Page 54 - Food Service τ. 112

Basic HTML Version

FOOD
Service
54
Μ
ετά την καταναλωτική στα-
σιμότητα λόγω εκλογών,
εξαιτίας της ανασφάλειας
και του άγχους των κατα-
ναλωτών για το μέλλον
της Ελλάδας –εντός ή εκτός ευρώ– και ιδι-
αίτερα του διαθέσιμου εισοδήματός τους,
περνάμε σε μία άλλη περίοδο. Με την πολι-
τική σταθερότητα που θα επέλθει λογικά,
οι καταναλωτές θα νιώσουν σχετική ασφά-
λεια και θα ξεκινήσουν και πάλι να αγορά-
ζουν προϊόντα και υπηρεσίες ανάλογα με
τις επιθυμίες και τις δυνατότητές τους.
Έτσι, η πτώση στην επισκεψιμότητα και
κατ’ επέκταση στον τζίρο των χώρων
εστίασης θα μειωθεί και θα υπάρξει σχετι-
κή αύξηση.
Για τις επιχειρήσεις εστίασης η δεδομέ-
νη χρονική στιγμή θεωρείται αρκετά ενδε-
δειγμένη, ώστε να πραγματοποιήσουν τις
ανάλογες κινήσεις, με στόχο να ενισχύ-
σουν την επισκεψιμότητά τους. Σε αυτό το
πλαίσιο, προτείνονται έξι ιδέες για ενέργει-
ες μάρκετινγκ, οι οποίες απευθύνονται κυ-
ρίως σε εστιατόρια. Στο σημείο αυτό θα
πρέπει να σημειωθεί ότι το άρθρο αυτό εί-
ναι καθαρά εκπαιδευτικό – ενημερωτικό
και δεν παρέχει συμβουλές για επενδύσεις
ή σίγουρο κέρδος. Χρειάζεται μελέτη,
στρατηγική και επιμονή για την επιτυχία.
Άλλωστε, κάθε επιχείρηση είναι διαφορετι-
κή και χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγ-
γιση, γι' αυτό και πάντα ενδείκνυται η συμ-
βουλή ειδικών.
1. Αλλαγές στο μενού
Οι σημερινοί Έλληνες καταναλωτές θε-
ωρούν την έξοδο σε ένα εστιατόριο μέρος
της διασκέδασής τους. Προτιμούν να αφιε-
ρώσουν ένα βράδυ ή μεσημέρι σε ένα
ωραίο περιβάλλον, δοκιμάζοντας νέες και
ενδιαφέρουσες γεύσεις με την παρέα
τους. Είναι σημαντικό να τους κρατάμε το
ενδιαφέρον ζωντανό με καινοτόμες γα-
στρονομικές προτάσεις, ώστε να πειραμα-
τιστούν, να δοκιμάσουν και να απολαύ-
σουν. Με τις περιοδικές αλλαγές στο με-
νού (χωρίς αλλαγές στα πιάτα που σημειώ-
νουν την υψηλότερη ζήτηση) μπορείτε να
δώσετε μία νέα πνοή και θέμα για συζήτη-
ση στις παρέες.
Το word-of-mouth (διαφήμιση από στόμα
σε στόμα), ειδικά για την ποιότητα των
γεύσεων, είναι καθοριστικής σημασίας για
την επιτυχία και την ανάπτυξη ενός εστια-
τορίου. Τα ανανεωμένα πιάτα δεν κουρά-
ζουν και συμπληρώνουν θετικά την εμπει-
ρία που βιώνει ο πελάτης στο εστιατόριο.
Μην ξεχνάτε ότι σήμερα στο μάρκετινγκ
και στην κατανάλωση μιλάμε για εμπειρίες
και όχι μόνο για στείρα προϊόντα. Ο κατα-
ναλωτής θα αξιολογήσει τα πάντα για να
αποφασίσει αν θα επιλέξει ξανά ένα εστια-
τόριο για το γεύμα του ή όχι.
2. Social media –
Εκπτώσεις και προσφορές
Τα social media έχουν μπει για τα καλά
Εστιατόρια εν μέσω κρίσης
6 ιδέες
για μάρκετινγκ
Γράφει ο
Θέμης Σαρανταένας
Βάσει της καταναλωτικής θεωρίας, οι καταναλωτές σε περιόδους κρίσης είναι
πολύ διστακτικοί, περιορίζουν τις δαπάνες τους σημαντικά (σε ορισμένες κατη-
γορίες προϊόντων, μάλιστα, έως και 50%), εξετάζουν διάφορες τιμές σε διαφο-
ρετικά μαγαζιά, προς αναζήτηση της πλέον συμφέρουσας λύσης, είναι ανα-
βλητικοί και νιώθουν αδύναμοι να καλύψουν το εύρος των αναγκών τους. Η
ανασφάλεια του αύριο τους αναγκάζει να διαφυλάξουν τα χρήματά τους σε
περίπτωση ανάγκης.
θέμα