Page 23 - Food Service τ. 112

Basic HTML Version

τητα και προβληματική κατάσταση. Ως
αντίλογος στον καταναλωτικό τρόπο ζω-
ής, στην υποκρισία των σύγχρονων κοι-
νωνικών συναναστροφών και στη φυγή
των «εικονικών» ταξιδιών, τα πανηγύρια
έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι
υπάρχει και η ζωή. Η ζωή μαζί με τους
άλλους.
Ποια είναι τα οφέλη του Ελληνι-
κού Πρωινού για τα ξενοδοχεία,
τους τουρίστες και την τοπική
κοινωνία;
Το Ελληνικό Πρωινό αποβλέπει στη
δημιουργία αληθινών εντυπωσιακών
εμπειριών του ξενοδοχειακού πελάτη
μέσα από τη γνωριμία του με τα τοπικά
προϊόντα και την τοπική κουζίνα κάθε
προορισμού. Η γνωριμία αυτή θα είναι
γευστική, αλλά και γνωσιακή και πολιτι-
στική και θα συμβάλει στην ανακάλυψη
της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε τό-
που. Το Ελληνικό Πρωινό, επιχειρώντας
να συνδέσει την ελληνική ξενοδοχία με
τους τοπικούς παραγωγούς ποιοτικών
τοπικών προϊόντων, θα έχει άμεσες αλ-
λά και μεσομακροπρόθεσμα πολλαπλές
θετικές κοινωνικές και οικονομικές επι-
πτώσεις.
Πώς μπορεί ένα ξενοδοχείο να
λάβει μέρος στην πρωτοβουλία
του Ελληνικού Πρωινού;
Η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα
περιλαμβάνει συνοπτικά τις εξής φά-
σεις, οι οποίες περιέχονται στην ιστοσε-
λίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου
Ελλάδος ―www.greekbreakfast.gr― και
περιλαμβάνουν:
Α. Συμπλήρωση
στοιχείων και υπο-
γραφή του συμφώνου δέσμευσης για
την τήρηση των προδιαγραφών ποιότη-
τας.
Β. Περιγραφή
των προϊόντων, των
συνταγών, των διαδικασιών που χρησι-
μοποιεί και όσων άλλων ενισχύουν την
εικόνα του (καλλιέργειες, γιορτές, γα-
στρονομικές δράσεις). Αποστολή κειμέ-
νων και φωτογραφιών και όλου του απα-
ραίτητου υλικού στο ΞΕΕ, ώστε να
εγκριθεί η ένταξη.
Γ. Απόδοση του σήματος
, των πινακί-
δων, της διαδικασίας ελέγχου της ποιό-
τητας μέσω των επισκεπτών και της ηλε-
κτρονικής πληροφόρησης, αλλά και
ελέγχων.
Δ. Ανάρτηση
στο διαδικτυακό χώρο
του ΞΕΕ των εντασσόμενων μελών.
Ε.
Απώτερος στόχος είναι η
δημιουρ-
γία βιβλίου με τα Best Practices
και η
διαδικασία προβολής του θέματος με
βραβεύσεις των καλύτερων ελληνικών
πρωινών κ.λπ.
Κάνοντας έναν απολογισμό της
μέχρι τώρα πορείας του Πρωινού,
σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δρά-
ση; Υπάρχει μέλλον;
Μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφηθεί
ήδη 12 περιοχές, έχουν γίνει επτά σύμ-
φωνα Ελληνικού Πρωινού, έχουν παρου-
σιαστεί τα Πρωινά της Ρόδου, της Κω,
της Χαλκιδικής και της Νάξου. Ήδη άρ-
χισαν να καταφθάνουν οι πρώτες αιτή-
σεις για ένταξη ξενοδοχείων, ενώ έχου-
με επισκεφθεί σημαντικό αριθμό προμη-
θευτών για να γνωρίσουμε από κοντά τα
προϊόντα τους και την παραγωγή τους.
Η ιστοσελίδα μας απεικονίζει με σαφή-
νεια τις δράσεις και αρχίζει να εμπλουτί-
ζεται με σημαντικό υλικό. Νομίζω ότι το
σημαντικότερο μήνυμα από όλες τις
επαφές που είχα αυτή τη χρονιά είναι
ότι οι συνθήκες για αυτό το πάντρεμα
τουρισμού και τοπικών προϊόντων είναι
εξαιρετικά ώριμες. Για παράδειγμα, στη
Νάξο στην παρουσίαση του τοπικού
πρωινού παρευρέθησαν πάνω από 250
άτομα σε ένα κλίμα μεγάλου ενθουσια-
σμού. Σε παρόμοιο κλίμα έγιναν και άλ-
λες συναντήσεις. Η αλήθεια είναι ότι οι
δύο απανωτές εκλογές και το γενικότε-
ρο κλίμα ανέκοψε το ρυθμό ανάπτυξης,
αλλά όχι τη βεβαιότητα της σπουδαιότη-
τας του στόχου.
Πώς είναι η συνεργασία μεταξύ
παραγωγών και ξενοδοχείων και
ποιο είναι το κρίσιμο στοιχείο
που θα καθορίσει την επιτυχία;
Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από το
με πόση αίσθηση ευθύνης, σοβαρότη-
τας και επιπέδου συνεργασιμότητας θα
το διαχειριστούμε όλοι οι συντελεστές
FOOD
Service
23
έρευνα
O κ. Γιώργος Πίττας, υπεύθυνος διαχείρισης του Ελληνικού Πρωινού.
'
'
Το Ελληνικό Πρωινό, επιχειρώντας να συνδέσει
την ελληνική ξενοδοχία με τους τοπικούς παραγωγούς
ποιοτικών τοπικών προϊόντων, θα έχει άμεσες
αλλά και μεσομακροπρόθεσμα πολλαπλές θετικές
κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.