Page 56 - FS108_free

SEO Version

FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
56
T
ο Twitter ανήκει στην κατηγορία
των επονομαζόμενων υπηρε-
σιών web 2.0 (ή social 2.0) μαζί
με τα blogs, το Myspace και το
Facebook που δίνουν τη δυνα-
τότητα σε ανθρώπους από διαφορετικά
σημεία του κόσμου να γνωριστούν και να
επικοινωνήσουν μέσω του Διαδικτύου. Το
Τwitter θεωρείται ως ένα από τα πλέον δια-
δεδομένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή
social media), το οποίο πλήθος επαγγελ-
ματιών χρησιμοποιεί για την προβολή και
προώθηση της εργασίας του.
Παράλληλα, το Twitter που πολλοί χαρα-
κτηρίζουν ως ατζέντη των επωνύμων, χρη-
σιμοποιείται από τους επαγγελματίες και
ως μέσο δημιουργίας επαγγελματικών
σχέσεων και επαφών δικαιολογώντας από-
λυτα τον τίτλο του
«Μέσου Κοινωνικής Δι-
κτύωσης»
. Πώς όμως λειτουργεί το
Twitter; Κάθε χρήστης δημιουργεί γρήγο-
ρα, εύκολα και χωρίς κάποια οικονομική
επιβάρυνση, έναν προσωπικό λογαριασμό.
Από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί ο λο-
γαριασμός, ο χρήστης μπορεί αμέσως να
ξεκινήσει να αναρτά στον τοίχο του σχόλια
και κάθε είδους ενημερώσεις. Το Twitter
επιτρέπει στους χρήστες του, να δημοσι-
εύουν σύντομα ενημερωτικά μηνύματα
όσο συχνά το επιθυμούν, τα οποία περιορί-
ζονται στους 140 χαρακτήρες. Κάθε μήνυ-
μα που στέλνει κανείς μέσω Twitter είναι
ορατό σε όλους τους χρήστες της υπηρε-
σίας, οι οποίοι μπορούν να το διαβάσουν
στον «τοίχο» τους, γνωστό και ως
Public
Timeline
(χρονοσειρά). Στη συνέχεια, όσοι
επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο κάποι-
ου συγκεκριμένου χρήστη, θα πρέπει να το
δηλώσουν σε ειδική περιοχή του μενού του
Twitter με την ονομασία follow. Όσοι το δη-
λώνουν, η ορολογία τού Twitter τους χαρα-
κτηρίζει followers, επειδή ακριβώς ακολου-
θούν τις δημοσιεύσεις του χρήστη που επι-
θυμούν.
Το Twitter στον κόσμο των
chefs
Το εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης,
αριθμεί μεταξύ των προσωπικοτήτων που
το χρησιμοποιούν chef, διεθνώς καταξιω-
μένους για την επαγγελματική πορεία
τους, αλλά και τον εκκεντρικό χαρακτήρα
τους. Όμως, στην εποχή της ηλεκτρονικής
καθημερινότητας, η επιτυχία κάποιου chef,
βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τα likes
(Moυ αρέσει) που συγκεντρώνει η σελίδα
της δουλειάς του ή με τους followers (ακό-
λουθους) που έχει ο λογαριασμός του στο
Τwitter. Το κλειδί για την επιτυχία σε αυτό
το κομμάτι, εναπόκειται στο να καταφέρει
ο chef, να έχει άμεση επικοινωνία με τους
θαυμαστές του. Πάντως, το επίπεδο της
εμπλοκής του κάθε επαγγελματία με τα
κοινωνικά δίκτυα, έχει να κάνει αποκλειστι-
κά με το πόσο ο ίδιος θέλει να δαπανήσει
το χρόνο του προκειμένου να επικοινωνή-
σει με τους ανθρώπους που τον στηρίζουν
Οι chef στο Twitter
Γαστρονομία
& social media
Γράφει η
Παναγιώτα Αντωνοπούλου
Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι chefs φαίνεται να αφήνουν τις
κουτάλες τους και να αξιοποιούν τις δυνατότητες του Διαδικτύου. Το «Food
Service», παρακολούθησε για έναν μήνα τους λογαριασμούς Twitter των chefs
της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής και παρουσιάζει τα αποτελέσματα…
O Emeril Lagasse αξιοποιεί τους κανόνες του
marketing και επιβραβεύει τους θαυμαστές
του στο Twitter, προσφέροντας τα βιβλία συ-
νταγών του ως έπαθλα σε quiz που τους κα-
λεί να απαντήσουν.