Page 74 - FS108_free

SEO Version

FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
74
M
ία από τις πλέον ενδιαφέ-
ρουσες διαπιστώσεις της
μελέτης της Anuga είναι το
γεγονός ότι το φαγητό σή-
μερα διαδραματίζει έναν
σημαντικό παράγοντα κοινωνικής διαστρω-
μάτωσης. Όπως αναφέρει το σχετικό άρ-
θρο: «Το φαγητό διαγράφει σήμερα πα-
ράλληλη πορεία με τη μόδα. Στο παρελ-
θόν, οι επιλογές των καταναλωτών σε ρου-
χισμό (επώνυμοι σχεδιαστές και οικονομι-
κές σειρές σε αλυσίδες καταστημάτων έν-
δυσης), ήταν κριτήριο διάκρισης των κοι-
νωνικών τάξεων. Σήμερα, κάτι αντίστοιχο
συμβαίνει με το φαγητό με πολλούς κατα-
ξιωμένους chef να στρέφονται στην γρήγο-
ρη εστίαση, προσπαθώντας να εναρμονι-
στούν με τις ανάγκες-απαιτήσεις της επο-
χής όπως είναι για παράδειγμα η τιμή, η
ταχύτητα και η απλότητα. Παράλληλα, στο
επίκεντρο του κλάδου βρίσκονται οι αξίες,
η τεχνογνωσία αλλά και η γνώση του τι εί-
ναι καλύτερο και τι σωστότερο. Σήμερα, ο
κλάδος εστιάζει κυρίως στην προέλευση
και στην ιστορία της πρώτης ύλης. Έτσι,
κατακλύζουν την αγορά αξίες όπως είναι η
αγνότητα, η αυθεντικότητα και η φρεσκό-
τητα των προϊόντων καθώς και η φιλική
προς το περιβάλλον και με σεβασμό προς
την κοινωνία παραγωγική διαδικασία».
Σε άλλο σημείο της μελέτης (το άρθρο
υπογράφει η διατροφολόγος και συγγρα-
φέας του βιβλίου
Fashion Food
, Hanni
Rutzler) γίνεται αναφορά για το υβριδικό
διατροφικό φαινόμενο ή hybr id eater
phenomenon, το οποίο κατά τη συγγρα-
φέα επικρατεί στην διεθνή επισιτιστική
αγορά. Σύμφωνα με τη Rutzler, το υβριδικό
διατροφικό φαινόμενο χαρακτηρίζει τους
σημερινούς καταναλωτές των εστιατορίων
οι οποίοι προτιμούν για το μεσημεριανό
τους γεύμα να μη δαπανούν πολλά χρήμα-
τα (που βρίσκονται συνήθως σε κάποιο χώ-
ρο εργασίας) με σκοπό να εξοικονομούν
πόρους τους οποίους θα διαθέσουν για
ένα πολύ ακριβό και εκλεκτό δείπνο. Η
Rutzler σχολιάζοντας την παραπάνω συ-
μπεριφορά λέει: «Ο σύγχρονος καταναλω-
τής δεν είναι ούτε χαμαιλέων ούτε σχιζο-
φρενής. Παραμένει ο ίδιος ανεξάρτητα
από το τι πιάτα επιλέγει ή το πού γευματί-
ζει. Δεν αλλάζει ο καταναλωτής αλλά η πε-
ρίσταση για την οποία κάποιος αποφασίζει
να γευματίσει που διαφοροποιεί την εικόνα
της μαζικής εστίασης».
8 Προβλέψεις για το
φαγητό!
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Βο-
στόνης,
Christopher C. Müller
, στην έκδο-
ση της Anuga για τις προοπτικές του κλά-
δου, υπογράφει το άρθρο με το τίτλο:
Με-
γιστοποιώντας τις ευκαιρίες-Ελαχιστο-
Εξίμιση χιλιάδες συμμετέχοντες και 155.000 επισκέπτες είναι ο πρώτος απολο-
γισμός της Anuga, της δημοφιλέστερης ίσως διεθνούς έκθεσης τροφίμων και
ποτών που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στην Κολωνία. Με αφορμή την Anuga,
οι διοργανωτές εξέδωσαν πρόσφατα μία άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη-έρευνα
αγοράς η οποία παρουσιάζει μεταξύ άλλων τις τάσεις που αναμένεται να επι-
κρατήσουν στον κλάδο των τροφίμων στο άμεσο μέλλον. Το Food Service, «με-
λέτησε» την αναφορά της Αnuga και παρουσιάζει τα κύρια σημεία της…
H Γεύση
στο Μέλλον
Anuga 2011