Page 8 - Food Service τ. 112

Basic HTML Version

FOOD
Service
8
πρώτο
πλάνο
Θύμα της οικονομικής κρίσης
χαρακτηρίζουν οι Financial
Times το ελαιόλαδο, του οποί-
ου η ζήτηση στα τέλη Μαΐου
σημείωσε αρνητικό ρεκόρ δεκα-
ετίας.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευ-
μα της εφημερίδας, η Ισπανία,
η Ιταλία και η Ελλάδα κατέχουν
το 70% της συνολικής παραγω-
γής ελαιολάδου, η ζήτηση του
οποίου παρουσιάζει πτωτικές
τάσεις τους τελευταίους μήνες.
Ως κύριο αίτιο γι’ αυτήν την
φθίνουσα πορεία θεωρείται χω-
ρίς αμφιβολία η ευρωπαϊκή οι-
κονομική κρίση, η οποία είχε
άμεσο αντίκτυπο στους παρα-
γωγούς ελαιολάδου. Όπως
υποστηρίζουν Ισπανοί παραγω-
γοί, η παραγωγή ελαιολάδου
πρέπει να διατηρηθεί, καθώς σε
πολλές περιοχές της χώρας,
όπως η Ανδαλουσία, το μεγαλύ-
τερο ποσοστό του εργατικού
δυναμικού απασχολείται στον
εν λόγω κλάδο. Από την πλευρά
της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, προ-
σπαθώντας να διαχειριστεί τις
πλεονάζουσες ποσότητες ελαι-
ολάδου, επιδοτεί τις επιχειρή-
σεις προκειμένου να τις αποθη-
κεύσει. Τα συνδικάτα των αγρο-
τών, με αφορμή αυτήν την κίνη-
ση της Ένωσης, υποστηρίζουν
ότι έτσι οριοθετείται η τιμή του
ελαιολάδου. Σύμφωνα με τους
Financial Times, η τιμή του τό-
νου για το έξτρα παρθένο ελαι-
όλαδο έφθασε τον Μάιο στα
2.900 δολάρια, το οποίο είναι το
χαμηλότερο από το 2002.
Ένα σοβαρό πρόβλημα για τις
χώρες με μεγάλη παραγωγή
ελαιολάδου, όπως η Ισπανία, η
Ιταλία και η Ελλάδα, θεωρείται
ο έντονος ανταγωνισμός που
προκύπτει από φθηνότερους
τύπους λαδιού. Για παράδειγ-
μα, σε σουπερμάρκετ της Ισπα-
νίας το ένα λίτρο ελαιολάδου
διατίθεται στα 3,25 ευρώ, ενώ
το ένα λίτρο ηλιέλαιου πωλείται
προς 1,25 ευρώ.
n
ΕΥΡΩΠΗ
Η πτώση του ελαιολάδου
Τον περασμένο Οκτώβριο, το
εστιατόριο Verre, ιδιοκτησίας
του Gordon Ramsay, διέκοψε
την από το 2001 λειτουργία του.
Η διακοπή λειτουργίας του
εστιατορίου, το οποίο αποτελεί
την πρώτη υπερπόντια επιχειρη-
ματική απόπειρα του γνωστού
chef, αποδίδεται στη δύσκολη
οικονομική περίοδο. Τον Ιούνιο
ακολούθησε και δεύτερο «λου-
κέτο», αυτό του εστιατορίου
Maze, το οποίο συμπλήρωσε
μόλις δύο χρόνια λειτουργίας.
Παρ’ όλα αυτά, τα σχόλια του
βρετανικού Τύπου δεν δείχνουν
να «συμπάσχουν» με τον chef,
καθώς για τους ίδιους ο
Ramsay «έχει εξελιχθεί σε
celebrity και όχι σε chef». Η για
πολλούς υπεροπτική συμπερι-
φορά του Ramsay είναι ορατή
και από το ρυθμό με τον οποίο
επεκτάθηκε επιχειρηματικά σε
όλο τον κόσμο, με το Ντουμπάι
να αποτελεί τον πρώτο σταθμό
του και να ακολουθούν η Νέα
Υόρκη, το Τόκιο, το Λος Αντζε-
λες, η Πράγα, η Ιρλανδία, ο Κα-
ναδάς, η Αυστραλία, η Γαλλία
και η Ν. Αφρική. Τα εγχειρήματα
αυτά άφησαν την εταιρεία του
chef, Gordon Ramsay Holdings
Ltd, εκτεθειμένη απέναντι στην
κρίση του 2008. Όπως ισχυρίζε-
ται ο ίδιος, αγνόησε τις παρο-
τρύνσεις των συμβούλων του να
προχωρήσει σε ρευστοποίηση
της επιχείρησης και προτίμησε
να συνεχίσει την προσπάθεια.
Από την άλλη, οι κριτικές που
λάμβανε το εστιατόριο Μaze
από τους πελάτες του ήταν
στην πλειονότητά τους αρνητι-
κές, με το TripAdvisor.com να το
κατατάσσει μόλις στην 42η θέ-
ση σε σύνολο 161 εστιατορίων.
Όμως για πολλούς δεν ήταν οι
μαγειρικές επιδόσεις του
Ramsay που ευθύνονται για τις
τελευταίες εξελίξεις, αλλά η
απαγόρευση πώλησης αλκοόλ
στη μαρίνα Pearl-Qatar, όπου
βρίσκεται και το Maze.
n
NTOXA
Η κρίση «χτύπησε» τον Ramsay
Λουκέτο σε
εστιατόρια
στην Ντόχα.
Συνεχής
μείωση
της ζήτησης.