Page 38 - FS108_free

SEO Version

FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
38
της αλυσίδας Hilton στις Μαλδίβες, ενώ ο
σχεδιασμός του ανήκει στην εταιρεία M.J.
Murphy Ltd, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία.
Σύμφωνα με κριτικές επισκεπτών σε διε-
θνείς ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, το φαγητό
του εστιατορίου συνεχώς εξελίσσεται με
πολλούς να το χαρακτηρίζουν ως μοντέρ-
νο ευρωπαϊκό με ασιατικές επιρροές. Εν-
διαφέρουσα πληροφορία για το Ithaa απο-
τελεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του
καταστροφικού τσουνάμι του 2004 στην
περιοχή, το εστιατόριο δεν υπέστη την πα-
ραμικρή ζημιά.
• http://conradhotels1.hilton.com/
Mao-Era Red Guards
Restaurant
Στο Πεκίνο, στην πολιτεία Guanzhou,
ένα εστιατόριο υπόσχεται στους πελάτες
του να αναβιώσουν την εποχή του Μάο. Οι
σερβιτόρες ντυμένες με ενδυμασία παραλ-
λαγής και κόκκινες κορδέλες στις οποίες
αναγράφεται η φράση «Στην υπηρεσία του
λαού», υποδέχονται τους πελάτες του
εστιατορίου Mao-Era Red Guards χαιρετί-
ζοντάς τους στρατιωτικά και λέγοντάς
τους: «Oρκίζομαι στο Μάο να σας εξυπη-
ρετήσω με όλη μου την καρδιά».
Στο εσωτερικό της σάλας, κυριαρχούν
πορτραίτα από την περίοδο της κινεζικής
επανάστασης, αγαλματίδια και βιβλία του
Μάο. Όμοια, το μενού του εστιατορίου εί-
ναι σαφώς επηρεασμένο από την κόκκινη
περίοδο της Κίνας, με πιάτα όπως είναι το
«Όλη η χώρα είναι κόκκινη» (τηγανητό χοι-
ρινό με κόκκινο τσίλι).
Εκτός της γεύσης με ιστορικές καταβο-
λές, το εστιατόριο προσφέρει και ενδιαφέ-
ρον θέαμα ίδιας θεματικής στους επισκέ-
πτες του. Πρόκειται για το χορό της πίστης
(loyalty dance), που έμεινε ως έθιμο στη
χώρα από την εποχή της πολιτισμικής επα-
νάστασης και αναβιώνεται στο εστιατόριο
με επαγγελματίες χορευτές κάθε βράδυ.
Οι κριτικές για το Mao-Era Red Guards, δι-
χάζονται με αρκετούς να επικροτούν το γε-
γονός ότι μέσω μίας ενδιαφέρουσας εμπει-
ρίας έρχονται σε επαφή με την ιστορία της
χώρας τους και άλλους να υποστηρίζουν
ότι δεν τους αφορούν τα όσα έγιναν στο
παρελθόν.
A380 In-Flight Kitchen
Γεύματα για τους λάτρεις του ύψους,
υπόσχεται το εστιατόριο Α380-Κουζίνα
Εντός Πτήσης (A380 In-Flight Kitchen) με
την ονομασία του να προέρχεται από το
ομώνυμο αεροσκάφος τύπου Airbus.
Oι πελάτες-επιβάτες εισερχόμενοι στη
σάλα του εστιατορίου που βρίσκεται στο
κέντρο της Taipei, η οποία αποτελεί ακρι-
βής απομίμηση του εσωτερικού αεροσκά-
φους τύπου Airbus, οδηγούνται στις αριθ-
μημένες θέσεις τους από τις αεροσυνο-
δούς σερβιτόρες.
Οι θέσεις, μάλιστα, είναι χωρισμένες σε
τρεις κατηγορίες, όπως ακριβώς και στα
αεροσκάφη: Οικονομική θέση, Business,
και πρώτη θέση. Στη συνέχεια, τα πιάτα
σερβίρονται από τις «αεροσυνοδούς» με
τα ειδικά τρόλεϊ που χρησιμοποιούνται και
στις πραγματικές πτήσεις. Όσον αφορά
στα πιάτα που περιλαμβάνει το μενού του
πρωτότυπου εστιατορίου, είναι μεταξύ άλ-
λων τα εξής: Foie gras, κοτόπουλο, μακα-
ρόνια, αρνάκι στο φούρνο και μοσχάρι κα-
τσαρόλας. Τέλος, οι τιμές κατ’ άτομο δεν
ξεπερνούν τα 15 ευρώ.
<
Τι είναι τα θεματικά εστιατόρια;
Πολλοί συγγραφείς ορίζουν τα θεματικά εστιατό-
ρια ως: «Κάθε επισιτιστική επιχείρηση η οποία
σχεδιάζεται με βάση ένα συγκεκριμένο θέμα
όπως ένα άθλημα, ένα είδος μουσικής ή μια ιστο-
ρική χρονική περίοδος.»
Άλλοι ακαδημαϊκοί που το ερευνητικό και συγ-
γραφικό έργο τους επικεντρώνονται στη μαζική
εστίαση υποστηρίζουν ότι τα θεματικά εστιατόρια
έχουν ως πρώτη προτεραιότητά τους το διάκο-
σμο, την αρχιτεκτονική και γενικά τη δημιουργία
«ατμόσφαιρας» στο χώρο, ενώ το φαγητό έρχεται
σε δεύτερη μοίρα.
Εμπνευστής ή «πατέρας» των θεματικών εστιατο-
ρίων θεωρείται ο David Tallichet, ένας Τεξανός
πιλότος βομβαρδιστικών αερoσκαφών στο Β’ Πα-
γκόσμιο Πόλεμο, ο ποίος το 1960 ξεκίνησε να
διακοσμεί εστιατόρια ως πολυνησιακά νησιά ή
γαλλικές φάρμες Διάδοχοι των εστιατορίων του
Tallichet, θεωρούνται τα Παρισιανά καφέ και κα-
μπαρέ στη Μονμάρτη, τα οποία αρχικά προσέφε-
ραν μόνο ποτά, αλκοολούχα και μη και στη συνέ-
χεια εξελίχθηκαν σε εστιατόρια.
Το Proud Bird στο Los Angeles, ήταν το
πρώτο θεματικό (αεροπορικού τύπου)
εστιατόριο, του οποίου ιδιοκτήτης ήταν ο
David Tallichet.
Mao-Era
Ithaa