Page 34 - Food Service τ. 113

FOOD
Service
34
το
κρασί
στο
εστιατόριο
Τελικά
συμπεράσματα
Τελικά, αφού έχουμε αξιολο-
γήσει και περιγράψει τα επιμέ-
ρους χαρακτηριστικά του οίνου
μας, μπορούμε να εκτιμήσουμε
την ποιότητά του. Ένα καλό
σημείο έναρξης είναι να ανα-
ρωτηθούμε αν μας αρέσει ο οί-
νος ή όχι. Αν μας αρέσει, πόσο
μας αρέσει και τι μας αρέσει
από αυτόν; Αν δεν μας αρέσει,
εντοπίζουμε αυτό που δεν μας
αρέσει. Βέβαια, μία αντικειμενι-
κή αξιολόγηση της ποιότητας
πρέπει να προσπερνάει τις
προσωπικές επιθυμίες και δυ-
σαρέσκειες. Είναι πιθανό να μη
μας αρέσει ένας συγκεκριμέ-
νος οίνος επειδή, για παράδειγ-
μα, δεν μας αρέσουν οι οίνοι με
δρυ, ενώ άλλοι καταναλωτές
μπορεί να προτιμούν ακριβώς
αυτό το στυλ. Αυτό που πρέπει
να λαμβάνουμε υπόψη είναι
εάν πρόκειται για καλό παρά-
δειγμα αυτού του τύπου οίνων.
Θεωρώντας ότι ο οίνος δεν εί-
ναι ελαττωματικός (σε κακή κα-
τάσταση ή φελλομένος), επε-
ξεργαζόμαστε τα κριτήρια που
διαφοροποιούν έναν κακό οίνο,
έναν μέτριο οίνο και έναν σπου-
δαίο οίνο: η ισορροπία αποτε-
λεί απαραίτητο κριτήριο για
έναν ποιοτικό οίνο. Για παρά-
δειγμα, μόνο η αίσθηση του
φρούτου ή της γλυκύτητας
μπορούν να κάνουν έναν οίνο
να φαίνεται αδύναμος ή, αντί-
θετα, κουραστικά γεμάτος. Μό-
νη η οξύτητα και οι τανίνες
μπορούν να κάνουν έναν οίνο
να δίνει γεύση σκληρή, δυσά-
ρεστη ή λιτή. Σε έναν οίνο κα-
λής ποιότητας, η γλυκύτητα και
ο φρουτώδης χαρακτήρας θα
ισορροπούν με τις τανίνες και
την οξύτητα. Άλλο ένα χαρα-
κτηριστικό ποιότητας είναι η
διάρκεια. Ένα ισορροπημένο,
ευχάριστο τελείωμα, όπου τα
αρωματικά στοιχεία παραμέ-
νουν για μερικά δευτερόλεπτα,
αποτελεί έναν δείκτη για οίνο
υψηλής ποιότητας. Στους οί-
νους κατώτερης ποιότητας τα
αρωματικά στοιχεία χάνονται
πολύ γρήγορα. Η χαμηλή έντα-
ση αρωμάτων μπορεί να υπο-
δηλώνει ένα αδύναμο κρασί.
Εντούτοις, τα ακραία, έντονα
αρωματικά στοιχεία δεν αποτε-
λούν κατ’ ανάγκη σημείο ποιό-
τητας. Η πολυπλοκότητα ενός
κρασιού αποτελεί επίσης δεί-
κτη ποιότητας. Τα λιγότερο πο-
λύπλοκα κρασιά έχουν συχνά
ένα ή δύο απλά αρωματικά
στοιχεία και γίνονται γρήγορα
βαρετά. Οι οίνοι καλής ποιότη-
τας έχουν γενικά πολλά διαφο-
ρετικά αρωματικά στοιχεία, δη-
λαδή πολυπλοκότητα. Η τυπι-
κότητα των κρασιών επίσης
μας βοηθάει στο να εκτιμήσου-
με την ποιότητα. Οι σπουδαίοι
οίνοι εκφράζουν τα χαρακτηρι-
στικά της ποικιλίας και της πε-
ριοχής παραγωγής τους (κλίμα,
εδάφη, παραδοσιακές τεχνικές
οινοποίησης). Στους κατώτε-
ρους ποιοτικά οίνους τα ποικι-
λιακά χαρακτηριστικά διακρίνο-
νται με δυσκολία, αν όχι καθό-
λου. Αν, συνεπώς, συναντήσου-
με ένα κρασί με ισορροπία με-
ταξύ της γλυκύτητας και του
φρουτώδους χαρακτήρα με την
οξύτητα και τις τανίνες (εάν
πρόκειται για κόκκινο), με μα-
κρά διάρκεια, υψηλή ένταση
αρωμάτων, πολυπλοκότητα αλ-
λά και τυπικότητα, τότε πρόκει-
ται αναμφίβολα για έναν εξαι-
ρετικό οίνο.
<
Μαριάννα
Μακρύγιαννη
Η Μαριάννα Μακρύγιαννη είναι
ΑIWS Οινολόγος και κάτοχος
Diploma από το WSET,
Examinations Officer & Diploma
Coordinator στο WSPC Greece.
Tηλ.: 210 9882540 & 544,
e-mail: education@wspc.gr,
Web:
FB:
WSPC.Wine.Education
info