Page 32 - FS108_free

SEO Version

FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
32
αγοράς
H
βιομηχανία τροφίμων φαίνε-
ται να υποδέχεται με θέρμη
τα προϊόντα finger food λόγω
κυρίως της πληθώρας πλεο-
νεκτημάτων που τα χαρακτη-
ρίζουν. Σε πρόσφατη έρευνα στην Αδε-
λαΐδα των ΗΠΑ, οι τοπικές επισιτιστικές
επιχειρήσεις αναφέρουν ότι προχώρησαν
σε αντικατάσταση πολλών από τα προσφε-
ρόμενα πιάτα των εδεσματολογίων τους με
ποικιλίες χειρομεζέδων. Την ίδια στιγμή η
ίδια έρευνα υποστηρίζει ότι και οι επιχειρή-
σεις catering αλλάζουν τα εδεσματολόγιά
τους, εντάσσοντας σε αυτά finger food τό-
σο ως ορεκτικά αλλά και ως επιδόρπια.
Επιπρόσθετα, σε παρόμοιας θεματικής άλ-
λη έρευνα αγοράς στις ΗΠΑ, διαπιστώνεται
ένα καταναλωτικό ρεύμα προς το finger
food. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την
έρευνα αγοράς, πολλοί είναι οι καταναλω-
τές που δηλώνουν ότι προτιμούν το finger
food σε σχέση με ένα μενού τριών ή πέντε
πιάτων. Ως κύρια πλεονεκτήματα των finger
food οι καταναλωτές θεωρούν την πληθώ-
ρα εναλλακτικών γεύσεων που μπορούν να
απολαύσουν σε μικρές ποσότητες και χα-
μηλότερες τιμές. Από την άλλη, οι επιχειρη-
ματίες της εστίασης δηλώνουν υποστηρι-
κτές του κινήματος του finger food λόγω
του χαμηλού κόστους παρασκευής τους.
Ειδικότερα, οι εστιάτορες δηλώνουν ότι για
την παραγωγή των χειρομεζέδων διατη-
ρούν τα αποθέματά τους σε πρώτες ύλες
σε χαμηλά επίπεδα (εξαιτίας των μικρών
ποσοτήτων), αποφεύγοντας τις αλλοιώσεις
των τροφίμων και τις αλόγιστες σε ορισμέ-
νες περιπτώσεις δαπάνες. Παράλληλα, η
διατήρηση των αποθεμάτων σε χαμηλά επί-
πεδα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις
να εναλλάσσει τα υλικά της και κατά συνέ-
πεια τα μενού της, προσφέροντας στους
πελάτες τους διαφορετικές προτάσεις σε
τακτά χρονικά διαστήματα.
Το finger food
εξελίσσεται…
Το κίνημα των χειρομεζέδων εξαπλώνεται
συνεχώς με νέες έρευνες αγοράς να τεκμη-
ριώνουν την εδραίωσή τους στη μαζική
εστίαση. Έρευνα για το finger food στην κα-
ναδική επισιτιστική αγορά της οποίας τα
αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στα τέλη Σε-
πτεμβρίου αναφέρει ότι οι χειρομεζέδες
αναβαθμίζονται στην αντίληψη των κατανα-
λωτών οι οποίοι τα θεωρούν λιγότερο τυπο-
ποιημένα συγκριτικά με τα συμβατικά πιάτα
των εστιατορίων. Η έρευνα υποστηρίζει ότι
οι καταναλωτές χαρακτηρίζουν το finger
food ως ένα έδεσμα που εμπλουτίζει τη
γευστική εμπειρία τους. Αυτή η ενδιαφέ-
ρουσα γευστική εμπειρία αποδίδεται σύμ-
φωνα με τους καταναλωτές στις πολλές
εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες μπο-
ρούν να γευθούν σε σύντομο χρονικό διά-
στημα χωρίς να βιώνουν το αίσθημα του κο-
ρεσμού. Μία ενδιαφέρουσα διάσταση στο
ίδιο θέμα δίνει η ίδια έρευνα που διεξήχθη
στον Καναδά αναφέροντας ότι η εξάπλωση
της υγιεινής διατροφής ώθησε τους κατα-
ναλωτές στο να επιθυμούν πιάτα σε μικρές
ποσότητες (ώστε να αποφεύγουν την λήψη
πολλών θερμίδων) αλλά ενδιαφέροντα σε
γεύση. Μάλιστα οι τελευταίες γευστικές
προτάσεις των chef περιλαμβάνουν finger
food επιδόρπια με στόχο οι καταναλωτές να
απολαμβάνουν χωρίς να νιώθουν ενοχές…
Η ελληνική αγορά στο
κίνημα του Finger Food
Αντιλαμβανόμενες τις τάσεις της μαζικής
εστίασης αλλά και τις απαιτήσεις των κατα-
ναλωτών, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις
τροφίμων, ανανεώνουν τις προτάσεις τους
στο Finger Food. Οι εταιρείες υπόσχονται
εξαιρετικής ποιότητας εδέσματα, σε οικο-
νομικές τιμές και ενδιαφέρουσες γεύσεις.
Το «Food Service» μίλησε με τις επιχειρή-
σεις και παρουσιάζει τις προτάσεις τους…
Finger Food
Χειρομεζέδες
νέας εποχής
Στην εποχή της κρίσης, το finger food ή χειρομεζές γίνεται μία ελκυστική
πρόταση τόσο για εστιάτορες όσο και για καταναλωτές, συνδυάζοντας τη
γεύση και την απόλαυση με το χαμηλό κόστος παραγωγής και το μεγάλο
περιθώριο κέρδους!