Page 10 - Food Service τ. 113

πρώτο
πλάνο
FOOD
Service
10
Με τους καταναλωτές σε όλο
τον κόσμο να γίνονται ολοένα
περισσότερο ευαίσθητοι σε ζη-
τήματα υγιεινής διατροφής, οι
παραγωγοί εξελίσσουν τα προϊ-
όντα τους προκειμένου να
ανταποκριθούν στη συνεχώς
αυξανόμενη ζήτηση. Σε ό,τι
όμως αφορά τα προϊόντα χωρίς
πρόσθετα και συντηρητικά, φαί-
νεται ότι η Ινδία πρωτοπορεί. Σε
πρόσφατη έρευνα της εταιρεί-
ας στατιστικών μελετών Mintel,
αναφέρεται ότι η Ινδία έχει ση-
μειώσει σημαντική πρόοδο στον
τομέα των τροφίμων χωρίς
πρόσθετα και συντηρητικά. Μά-
λιστα, όπως υποστηρίζει η ίδια
έρευνα, το 18% των προϊόντων
που παράγονται στη χώρα δεν
διαθέτουν κανενός είδους πρό-
σθετα, ενώ το 2008 το ίδιο πο-
σοστό έφθανε στο 14%.
Στη δεύτερη θέση είναι η Αυ-
στραλία με 15% επί του συνό-
λου των παραγόμενων τροφί-
μων και ποτών, τρίτη η Ταϊλάν-
δη με 13% και τέταρτη η Κίνα
με 12%. Στις επόμενες θέσεις
βρίσκονται η Νέα Ζηλανδία και
η Ταϊβάν με μόλις 6%. Σύμφωνα
με την επικεφαλής στον τομέα
Καινοτομίας της Mintel για την
Ινδία Deepa Dsouza: «Ο Ινδός
καταναλωτής δείχνει να ευαι-
σθητοποιείται σημαντικά σε ζη-
τήματα υγιεινής διατροφής και
να είναι πολύ ενημερωμένος
στο πώς τα συστατικά των τρο-
φίμων και ποτών μπορούν να
ωφελήσουν ή να θέσουν σε κίν-
δυνο την υγεία του. Καθοριστι-
κός παράγοντας στις επιλογές
των προϊόντων των καταναλω-
τών στην Ινδία θεωρείται το ότι
αντιλαμβάνονται τα πρόσθετα
και τα συντηρητικά ως ιδιαίτερα
επιβλαβή για την υγεία τους.
Αυτή ακριβώς η συνθήκη είναι
που ανάγκασε τόσο τις πολυε-
θνικές εταιρείες όσο και τους
τοπικούς παραγωγούς να υιο-
θετούν την πολιτική των προϊό-
ντων χωρίς πρόσθετα».
n
ΙΝΔΙΑ
Στον αγώνα κατά των συντηρητικών!
Τα αμερικανικά εστιατόρια κα-
λούνται να διαχειριστούν τις
υψηλές διατροφικές δαπάνες
οι οποίες προέκυψαν για τις
ίδιες τις επιχειρήσεις λόγω έλ-
λειψης υδάτινων πόρων.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα αμε-
ρικανικής εφημερίδας αναφέ-
ρεται ότι πολλές αλυσίδες
εστίασης επαναδιαπραγματεύ-
ονται τα συμβόλαιά τους με τις
εταιρείες ύδρευσης, περικό-
πτουν δαπάνες και αυξάνουν
τις τιμές προσπαθώντας να
προστατεύσουν τα ποσοστά
κέρδους τους.
Το ζεστό, ξηρό καλοκαίρι κατέ-
στρεψε τις σοδειές καλαμποκι-
ού και σόγιας, με αποτέλεσμα
να αυξηθούν σε όλη την αμερι-
κανική επικράτεια οι τιμές του
μοσχαριού και του κοτόπου-
λου. Όπως διαπιστώνει ο ανα-
λυτής του κλάδου, Will Sla-
baugh: «Στο επίκεντρο του εν-
διαφέροντος των επενδυτών
βρίσκεται η ξηρασία και οι αυ-
ξημένες τιμές του καλαμποκιού
που θεωρούν ότι θα επηρεά-
σουν σημαντικά την εστίαση».
Ενδεικτικό της κατάστασης εί-
ναι το ότι στα τέλη Οκτωβρίου
το Υπουργείο Γεωργίας των
ΗΠΑ αναθεώρησε προς τα κά-
τω τις προβλέψεις του για την
παραγωγή καλαμποκιού και
σόγιας.
Μάλιστα από τη στιγμή που ξε-
κίνησε η περίοδος της ξηρα-
σίας, παρουσιάστηκε άνοδος
της τιμής του καλαμποκιού κα-
τά 50%.
Πολλές είναι οι αλυσίδες εστία-
σης οι οποίες δηλώνουν ότι
δεν γνωρίζουν πώς θα αντιμε-
τωπίσουν την κατάσταση, κα-
θώς ήδη από την περασμένη
χρονιά αντιμετωπίζουν προ-
βλήματα τα οποία αποδίδουν
κυρίως στο ότι δεν έχει αποκα-
τασταθεί η εμπιστοσύνη των
καταναλωτών στην αγορά μετά
την οικονομική κρίση.
n
ΗΠΑ
Η λειψυδρία απειλεί τα εστιατόρια
Μεγάλη
αύξηση του
διατροφικού
κόστους.
Συνεχής
άνοδος των
βιολογικών
τροφίμων.