Page 77 - HOTEL

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
77
το
κρασί
στο
εστιατόριο
λίας. Ιστορικά οι αμπελώνες
της ήταν οι πιο σημαντικοί της
χώρας, αλλά οι περισσότεροι
καταστράφηκαν από τη φυλλο-
ξήρα και δεν αντικαταστάθη-
καν. Η περιοχή χαρακτηρίζεται
από τη μεγάλη ποικιλία διαφο-
ρετικών στυλ κρασιών που πα-
ράγονται.
Yarra Valley:
Η Yarra Valley
είναι η παλαιότερη οινοπαρα-
γωγική περιοχή της Victoria.
Μόλις μισή ώρα μακριά από τη
Μελβούρνη καλλιεργούνται πε-
ρισσότερα από 3.600 εκτάρια
παράγοντας κομψά Chardon-
nay, πολύπλοκα Pinot Noir, αλ-
λά και εξαιρετικά Cabernet
Sauvignon. Πολλές εταιρείες
που δραστηριοποιούνται στην
περιοχή της Καμπανίας στη
Γαλλία, όπως η Moet & Chan-
don, έχουν εγκαταστήσει οινο-
ποιεία στην περιοχή, παράγο-
ντας αφρώδη κρασιά από
Chardonnay και Pinot Noir. Τα
ξηρά ερυθρά κρασιά από Pinot
Noir είναι η σπεσιαλιτέ της πε-
ριοχής. Είναι κρασιά με γεμάτο
σώμα και πλούσιο φρουτώδη
χαρακτήρα. Τα Chardonnay
έχουν συνήθως έντονο χαρα-
κτήρα εσπεριδοειδών και τρα-
γανή οξύτητα.
Η περιοχή, εκτός των άλλων,
είναι διάσημη για το μεγάλο
αριθμό γιατρών που έχουν γίνει
παραγωγοί κρασιών, παράγο-
ντας εξαιρετικά και πολύ ακρι-
βά κρασιά. Η τάση αυτή ξεκίνη-
σε την δεκαετία του ‘60 και συ-
νεχίζεται μέχρι σήμερα. Χαρα-
κτηριστικά παραδείγματα τέτοι-
ων παραγωγών είναι ο Dr Car-
rodus του Yarra Yering και o Dr
Middleton του Mount Mary.
n
Rutherglen:
H οινοπαραγω-
γή στο Rutherglen είναι οικογε-
νειακή παράδοση από το 1850.
Αν και παράγονται σημαντικές
ποσότητες λευκών και κόκκινων
ξηρών κρασιών, η περιοχή φη-
μίζεται για τα ενισχυμένα κρα-
σιά από Μοσχάτο που ονομάζε-
ται Muscat Brown, και από
Muscadelle (Tokay, όπως ονο-
μάζεται στην Αυστραλία). Τα
σταφύλια αφήνονται να μισο-
σταφιδιάσουν πάνω στο αμπέλι
και, αφού ζυμωθούν μερικώς,
διακόπτεται η ζύμωση με την
προσθήκη αποστάγματος. Στη
συνέχεια, παλαιώνουν για αρκε-
τό καιρό, ανάλογα με το στυλ
που θα παραχθεί. Τα κρασιά
από Μοσχάτο έχουν βαθύ καφέ
χρώμα, υψηλό αλκοόλ και αρώ-
ματα καφέ, σταφίδας, σύκων
και ξηρών καρπών. Άλλες ση-
μαντικές περιοχές της Victoria
είναι η Mornington Peninsula
και το Geelong, που φημίζονται
για τα πολύ καλά Pinot Noir και
το Grampians, όπου παράγο-
νται αφρώδή κρασιά όχι μόνο
από Pinot και Chardonnay, αλ-
λά και κόκκινα ξηρά αφρώδη
από Shiraz.
Western Australia
Η Δυτική Αυστραλία είναι μία
περιοχή που έχει αναπτυχθεί
πολύ τα τελευταία χρόνια στον
τομέα της οινοπαραγωγής. Χα-
ρακτηρίζεται από τα Boutique
οινοποιεία που παράγουν κρα-
σιά υψηλής ποιότητας και παρ’
όλο που οι τιμές είναι υψηλές
σε σχέση με τις υπόλοιπες πε-
ριοχές, τα κρασιά είναι περιζή-
τητα.
n
Margaret River:
Οι πρώτες
σημαντικές φυτεύσεις στο
Margaret River, που βρίσκεται
200 χιλιόμετρα νότια του Perth,
πραγματοποιήθηκαν μόλις το
1967, αλλά η περιοχή σε πολύ
σύντομο χρόνο κατάφερε, βα-
σιζόμενη στη συλλογικότητα
και τις ικανότητες των παραγω-
γών, να αποδείξει τη δυναμική
της και να αναγνωρίζεται ως
μία από τις καλύτερες οινοπα-
ραγωγικές περιοχές παγκο-
σμίως. Σήμερα καλλιεργούνται
περισσότερα από 5.000 εκτά-
ρια και δραστηριοποιούνται πε-
ρίπου 215 αμπελοκαλλιεργητές
και οινοπαραγωγοί. Παρ’ όλο
που μόλις το 3% της συνολικής
παραγωγής της χώρας έρχεται
από το Margaret River, κατέχει
ποσοστό 20% στην αγορά pre-
mium κρασιών. Στα πιο ζεστά
μέρη παράγονται εξαιρετικά
δυνατά, αλλά κομψά Cabernet
Sauvignon, με έντονα αρώματα
φραγκοστάφυλου, αλλά και
χαρμάνια με τις άλλες ποικιλίες
του Μπορντώ, ενώ στα πιο ψυ-
χρά σημεία μπορεί κανείς να
βρει κομψά Chardonnay και
Semillon με έντονη φυτικότητα.
Οι Cape Mentel le και Vasse
Felix είναι παραδείγματα εξαι-
ρετικών παραγωγών. Άλλες ση-
μαντικές περιοχές της Δυτικής
Αυστραλίας είναι το Frankland
River και το Mount Baker, που
φημίζονται για τα αρωματικά με
βαθύ χρώμα Cabernet Sauvi-
gnon, για τα τανικά και πιπερά-
τα Shiraz και για τα κομψά, γε-
μάτα φρούτο Riesling, καθώς
και η περιοχή Pamberton, όπου
ξεχωρίζουν τα Chardonnay και
τα Pinot Noir.
Tasmania
Η Τασμανία, που βρίσκεται νό-
τια της Αυστραλίας, έχει το ψυ-
χρότερο κλίμα σε όλη την ήπει-
ρο. Μόλις τρία από τα χίλια
μπουκάλια κρασιού που παρά-
γονται στην Αυστραλία προέρ-
χονται από την Τασμανία, από
τους περίπου 100 παραγω-
γούς. Το νησί φημίζεται για την
παραγωγή εξαιρετικών αφρω-
δών οίνων, κυρίως από τις ποι-
κιλίες Chardonnay και Pinot
Noir, ενώ συνεχώς αυξάνονται
τα ερυθρά κρασιά από Pinot
Noir και τα λευκά από τις ποικι-
λίες Riesl ing, Pinot Gris και
Chardonnay.
<
Η περιοχή Μargaret River στη Δυτική Αυστραλία.
PHOTO SOURCE:WINE AUSTRALIA