Page 56 - Food Service τ. 114

FOOD
Service
56
Α
πό τις 21 έως τις
23
Ιανουαρίου
2013,
πραγματο-
ποιήθηκε στη Μα-
δρίτη το διεθνές
φεστιβάλ
γαστρονομίας,
Madrid Fusion. Με περισσότε-
ρους από 10.000 επισκέπτες,
190
chef, 500 συμμετέχοντες
και 100 εκθέτες το φεστιβάλ
θεωρείται ότι πέτυχε και φέτος
να διαγράψει επιτυχή πορεία,
παρά την οικονομική κρίση που
μαστίζει πλέον σοβαρά και την
Ισπανία. Σύμφωνα με τους
διοργανωτές, το Madrid Fusion
δέχθηκε σοβαρά χτυπήματα
τόσο από την οικονομική κρίση
όσο και από μία αλλαγή της τε-
λευταίας στιγμής σε ό,τι αφο-
ρά το χώρο διεξαγωγής του.
Ένα απρόσμενο γεγονός ανά-
γκασε τους διοργανωτές να
μεταφέρουν τη διεξαγωγή του
φεστιβάλ από το Municipal
Palace of Conferences στο IFE-
MA μόλις λίγες εβδομάδες
πριν από την επίσημη έναρξη.
Παράλληλα, οι περικοπές
των ιδιωτικών και δημόσιων
χρηματοδοτήσεων οδήγησαν
στη μείωση των συμμετεχόντων
chef από χώρες του εξωτερι-
κού. Αυτός ήταν ο λόγος που,
σύμφωνα με τους κριτικούς της
γεύσης, το φετινό Madrid Fu-
sion, αν και είχε ως κεντρικό
σύνθημά του το «Η δημιουργι-
κότητα συνεχίζεται», δεν είχε
το αναμενόμενο ενδιαφέρον.
Συνέδριο για τη
δημιουργικότητα
Με κεντρικό θέμα τη συνέ-
χεια της δημιουργικότητας, το
συνέδριο των chef ήταν χωρι-
σμένο σε τρεις ενότητες, μία
κάθε ημέρα του Madrid Fusion.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης
ημέρας παρουσιάστηκαν νέες
παρασκευές με μανιτάρια, ενώ
ξεχώρισε η παρουσίαση του
Βάσκου Andoni Luis Aduriz του
εστιατορίου Mugaritz στο San
Sebastiàn, ο οποίος παρουσία-
σε ένα νέο πιάτο με αγκινάρες
της Ιερουσαλήμ με επικάλυψη
από λάιμ.
Όπως ο ίδιος υποστηρίζει,
το εν λόγω πιάτο αποτελεί κύ-
ριο εκφραστή μίας νέας τάσης
της γαστρονομίας, την οποία
αποκαλεί νέο νατουραλισμό.
Ο Aduriz εξηγεί ότι αυτή η
τάση αφορά στην απλή και συ-
νάμα περίτεχνη παρουσίαση
γήινων συστατικών. Υποστηρι-
κτής της τάσης του νεονατου-
ραλισμού είναι και ο γνωστός
chef από το Τόκιο, Yoshihiro
Narisawa, ο οποίος παρουσία-
σε μοσχάρι τυλιγμένο σε σκό-
νη πράσου.
Στις υπόλοιπες τάσεις που
παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο
του Madrid Fusion, oι κριτικοί
της γεύσης ξεχώρισαν αρωμα-
τικά και λαχανικά, όπως τα
quinoa και cassava.
Σχεδόν ομόφωνη ήταν η δια-
πίστωση των επαγγελματιών
Madrid Fusion
Η γαστρονομία
του μέλλοντος
Chef διεθνούς εμβέλειας, παρουσιάσεις καινοτόμων προϊόντων και διαγωνι-
σμοί υψηλών προδιαγραφών είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συντελούν
στην απόλυτη επιτυχία του γαστρονομικού γεγονότος της Ισπανίας, το οποίο
δίνει το στίγμα του μαγειρικού μέλλοντος κάθε χρόνο.
θέμα