Page 71 - HOTEL

Basic HTML Version

χρησιμοποιείται για την ψύξη δεν θα πρέ-
πει να υπερφορτώνεται με προϊόντα πέραν
της προβλεπόμενης ποσότητας για την
οποία κατασκευάστηκε.
Τηρώντας τα παραπάνω, σε συνδυασμό
με μία ευγενική εξυπηρέτηση, η ικανοποίη-
ση του πελάτη θεωρείται βέβαιη.
Η ανατροφοδότηση της ικανοποίησης θα
είναι η επανάληψη της επίσκεψης του πε-
λάτη στο ίδιο κατάστημα, γεγονός που θα
ευχαριστήσει όλους τους επαγγελματίες
της εστίασης, καθώς και της εφοδιαστικής
αλυσίδας.
Διοίκηση Ολικής Ποιότητας
Σε άμεση συσχέτιση με την ασφάλεια και
την υγιεινή των τροφίμων βρίσκεται μία μέ-
θοδος διοίκησης, η οποία κερδίζει συνεχώς
έδαφος στις επιχειρήσεις.
Η μέθοδος αυτή ονομάζεται Διοίκηση
Ολικής Ποιότητας και αποτελεί ένα ολο-
κληρωμένο διοικητικό σύστημα με στρατη-
γικές προοπτικές, έχοντας ως μοναδικό
στόχο την ικανοποίηση του πελάτη και τη
συνεχή βελτίωση των επιχειρησιακών και
παραγωγικών διαδικασιών του οργανισμού.
Για την ικανοποίηση του πελάτη, η Διοίκη-
ση Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ) διαθέτει τεχνι-
κές, με την εφαρμογή των οποίων κατανο-
ούνται οι ανάγκες που έχει ο πελάτης, κα-
θώς και άλλες με τις οποίες μεταφράζονται
οι ανάγκες σε προδιαγραφές που πρέπει
να πληροί η διαδικασία παραγωγής και το
προϊόν.
Η ΔΟΠ έχει επίσης τεχνικές που ελέγ-
χουν τη διαδικασία και το προϊόν, ώστε να
διασφαλίσουν ότι είναι μέσα στις προδια-
γραφές και, τέλος, διαθέτει τεχνικές για
την έγκαιρη παράδοση του προϊόντος και
την εξυπηρέτηση/υποστήριξη του πελάτη.
Στο πλαίσιο του συστήματος της ΔΟΠ
εμπλέκονται όλοι οι εργαζόμενοι, από τα
κατώτερα έως τα ανώτερα διοικητικά στε-
λέχη. Η βελτίωση της ποιότητας των διαδι-
κασιών απαιτεί εμπλοκή όλων, από την
ανώτατη διοίκηση έως τον τελευταίο εργα-
ζόμενο, διαφορετικά θα αποτελείται από
μεμονωμένες προσπάθειες επίλυσης κά-
ποιων προβλημάτων και θα αποτύχει. Για
την επίτευξη του στόχου της και την επίλυ-
ση προβλημάτων, η ΔΟΠ έχει να επιδείξει
ποσοτικές μεθόδους και εργαλεία. Όπως
τονίζει ο ειδικός στα θέματα ποιότητας, J.
Hradesky: «Αποτελέσματα της εφαρμογής
ενός συστήματος ΔΟΠ είναι διαδικασίες
χωρίς λάθη, οι οποίες παραδίδουν προϊό-
ντα και υπηρεσίες που ικανοποιούν τις
απαιτήσεις των πελατών και παραδίδονται
έγκαιρα σε ανταγωνιστική τιμή.»
Για να εκπληρωθεί ο στόχος, πρέπει το
σύστημα να υιοθετηθεί απ’ όλες τις λει-
τουργίες ενός οργανισμού: από τις πωλή-
σεις και το μάρκετινγκ, την παραγωγή και
τις υπηρεσίες.
Τα συστατικά για την επιτυχία της εφαρ-
μογής της ΔΟΠ είναι τόσο η αποτελεσματι-
κή εκπαίδευση και η αποτελεσματική εφαρ-
μογή της όσο και η εμπλοκή της ανώτερης
διοίκησης και η δέσμευσή της για την τή-
ρηση των αρχών και των στόχων της ΔΟΠ.
Σημ.:
O Γιώργος Παλησίδης είναι F&B Ma-
nager, ο Ανδρέας Σουλιώτης είναι Τεχνο-
λόγος Τροφίμων και ο δρ Γιώργος Μπό-
σκου είναι Επίκουρος Καθηγητής του Χα-
ροκόπειου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Επι-
στήμης Διαιτολογίας–Διατροφής.
<