Page 66 - HOTEL

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
66
κ. Σταύρος Μπένος, ο συγγραφέας και μέ-
λος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητη-
ρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), κ. Γιώργος Πίττας, ο
πρόεδρος της Altervision, κ. Αλέξανδρος
Κουρής, και ο πρόεδρος της Πανευρωπαϊ-
κής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρημα-
τιών, κ. Δημήτρης Τσίγκος.
Η πρέσβειρα του επώνυμου ελληνικού
κρασιού, κα Μάγια Τσόκλη, συνηγορεί με
την άποψη ότι τόσο το κρασί όσο και ο του-
ρισμός μπορούν να συμβάλουν σημαντικά
στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Σύμ-
φωνα με την κα Τσόκλη, «σε μία περίοδο
όπου η χώρα έχει περισσότερο από ποτέ
ανάγκη από κινητοποίηση όλων των υγιών
της δυνάμεων, οι συνέργειες μεταξύ δυνα-
μικών τομέων της οικονομίας, όπως ο του-
ριστικός και ο αμπελοοινικός, μπορούν να
αποτελέσουν τη βάση για ουσιαστική ανά-
πτυξη. Είμαι πεπεισμένη ότι το Επώνυμο
Ελληνικό Κρασί αποτελεί προστιθέμενη
αξία για τον τουρισμό μας και ότι ο τουρι-
σμός μπορεί να βοηθήσει το Επώνυμο
Ελληνικό Κρασί να αποκτήσει σταθερά κα-
νάλια διανομής και διεθνή φήμη».
Ελληνικοί Οίνοι υπό
προστασία
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, ανταπο-
κρινόμενος σε αιτήματα οινοπαραγωγών
για την παραγωγή ποιοτικά αναβαθμισμέ-
νων οίνων, προχώρησε στην έκδοση επτά
προεδρικών διαταγμάτων για την αναγνώ-
ριση–τροποποίηση οίνων Προστατευόμε-
νης Ονομασίας Προέλευσης:
n
ΠΟΠ «ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ»:
Για διεύρυνση της
ζώνης παραγωγής των οίνων και αναγνώ-
ριση λευκών αφρωδών οίνων ποιότητας.
n
ΠΟΠ «ΝΑΟΥΣΑ»:
Για διεύρυνση της ζώ-
νης παραγωγής των οίνων.
n
ΠΟΠ «ΠΑΡΟΣ»:
Για διεύρυνση της ζώνης
παραγωγής των οίνων με προσθήκη της
νήσου Αντιπάρου, για τροποποίηση του
ποσοστού συμμετοχής των ποικιλιών των
ερυθρών ξηρών οίνων και του τρόπου
παραγωγής τους, καθώς και για αναγνώ-
ριση οίνων «λιαστός» από λιαστά σταφύ-
λια και οίνων λικέρ από λιαστά σταφύλια.
n
ΠΟΠ «ΡΟΔΟΣ»:
Για τροποποίηση της
ποικιλιακής σύνθεσης των λευκών και
ερυθρών οίνων, για αναγνώριση ερυθρω-
πών ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οί-
νων καθώς και για αναγνώριση λευκών
και ερυθρωπών αφρωδών οίνων ποιότη-
τας.
n
ΠΟΠ «ΣΗΤΕΙΑ»:
Για τροποποίηση του
ποσοστού συμμετοχής των ποικιλιών των
ερυθρών ξηρών οίνων και αναγνώριση οί-
νων «λιαστός» από λιαστά σταφύλια και
οίνων λικέρ από λιαστά σταφύλια.
n
ΠΟΠ «ΛΗΜΝΟΣ»:
Για ερυθρούς ξηρούς,
καθώς και οίνους από λιαστά σταφύλια/
λιαστός και οίνους λικέρ από λιαστά στα-
φύλια.
n
ΠΟΠ «ΧΑΝΔΑΚΑΣ-CANDIA»:
Για οίνους
λευκούς, ερυθρούς ξηρούς οίνους κα-
θώς και για οίνους από λιαστά σταφύ-
λια/λιαστός και οίνους λικέρ από λιαστά
σταφύλια.
Σε δήλωσή του, ο Κώστας Σκανδαλίδης
επισήμανε ότι «στρατηγικός στόχος και πο-
λιτική μας είναι η στήριξη των ελληνικών
αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που
ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητά τους,
διαθέτουν “ταυτότητα”, είναι άμεσα συνδε-
δεμένα με τον τόπο παραγωγής τους και
διατηρούν την τοπική παράδοση. Η προ-
σπάθειά μας προσανατολίζεται στην ανα-
γνώριση και στην προώθηση ΠΟΠ και ΠΓΕ
αγροτικών προϊόντων με τη μεγαλύτερη
δυνατή καταξίωση και προτίμηση από το
καταναλωτικό κοινό στην εσωτερική και
διεθνή αγορά».
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων, στο πλαίσιο της Κοινής Οργά-
νωσης Αγοράς του Αμπελοοινικού Τομέα,
υπέβαλε στην ΕΕ τους Τεχνικούς Φακέλους
33 οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία
Προέλευσης (ΠΟΠ) και 114 οίνων με Προ-
στατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ),
προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία
των 147 ελληνικών οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ σε
ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
<