Page 42 - Food Service τ. 113

οι επιχειρήσεις στις οποίες παρασκευάζονται ή και προσφέρονται
σε πελάτες κάθε είδους τρόφιμα ή ποτά ή διανέμονται κατ’ οίκον,
καθώς επίσης παρέχονται υπηρεσίες αναψυχής με συνοδεία φα-
γητού ή ποτού. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται: εστιατό-
ρια, ψαροταβέρνες, ταβέρνες, σνακ μπαρ, ουζερί, οβελιστήρια,
ψητοπωλεία, πιτσαρίες, οινοπωλεία κ.τ.όμ. ζαχαροπλαστεία με
τραπεζοκαθίσματα, μπουγατσάδικα, λουκουματζίδικα, γαλακτοπω-
λεία, αναψυκτήρια κ.τ.όμ., καθώς και η παρασκευή και διάθεση
τροφίμων και ποτών για κατ’ οίκον κατανάλωση. Επίσης, περιλαμ-
βάνονται οι χώροι μαζικής εστίασης των σχολικών κυλικείων, νο-
σοκομείων, ξενοδοχείων, κατασκηνώσεων, βρεφονηπιακών σταθ-
μών και γενικά κλινικών και λοιπών Ιδρυμάτων, και οι χώροι μαζι-
κής εστίασης στα πάσης φύσεως μεταφορικά μέσα (τρένα, πλοία,
αεροπλάνα κ.λπ.) ή μετασκευασμένα αντίστοιχα μεταφορικά μέσα.
Επιχειρήσεις αναψυχής καθώς και επιχειρήσεις προσφο-
ράς κατά κύριο λόγο οινοπνευματωδών ποτών:
οι επιχειρήσεις
στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες αναψυχής με συνοδεία τροφί-
μων ή και ποτών. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται καφε-
νεία, καφετέριες, κυλικεία, μπαρ, open bar, κ.τ.όμ. αναψυκτήρια
κ.τ.όμ. κέντρα διασκέδασης, οι υπαίθριοι και στεγασμένοι χώροι
εκδηλώσεων κ.τ.όμ.
Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέρο-
ντος:
οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες που με οποιονδή-
ποτε τρόπο μπορεί να επηρεάσουν τη δημόσια υγεία και λειτουρ-
γούν ως αμιγείς ή μικτές με επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών
(
κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λπ.).
Παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς σε κινητούς ή προ-
σωρινούς χώρους:
Όλες οι επιχειρήσεις στις οποίες παρασκευά-
ζονται ή και διατίθενται υπαίθρια τρόφιμα και ποτά. Σε αυτή την
κατηγορία περιλαμβάνονται: οι καντίνες, οι σκηνές και οι πάγκοι
στα πανηγύρια, τα περίπτερα σε αγορές, τα τροχήλατα οχήματα
πάσης φύσεως, η υπαίθρια παρασκευή
ή/και διάθεση τροφίμων και ποτών
(
street food), οι μικροπωλητές, η πώλη-
ση πόρτα-πόρτα κ.τ.όμ.
Επιχειρήσεις που προβλέπονται
από την αρτοποιητική νομοθεσία:
Όλες οι επιχειρήσεις που παρασκευά-
ζουν και πωλούν τα προβλεπόμενα τρό-
φιμα από την αρτοποιητική νομοθεσία,
εκτός των πρατηρίων άρτου που υπάγονται στην κατηγορία Έμπο-
ροι (λιανικό και χονδρικό εμπόριο). Σε αυτή την κατηγορία συμπε-
ριλαμβάνονται τα αρτοποιεία και οι εγκαταστάσεις περάτωσης
έψησης.
Απαραίτητη η κατοχή HACCP
Στο άρθρο 5 της νέας διάταξης, το οποίο αναφέρεται στους γε-
νικούς υγειονομικούς όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχει-
ρήσεων τροφίμων και ποτών, ορίζεται ρητά ότι: «οι υπεύθυνοι των
επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών οφείλουν να εγκαθιστούν, να
εφαρμόζουν και να διατηρούν διαδικασίες που βασίζονται στις 7
αρχές του HACCP, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κανονισμού
852/2004.
οι μικρές επιχειρήσεις, ανάλογα με τη φύση, το μέγε-
θος της παραγωγής και τη δυναμικότητα της επιχείρησης, μπο-
ρούν να εφαρμόζουν τις αρχές του HACCP με την απαιτούμενη
ευελιξία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5, παρ. 5 του Καν.
852/2004.
οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών εί-
ναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους πλη-
ρούν τις σχετικές απαιτήσεις υγιεινής, όπως καθορίζονται στον
Ε.Κ. 852/2004, σε όλα τα στάδια παρασκευής, μεταποίησης, συ-
σκευασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, διακίνησης και
προσφοράς προς πώληση ή διάθεσης αυτών με ή και ταυτόχρονη
παροχή υπηρεσιών. οι ως άνω υπεύθυνοι θα πρέπει να διασφαλί-
ζουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων που παράγουν ή δια-
χειρίζονται. οι απαιτήσεις υγιεινής έχουν σχέση με τις κτιριακές
εγκαταστάσεις της επιχείρησης, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί,
την υγιεινή και την εκπαίδευση του προσωπικού, τα προγράμματα
καθαρισμού –απολύμανσης και απεντόμωσης– μυοκτονίας, αλλά
και με τις διαδικασίες που ακολουθεί η επιχείρηση ανάλογα με τη
φύση και το μέγεθος της δραστηριότητάς της. Η τήρηση των προ-
απαιτούμενων προγραμμάτων που αφορούν την υποδομή, τον
εξοπλισμό, την τήρηση των αρχείων
καθαρισμού και απολύμανσης, εντο-
μοκτονίας-μυοκτονίας, προσωπικού,
θερμοκρασιών και ιχνηλασιμότητας
(
προμηθευτές), αποτελεί την προϋπό-
θεση για την επιτυχή εφαρμογή του
συστήματος αυτοελέγχου.»
Στη συνέχεια η διάταξη αναλύει τις
οριζόμενες απαιτήσεις υγιεινής για τα
42
'
Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων
τροφίμων και ποτών είναι
υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν
ότι οι επιχειρήσεις τους πληρούν
τις σχετικές απαιτήσεις υγιεινής
FOOD
Service
cover
story