Page 31 - Linux_7

Basic HTML Version

τρα, μειώθηκε το 2007 και το
2008 στα 27,1 δισ. λίτρα και
στα 26,7 το 2009, καταγράφο-
ντας ποσοστιαία μείωση 7%
από το 2006. Τις δύο πρώτες
θέσεις στην παγκόσμια κατά-
ταξη παραγωγής οίνων κατα-
λαμβάνουν η Γαλλία και η Ιτα-
λία, με πολύ μικρές διαφορές
ανά χρονιά, με την Ιταλία να
αποκτά προβάδισμα το 2009
με 4,9 δισ. λίτρα έναντι 4,6 δισ.
λίτρων της Γαλλίας. Σταθερά
στην τρίτη θέση βρίσκεται η
Ισπανία με 3,8 δισ. λίτρα. Οι
τρεις αυτές ευρωπαϊκές χώρες
παράγουν σχεδόν το 50% της
συνολικής ποσότητας κρασιού
παγκοσμίως. Στην τέταρτη θέ-
ση βρίσκεται η Αμερική με 2,2
δισ. λίτρα και στην πέμπτη η
Αργεντινή με 1,2 δισ. λίτρα.
Στην έκτη θέση, με μικρή δια-
φορά από την Αργεντινή το
2009, βρίσκεται η Κίνα με 1,2
δισ. λίτρα, ένας αριθμός που
έχει αυξηθεί κατά 17% από το
2006 και αναμένεται να αυξη-
θεί περισσότερο τα επόμενα
χρόνια, διεκδικώντας μία θέση
στις πέντε πρώτες οινοπαρα-
γωγικές χώρες του κόσμου. Η
Αυστραλία, η Νότια Αφρική και
η Χιλή βρίσκονται στις θέσεις
7, 8, 9. Τη δεκάδα συμπληρώ-
νει η Γερμανία, ενώ στην ενδέ-
κατη θέση βρίσκεται η Πορτο-
γαλία. Η Ελλάδα βρίσκεται
στην 13η θέση, με 336 εκατομ-
μύρια λίτρα παραγόμενου κρα-
σιού το 2009. Τη μεγαλύτερη
αύξηση στην παραγωγή κρασι-
ού από τις σημαντικές οινοπα-
ραγωγικές περιοχές, στις πο-
σότητες των παραγόμενων οί-
νων, σημειώνει η Νέα Ζηλαν-
δία, με αύξηση 54%, από τα
133 εκατομμύρια λίτρα το 2006
στα 205 το 2009. Συνολικά η
Ευρώπη το 2010 κατείχε μερί-
διο 66% της παγκόσμιας παρα-
γωγής οίνου, η Αμερική 19%, η
Ασία 5,5%, η Ωκεανία 5% και η
Αφρική 4%. Από την άλλη, ανα-
φορικά με την καλλιεργήσιμη
έκταση με αμπελώνες, η κατά-
ταξη διαφοροποιείται, με δεδο-
μένο ότι δεν χρησιμοποιούνται
όλα τα σταφύλια για την παρα-
γωγή οίνου. Μπορούν να χρη-
σιμοποιηθούν για την παραγω-
γή αποσταγμάτων (όπως γίνε-
ται στην Ισπανία, με μεγάλο
ποσοστό του όγκου της στα-
φυλοπαραγωγής) ή προς βρώ-
ση, αλλά και για την παραγωγή
σταφίδας (όπως στην Τουρ-
κία). Η Ισπανία καταλαμβάνει
τη μεγαλύτερη έκταση αμπε-
λώνων (15,2% της παγκόσμιας
έκτασης των αμπελώνων) και
ακολουθούν η Γαλλία (11%), η
Ιταλία (9,6%), η Κίνα (6,7%), η
Τουρκία (6,7%) και η Αμερική
(5,3%). Η Ελλάδα βρίσκεται
στην 21η θέση, καταλαμβάνο-
ντας ποσοστό 1,1% του παγκό-
σμιου αμπελώνα.
Σταδιακή αύξηση
της κατανάλωσης
οίνου
Η παγκόσμια κατανάλωση
οίνου το 2010 έφτασε στα 23,6
δισ. λίτρα από 23,5 το 2009 και
24 το 2008. Μελέτη της Vinex-
po προβλέπει ότι από το 2009
στο 2014 η συνολική αύξηση
της παγκόσμιας κατανάλωσης
θα φτάσει το 3,2%, με τα τρία
τέταρτα της αύξησης αυτής να
προέρχονται από τρεις αγο-
ρές, αυτές της Ρωσίας, της Κί-
νας και της Αμερικής. Το 34%
των δισεκατομμυρίων αυτών
καταναλώνονται από τρεις χώ-
ρες, τη Γαλλία, την Αμερική και
την Ιταλία, με τις δύο πρώτες
να ανταγωνίζονται για την πρώ-
τη θέση. Το 2009 η Γαλλία
ήταν πρώτη με 2,9 δισ. λίτρα
(12,4% της παγκόσμιας κατα-
νάλωσης), η Αμερική δεύτερη
με 2,7 δισ. λίτρα (11,7%) και η
Ιταλία τρίτη με 2,4 δισ. λίτρα
(10,4%). Ακολουθούν η Γερμα-
νία με 2,0 δισ. λίτρα, η Κίνα με
1,5, το Ηνωμένο Βασίλειο με
το
κρασί
στο
εστιατόριο
FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
31