Page 41 - Food Service τ. 112

Basic HTML Version

FOOD
Service
41
Το εθνικό πιάτο
Ένα εθνικό πιάτο ή φαγητό ή ποτό θεωρείται ο κύριος εκπρόσω-
πος μίας χώρας ή μίας περιοχής. Για να θεωρηθεί ένα πιάτο ή φα-
γητό ως εθνικό, θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Για
παράδειγμα, ένα πιάτο χαρακτηρίζεται ως εθνικό εάν βρίσκεται
στην τακτική διατροφή του πληθυσμού της περιοχής ή αν περιλαμ-
βάνει τοπικά συστατικά και πρώτες ύλες. Αξίζει στο σημείο αυτό
να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ιστορικοί αναφέρουν ότι συχνά
διάφορες πόλεις ή και ολόκληρα έθνη επινοούσαν εθνικά πιάτα με
στόχο να διαφοροποιούνται από τους πολεμικούς εχθρούς τους.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το βά-
θρο της δημοτικότητας καταλαμβάνει
διαφορετική εθνική κουζίνα, με κάποιες
εξ αυτών να παραμένουν σταθερά στην
πρώτη θέση. Το περιοδικό «Food
Service» πραγματοποίησε ρεπορτάζ για
το ποιες είναι οι εθνικές κουζίνες που
σημειώνουν αυξημένη ζήτηση τα τελευ-
ταία χρόνια και τις παρουσιάζει.
Γαλλική κουζίνα
Ένα αφιέρωμα στις εθνικές κουζίνες δεν θα μπορούσε να μην
ξεκινήσει από τη γαλλική κουζίνα, η οποία θεωρείται από τις κορυ-
φαίες του κόσμου.
Αρχικά οι Γάλλοι chef έδιναν έμφαση στη χρήση των αρωματι-
κών στην κουζίνα, ενώ τα πιάτα τους χαρακτήριζε η πολυτέλεια και
η υπερβολή. Λίγο αργότερα η κουζίνα των Γάλλων αλλάζει μορφή,
γίνεται πιο απλή και στο μενού εντάσσεται το κρέας, συνοδευόμε-
νο όμως από ωμές πλέον σαλάτες και πιο ουδέτερες γεύσεις, ενώ
εγκαταλείπεται η εκτενής χρήση των αρωματικών.
Τον 14ο αιώνα χαρακτηρίζει ο chef
Gui l laume Ti rel , γνωστός και ως
Taillevent, ο οποίος εργαζόταν στις βασι-
λικές κουζίνες του Φιλίππου του Έκτου.
Μάλιστα, ο Taillevent θεωρείται ένας από
τους πρώτους επαγγελματίες master
chef, ο οποίος συνέγραψε ένα από τα
πρώτα βιβλία γαστρονομίας με τον τίτλο
«Le Viandier». Σήμερα πολλά γαλλικά
'
Η εθνική κουζίνα
αποτελεί μία αντίφαση.
Sydney Mintz