Page 9 - Linux_7

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
9
Με στόχο τη διάσωση και την
προβολή σημαντικού μέρους
του άυλου πολιτισμού της Κύ-
πρου, και συγκεκριμένα του γα-
στρονομικού πολιτισμού, δημι-
ουργήθηκε το εικονικό μουσείο
τροφίμων.
Ειδικότερα, το έργο αφορά στη
δημιουργία ενός εικονικού μου-
σείου με στόχο τη μεταφορά
της γνώσης και της ηλεκτρονικά
εμπλουτισμένης εμπειρίας που
θα μπορούσε να αποκτηθεί από
μία περιήγηση σε ένα φυσικό
μουσείο, αλλά και στο χρήστη
του Διαδικτύου. Στις σελίδες
του εικονικού μουσείου παρου-
σιάζονται ιστορικά και διαχρονι-
κά στοιχεία για τα είδη τροφί-
μων, τον τρόπο διατροφής του
κυπριακού πληθυσμού, τα εργα-
λεία και μέσα παραγωγής, πα-
ρασκευής, μεταποίησης και
εμπορίου των εδώδιμων αγα-
θών που παρήγαγε και παράγει
το νησί. Στο μουσείο ο επισκέ-
πτης μπορεί, μεταξύ άλλων, να
βρει πληροφορίες για τα παρα-
δοσιακά τρόφιμα, τα σκεύη ή τα
εργαλεία του νησιού και να ενη-
μερωθεί για την ιστορία των κυ-
πριακών βιομηχανιών. Το εικονι-
κό μουσείο τροφίμων είναι ένα
ερευνητικό έργο με ανάδοχο
φορέα το Πανεπιστήμιο Κύ-
πρου, στο οποίο υπάρχουν αμέ-
τρητες πληροφορίες για το πώς
η κοινωνία μετέβη από την οικια-
κή οικονομία των περασμένων
αιώνων στο σημερινό υπερκατα-
ναλωτισμό.
Το μουσείο απευθύνει ανοικτή
πρόσκληση σε ερευνητές αλλά
και πολίτες που διαθέτουν υλικό
σχετικό με την τοπική γαστρο-
νομική κληρονομιά να συμβά-
λουν στον εμπλουτισμό της
συλλογής.
Σημειώνεται ότι το έργο συγ-
χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα
Προώθησης Έρευνας Κύπρου
και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της
Ευρωπαϊκής Ένωσης.
http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy
n
ΚΥΠΡΟΣ
Εικονικό μουσείο τροφίμων
Τα νέου τύπου burgers φαίνεται
να βρίσκονται ένα βήμα πριν
ενταχθούν στις επαγγελματικές
κουζίνες. Το νέο μπιφτέκι παρα-
σκευάζεται σε πανεπιστημιακό
εργαστήριο, ενώ εμπνευστής
του είναι ο καθηγητής του Πα-
νεπιστημίου του Μάαστριχτ,
Mark Post, ο οποίος ανακοίνω-
σε ότι θα παρουσιάσει το προϊ-
όν του τον Οκτώβριο του 2012.
Ο ίδιος αναφέρει ότι επιθυμεί ο
chef Heston Blumenthal να είναι
αυτός που πρώτος θα δημιουρ-
γήσει ένα πιάτο με το δημιούρ-
γημά του. Σύμφωνα με δημοσι-
εύματα, το κόστος παρασκευής
του πρώτου εργαστηριακού
burger ανέρχεται σε 220.000
βρετανικές λίρες. Πάνω από έξι
χρόνια ο καθηγητής εργάζεται
για το σκοπό αυτό, εστιάζοντας
στην αξιοποίηση των βλαστο-
κυττάρων, ενώ η τεχνική εξελίσ-
σεται σε τέσσερα στάδια. Αρχι-
κά γίνεται η λήψη βλαστοκυττά-
ρων από αγελάδες, τα οποία
στη συνέχεια, με διάφορες με-
θόδους, δημιουργούν ένα είδος
ιστού. Αυτός ο ιστός αποτελεί
ουσιαστικά τον κιμά, δηλαδή
την πρώτη ύλη στην οποία ακο-
λούθως προστίθενται λίπη και
άλλες ουσίες. Όπως υποστηρί-
ζει ο Post, αυτό που μέχρι στιγ-
μής δεν είναι στο επιθυμητό
στάδιο είναι το χρώμα και το
βάρος του μπιφτεκιού, κάτι που
ο ίδιος κρίνει ότι θα επιτύχει μέ-
χρι τον Οκτώβριο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι αμφί-
βολο το κατά πόσο το υψηλό
κόστος θα μπορέσει να καλυ-
φθεί μέσω της κατανάλωσης
όταν και εφόσον το μπιφτέκι νέ-
ου τύπου «βγει» στα εστιατόρια.
Από τη μία, εάν η τιμή του είναι
πολύ υψηλή, δεν θα μπορεί να
ανταγωνιστεί τα παραδοσιακά
μπιφτέκια και από την άλλη, οι
καταναλωτές εμφανίζονται δι-
στακτικοί τόσο ως προς τη γεύ-
ση όσο και ως προς τη θρεπτι-
κή αξία του.
n
ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Μπιφτέκι από βλαστοκύτταρα
Το νέο burger
αναμένεται τον
Οκτώβριο του
2012.
Η εξέλιξη
στη
διατροφή.
πλάνο
Ο εμπνευστής του burger
από βλαστοκύτταρα,
καθηγητής Mark Post.