Page 77 - Linux_7

Basic HTML Version

Η πιστοποίηση των
εστιατορίων
Η εταιρεία Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας,
σε μία προσπάθεια να οργανώσει κατά κά-
ποιο τρόπο τον επισιτιστικό κλάδο της πε-
ριοχής, θέσπισε και απονέμει το Σήμα Ποι-
ότητας Κρητικής Κουζίνας της Περιφέρει-
ας Κρήτης.
Το σήμα απονέμεται σε εστιατόρια που
προσφέρουν ποιοτική κρητική κουζίνα και
χρησιμοποιούν αποκλειστικά παρθένο κρη-
τικό ελαιόλαδο και τοπικά προϊόντα.
Αποτελεί αναγνωριστικό της ποιότητας
των παρεχόμενων υπηρεσιών εστίασης
κρητικής κουζίνας, αποδίδεται από το Κρη-
τικό Σύμφωνο Ποιότητας (φορέας πιστο-
ποίησης) και αποτελεί ανταγωνιστικό πλεο-
νέκτημα και ένα ισχυρό εργαλείο προβο-
λής για όλες τις επιχειρήσεις μαζικής
εστίασης που θα το αποκτήσουν.
Όπως υποστηρίζει η εταιρεία Κρητικό
Σύμφωνο Ποιότητας, οι κυριότερες δρά-
σεις προβολής των επισιτιστικών επιχειρή-
σεων που εντάσσονται στο δίκτυο περιλαμ-
βάνουν, μεταξύ άλλων, την έκδοση διαφη-
μιστικών και ενημερωτικών φυλλαδίων, τη
συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς εκθέ-
σεις τουρισμού και γαστρονομίας, αλλά και
την παρουσίασή τους μέσω της ιστοσελί-
δας του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας.
Επισημαίνεται ότι το σήμα απονέμεται στις
επιχειρήσεις εκείνες που έχουν ολοκληρώ-
σει επιτυχώς τη σχετική διαδικασία πιστο-
ποίησης.
Τα εστιατόρια
εκπαιδεύονται!
Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας μεριμνά
για την κατάρτιση των ιδιοκτητών και του
προσωπικού των πιστοποιημένων εστιατο-
ρίων σε διάφορα πεδία σχετικά με το πεδίο
πιστοποίησης, όπως:
Κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφί-
μων (σύμφωνα με τον Κώδικα Υγιεινής
και Ασφάλειας Τροφίμων και σε συνερ-
γασία με τον ΕΦΕΤ).
Χρήση ελαιολάδου για τηγάνισμα.
Εξυπηρέτηση πελατών και τεχνικές σερ-
βιρίσματος, με έμφαση στην ενημέρωση
για τα κρητικά πιάτα και προϊόντα.
Προβολή της κρητικής διατροφής και
των τοπικών προϊόντων.
Ορθές πρακτικές συντήρησης και χειρι-
σμού κρασιών.
Η ποιότητα και στα
οινοποιεία
Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας προχώ-
ρησε στην πιστοποίηση και των οινοποιείων
της περιοχής.
Οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να
πληροί ένα οινοποιείο, ώστε να του χορη-
γηθεί το σήμα ποιότητας Επισκέψιμα Οινο-
ποιεία της Περιφέρειας Κρήτης, είναι οι
εξής:
Εύκολη πρόσβαση στα πιστοποιημένα οι-
νοποιεία.
Αναλυτική ενημέρωση των επισκεπτών
για τα προϊόντα του κρητικού αμπελώνα.
Κατάλληλοι χώροι υποδοχής και χρήση
κατάλληλου εξοπλισμού για την πραγματο-
ποίηση οινογνωσιών.
Άνετες και ασφαλείς ξεναγήσεις στους
χώρους των πιστοποιημένων οινοποιείων.
Τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και
ασφάλειας τροφίμων, σύμφωνα με την κεί-
μενη νομοθεσία.
Το σήμα ποιότητας των Επισκέψιμων Οι-
νοποιείων αποτελεί προϊόν συνεργασίας με
τα Δίκτυα Οινοποιών Κρήτης και βασίστηκε
στις προδιαγραφές που είχε ήδη θέσει το
Δίκτυο Οινοποιών του νομού Ηρακλείου.
Info: http://www.cretan-nutrition.gr/
<
FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
77
Έκθεση ΟΙΝΟΤΙΚΑ στην Κρήτη
Οι οινοποιοί της Κρήτης ετοιμάζονται για τέταρτη συνεχή χρονιά να καλωσορίσουν τους φίλους του
κρητικού αμπελώνα στην Έκθεση ΟΙΝΟΤΙΚΑ, που πραγματοποιείται στις 11 και 12 Μαρτίου 2012 στο
χώρο εκδηλώσεων Κήπος των Αισθήσεων στις Μαλάδες.
Με αφορμή την ευρεία απήχηση της έκθεσης τα τρία προηγούμενα έτη, οι οινοποιοί της περιοχής προ-
σκαλούν τους ενδιαφερόμενους να περιηγηθούν τις διαδρομές του κρασιού και να γνωρίσουν τα μυστι-
κά του, τις δυνατότητές του, τη δυναμική του, αλλά και τον ξεχωριστό χαρακτήρα του. Οι επισκέπτες της
έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν κρασιά παλιάς και νέας εσοδείας από 23 διαφορετικά οινο-
ποιεία του νησιού, να έρθουν σε επαφή με τους παραγωγούς τους, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες
σχετικά με την προώθηση, την ποιοτική αναβάθμιση και την προβολή ενός από τα βασικότερα προϊόντα
του νησιού, καθώς και να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της οινοποίησης. Στη
φετινή έκθεση θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις με σκοπό να προσφέρουν μία επιπλέον διάσταση.