Page 60 - Food Service τ. 113

FOOD
Service
60
T
ο Slow Food είναι
ένας μη κερδοσκο-
πικός οργανισμός
με οικογαστρονομι-
κό χαρακτήρα που
ιδρύθηκε το 1989. Σκοπός του
είναι να λειτουργήσει ως αντί-
βαρο στην κουλτούρα του γρή-
γορου και πρόχειρου φαγητού,
διαδίδοντας την αξία της τοπι-
κής κουζίνας και των φρέσκων
πρώτων υλών.
Το Slow Food, από την ημέ-
ρα ίδρυσής του και μέχρι σή-
μερα, προσπαθεί να ενημερώ-
σει το καταναλωτικό κοινό για
την αξία της διατροφής, καθώς
και να το ευαισθητοποιήσει σε
ό,τι αφορά τις γευστικές επιλο-
γές του. Μάλιστα, το Slow
Food εστιάζει σε πολύ μεγάλο
βαθμό στους πελάτες των
εστιατορίων και στο πώς οι
διατροφικές επιλογές τους
μπορούν να επηρεάσουν αρνη-
τικά ή θετικά τον κόσμο. Μία
πιο πρόσφατη εξέλιξη στην
ιστορία και στη δράση του κι-
νήματος του Slow Food είναι ο
θεσμός των Slow Food Cities.
O νέος αυτός θεσμός αποτελεί
ουσιαστικά προέκταση της φι-
λοσοφίας του κινήματος σε
ολόκληρες πόλεις και τουριστι-
κούς προορισμούς.
Έτσι, το γαστρονομικό κίνη-
μα δίνει μία νέα διάσταση στην
αξία της διατροφής συνδέο-
ντας τη φιλοσοφία της αξιοποί-
ησης και της ανάδειξης της το-
πικής κουζίνας με την ενίσχυση
της τουριστικής δραστηριότη-
τας.
Ο «τσάρος» του
Slow Food
Ξεχωριστή αναφορά θα πρέ-
πει να γίνει στον Carlo Petrini, ο
οποίος εμπνεύστηκε και ίδρυ-
σε το κίνημα του «αργού φαγη-
τού». Συχνές είναι οι αναφορές
του διεθνούς Τύπου στο πρό-
σωπό του, με έντυπα όπως ο
Observer και η Independent να
τον χαρακτηρίζουν «τσάρο» και
«
γκουρού» του Slow Food. Ο
Petrini γεννήθηκε στην κωμό-
πολη Bra τον Ιούνιο του 1949
και δημοσιεύματα αναφέρουν
ότι ξεκίνησε την επαγγελματική
διαδρομή του ως αρθρογρά-
φος μαγειρικής στις καθημερι-
νές εφημερίδες Il Manifesto και
L' Unité. Ακολούθησε η συγ-
γραφική συνδρομή του στη La
Stampa και στη La Repubblica,
ενώ το 2004 ίδρυσε το Πανεπι-
στήμιο Γαστρονομικών Σπου-
δών. Ο ίδιος γράφει στη σελί-
δα του πανεπιστημίου: «Μου
αρέσει να γνωρίζω την ιστορία
του πιάτου και της περιοχής
προέλευσής του. Μου αρέσει
να φαντάζομαι τα χέρια αυτών
που το καλλιέργησαν, το μετέ-
φεραν, το επεξεργάστηκαν και
το μαγείρεψαν προτού φθάσει
σ’εμένα. Εύχομαι το φαγητό
που καταναλώνω να μην το
στερώ από άλλους. Εκτιμώ πο-
λύ τους γεωργούς και τους
αγρότες και τον τρόπο που
ζουν κοντά στη γη και τη φρο-
ντίζουν. Η καλοσύνη και η ευ-
χαρίστηση είναι για όλους, κα-
θώς αποτελούν μέρος της αν-
θρώπινης φύσης. Παρ’ όλο
που υπάρχει αρκετή τροφή για
να θρέψει ολόκληρο τον πλη-
θυσμό της Γης, από ορισμέ-
νους λείπει το φαγητό.
Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τι
τρώνε, αν και αυτή η γνώση
μπορεί να φέρει την ευχαρί-
στηση και να ενώσει τους αν-
θρώπους που το μοιράζονται.
Είμαι γαστρονόμος και αν αυτό
σας προκαλεί χαμόγελα, επι-
τρέψτε μου να σας πω ότι δεν
είναι εύκολο.
Αντίθετα, είναι περίπλοκο,
καθώς η γαστρονομία στον κό-
σμο της γνώσης έχει το ρόλο
της Σταχτοπούτας. Όμως,
στην πραγματικότητα είναι μία
επιστήμη που μπορεί να ανοί-
ξει τα μάτια των ανθρώπων. Η
διατροφή είναι μία αγροτική
πράξη και η παραγωγή τροφί-
μων είναι μία γαστρονομική
δραστηριότητα. Όσο η γα-
στρονομία πεινά για αλλαγή,
θα υπάρχει μέλλον.»
<
Η απάντηση στο γρήγορο φαγητό έρχεται μέσα από ένα οικογαστρονομικό κί-
νημα με σήμα το σαλιγκάρι.
Ένα γαστρονομικό
κίνημα 23 ετών
Slow Food
θέμα
Το project «1.000 κήποι για την Αφρική» αποσκοπεί στη δημιουργία
πρότυπων βιολογικών κήπων σε 25 αφρικανικές χώρες.