Page 73 - HOTEL

Basic HTML Version

αποτέλεσμα αυτής της ενέρ-
γειας είναι σήμερα το αυστρα-
λέζικο κρασί να βρίσκεται στην
τέταρτη θέση σε αξία εξαγω-
γών παγκοσμίως, με το ποσο-
στό της παραγωγής που εξά-
γεται να ξεπερνά το 50%.
Τo show του
κρασιού!
Η μεγαλύτερη πρόοδος στην
οινοπαραγωγή της χώρας ση-
μειώθηκε τις δεκαετίες του ‘70
και του ‘80. Στην ανάπτυξη και
εξέλιξη της οινικής βιομηχα-
νίας σημαντικό ρόλο έχουν
παίξει τα wine shows. Πρόκει-
ται για διαγωνισμούς οίνου,
των οποίων οι διακρίσεις και τα
μετάλλια είναι ιδιαίτερα σημα-
ντικά για την αγορά του κρασι-
ού. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι
τα μπουκάλια κρασιού τα
οποία φέρουν κάποιο μετάλλιο
ή διάκριση, παρουσιάζουν αυ-
ξημένες πωλήσεις τόσο στην
εγχώρια, όσο και στη διεθνή
αγορά, αποτελώντας σημαντι-
κό εργαλείο market ing για
τους ίδιους τους παραγωγούς.
Η σημασία της
ετικέτας
Οι απλές και ξεκάθαρες ετι-
κέτες βοηθούν τον απλό κατα-
ναλωτή να επιλέξει κρασί, σε
αντίθεση με αυτό που συμβαί-
νει σε πολλές ευρωπαϊκές χώ-
ρες όπως η Γαλλία, όπου το να
καταλάβει κάποιος τι περιέχει
το μπουκάλι χρειάζεται πολλές
οινικές γνώσεις. Στις ετικέτες
των κρασιών από την Αυστρα-
λία, το σημαντικότερο ρόλο
έχει η ποικιλία από την οποία
παράγεται το κρασί, ακόμα και
σε περιοχές οι οποίες είναι
συνδεδεμένες με κάποια συ-
γκεκριμένη ποικιλία. Για παρά-
δειγμα, στις ετικέτες κρασιών
από το Hermitage της κοιλά-
δας του Ροδανού, δεν αναφέ-
ρεται πουθενά το Syrah, που
είναι η ποικιλία που χρησιμο-
ποιείται. Αντίθετα, στην κοιλά-
δα της Barossa στην Αυστρα-
λία, στα κρασιά από Shiraz, η
ποικιλία αναγράφεται ξεκάθα-
ρα στην ετικέτα καταλαμβάνο-
ντας περίοπτη θέση.
Σημαντικές
ποικιλίες
Η Αυστραλία δεν διαθέτει
γηγενείς ποικιλίες. Οι ποικιλίες
που καλλιεργούνται είναι περί-
που 90, εκ των οποίων μόνο οι
16 ξεπερνούν τα 1.000 εκτά-
ρια. Οι πιο σημαντικές ερυθρές
ποικιλίες είναι οι Shi raz,
Cabernet Sauvignon, Merlot,
Pinot Noi r , Ruby Cabernet ,
Grenache, Mourvedre και Ca-
bernet Franc. Από την άλλη,
στις λευκές ποικιλίες περιλαμ-
βάνονται οι Chardonnay, Se-
millon, Riesling, Muscat, Sau-
vignon Blanc, Colombard και
Verdelho.
n
Shiraz:
H κλασική ερυθρή
ποικιλία της Αυστραλίας που
καλλιεργείται σε όλες τις πε-
ριοχές, με πολλές διαφοροποι-
ήσεις (ανάλογα με την περιο-
χή) στο στυλ των κρασιών. Στις
πλέον ζεστές περιοχές της Αυ-
στραλίας, όπως είναι η
Barossa και η Hunter Valley, τα
κρασιά εμφανίζουν έναν πιο
γλυκό και ώριμο χαρακτήρα,
με αρώματα γης και μπαχαρι-
κών που εξελίσσονται σε δέρ-
μα και καραμέλα όσο αυτά
ωριμάζουν. Σε ψυχρότερες πε-
ριοχές, όπως είναι το Margaret
River, τα κρασιά βγάζουν πιο
αυστηρό, αλλά κομψό χαρα-
κτήρα, με έντονα αρώματα
μαύρου πιπεριού. Πολύ συχνά,
το Shi raz αναμειγνύεται με
Cabernet Sauvignon προσδίδο-
ντας πιο μαλακό χαρακτήρα
αλλά και σώμα, ενώ όλο και
συχνότερα συναντώνται χαρ-
μάνια του Shiraz με τη λευκή
ποικιλία Viogner, όπως συμβαί-
νει στο Côte Rôtie στο Ροδανό
της Γαλλίας. Σημαντικές είναι
και οι ποσότητες κόκκινου ξη-
ρού αφρώδη οίνου.
n
Cabernet Sauvignon:
Πρό-
κειται για τη δεύτερη πιο σημα-
ντική ερυθρή ποικιλία της Αυ-
στραλίας. Δίνει τα καλύτερα
κρασιά στις ψυχρότερες περιο-
χές, όπως το Margaret River
και η Coonawarra. Τα κρασιά
εμφανίζουν χαρακτήρα μαύ-
ρων φρούτων, όπως φραγκο-
στάφυλων και μαύρων κερα-
σιών, γλυκόριζας καθώς και νό-
τες δρυός και δέρματος. Έχουν
βαθύτερο χρώμα και υψηλότε-
ρη οξύτητα από τα Shiraz.
n
Merlot:
Το Merlot κατέγραψε
το μεγαλύτερο ποσοστό αύξη-
σης στην καλλιεργήσιμη έκτα-
ση. Τα κρασιά εμφανίζουν μέ-
τριο σώμα με ώριμες και μαλα-
κές τανίνες. Τα αρώματα δια-
φέρουν ανάλογα με τον παρα-
γωγό, την περιοχή και τον τρό-
πο μεταχείρισής του. Τα κρα-
σιά Merlot μπορεί να έχουν
έντονα αρώματα δρυός ή όχι,
έντονα ή μέτρια αρώματα κόκ-
κινων φρούτων και βοτάνων.
n
Chardonnay:
Η πιο πολυφυ-
τεμένη λευκή ποικιλία της Αυ-
στραλίας είναι το Chardonnay.
Καλλιεργείται σε όλες τις πε-
ριοχές της χώρας και δίνει
κρασιά πολλών διαφορετικών
στυλ, από πολύ απλά μέχρι πο-
λύ περίπλοκα, και σε αντίστοι-
χη κλίμακα τιμών. Ανάλογα με
την περιοχή, τα κρασιά αυτής
της κατηγορίας εμφανίζουν
αρώματα ροδάκινου, πεπονιού,
μπανάνας και, πολύ συχνά, σε
συνδυασμό με αρώματα που
προκύπτουν από την ωρίμαση
σε δρύινα βαρέλια ή από την
παραμονή με τις οινολάσπες,
όπως βανίλια, δρυ, ζύμη και ξη-
ρούς καρπούς. Το αλκοόλ,
όπως στις περισσότερες χώ-
ρες του Νέου Κόσμου, είναι
υψηλό. Το Chardonnay συν-
δυάζεται με άλλες ποικιλίες και
ιδίως με το Semillon.
n
Semillon:
Το Semillon είναι
σημαντική ποικιλία για την Αυ-
στραλία, αν και υποτιμημένη.
Τα καλύτερα Semillon, κυρίως
από την Hunter Valley, που συ-
νήθως δεν έχουν περάσει από
βαρέλι , εμφανίζουν χαμηλό
επίπεδο αλκοόλης, τραγανή
οξύτητα και αρώματα φρού-
των, μελιού και ξηρών καρπών,
ενώ εξελίσσονται πολύ όμορ-
φα στη φιάλη.
n
Riesling:
Άλλη μία πολύ ση-
μαντική λευκή ποικιλία από
πλευράς ποιότητας είναι το
το
κρασί
στο
εστιατόριο
FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
73
Η κοιλάδα Barossa στη νότια Αυστραλία.
PHOTO SOURCE:WINE AUSTRALIA