Page 71 - Linux_7

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
71
φυτά τα οποία τοποθετούνται
μέσα στο χώρο από τον ίδιο
τον παραγωγό.
Κλειστή εκτροφή
Το συγκεκριμένο είδος εκτρο-
φής είναι πιο δημοφιλές, καθώς
τα σαλιγκάρια είναι προστατευ-
μένα από τα διάφορα καιρικά
φαινόμενα και όχι μόνο, με
αποτέλεσμα η παραγωγή να εί-
ναι μεγαλύτερη.
Στην κλειστή εκτροφή τα σα-
λιγκάρια στεγάζονται κάτω από
ξύλινες κατασκευές και σιτίζο-
νται με ειδικά μείγματα αλε-
σμένων δημητριακών.
Η κλειστή εκτροφή εμφανίζε-
ται και με ορισμένες παραλλα-
γές. Για παράδειγμα, σε πολλά
σαλιγκαροτροφεία εφαρμόζε-
ται η μέθοδος εκτροφής γαλλι-
κού τύπου, η οποία είναι ουσια-
στικά ένας συνδυασμός εκτρο-
φής ανοικτού και κλειστού τύ-
που. Στη εκτροφή γαλλικού τύ-
που τα σαλιγκάρια μεγαλώ-
νουν σε ανοικτούς χώρους και
τρέφονται με μείγματα δημη-
τριακών και σιτηρών.
Κόστος κατασκευής
Πόσο όμως κοστίζει η κατα-
σκευή ενός εκτροφείου σαλι-
γκαριών και ποιο είναι το μέγε-
θος της έκτασης που ο υποψή-
φιος παραγωγός θα πρέπει να
διαθέτει;
Σύμφωνα με τους ειδικούς,
πρωταρχικό και μάλλον καθο-
ριστικό ρόλο στην επιτυχία της
επένδυσης διαδραματίζει η το-
ποθεσία του εκτροφείου, κα-
θώς οι κλιματολογικές και μορ-
φολογικές συνθήκες του εδά-
φους επηρεάζουν το σαλιγκά-
ρι. Θεωρώντας ότι ο υποψή-
φιος παραγωγός–εκτροφέας
σαλιγκαριού έχει εξασφαλίσει
τη γη στην οποία θα δημιουρ-
γήσει το εκτροφείο, οι ειδικοί
υποστηρίζουν ότι το συνολικό
κόστος της επένδυσης θα
εξαρτηθεί από το μέγεθος του
εκτροφείου. Έτσι, για ένα εκτ-
ροφείο που θα στεγαστεί σε
μία έκταση 10 στρεμμάτων, το
συνολικό του κόστος φθάνει
στις 40.000–50.000 ευρώ.
Στην τιμή περιλαμβάνονται
τα έξοδα εγκατάστασης του
εκτροφείου (περιφράξεις, αρ-
δευτικό σύστημα, προετοιμα-
σία εδάφους κ.λπ.) και της
εκτροφής (αγορά σαλιγκαριών
και σπόρων κ.λπ.). Τέλος, αυτό
που θα πρέπει να ληφθεί υπό-
ψη, είναι ότι σε κάθε έκταση
που θα μετατραπεί σε εκτρο-
φείο, περίπου τα δύο τρίτα αυ-
τής θα είναι αξιοποιήσιμα.
Απόδοση
εκτροφείου
Όπως και στον υπολογισμό
του κόστους, έτσι και η απόδο-
ση του εκτροφείου εξαρτάται
από τη μέθοδο εκτροφής που
θα ακολουθηθεί.
Κατά μέσο όρο, η παραγωγή
ανά στρέμμα μπορεί να κυμαν-
θεί από 800 έως 1.500 κιλά.
Το πρώτο έτος λειτουργίας
για το εκτροφείο είναι ένα έτος
με μηδενικά έσοδα, καθώς τα
σαλιγκάρια μόλις γεννήθηκαν
και δεν έχουν φθάσει στο επι-
θυμητό μέγεθος.
Ουσιαστικά, η απόδοση για
τον παραγωγό ξεκινά μετά
τους πρώτους 12–18 μήνες,
ενώ η απόσβεση της επένδυ-
σης πραγματοποιείται σε περί-
που τρία χρόνια. Η συνολική
ετήσια απόδοση του εκτροφεί-
ου θα εξαρτηθεί από την τιμή
που διαμορφώνεται κάθε χρό-
νο στη διεθνή αγορά. Πάντως
την τελευταία τριετία, η τιμή
σαλιγκαριού ανά κιλό τείνει να
αυξάνεται σταθερά, με το 2011
να φθάνει τα 3,80 ευρώ. Σύμ-
Για ένα εκτροφείο που
θα στεγαστεί σε μία έκταση 10
στρεμμάτων, το συνολικό
του κόστος φθάνει
στις 40.000–50.000 ευρώ.
'