Page 24 - Food Service τ. 115

FOOD
Service
24
Η επιλογή των chef
O Grant Achatz ήταν ο φετι-
νός αποδέκτης του βραβείου
Chef’s Choice.
Ο chef του εστιατορίου
Alinea στο Σικάγο θεωρείται
ότι επηρέασε όσο λίγοι τη διε-
θνή γαστρονομία.
Μάλιστα, πολλοί τον χαρα-
κτηρίζουν ως Master της μο-
ριακής γαστρονομίας, καθώς
έχει προσπαθήσει εδώ και
οκτώ χρόνια να εξασφαλίσει
ότι τα πιάτα και η μαγειρική
του δεν θα χαρακτηρίζονται
από υπερβολές.
Η δυναμικότερη
είσοδος
Ένα νέο εστιατόριο, που χα-
ρακτηρίζεται από τους εκπρο-
σώπους της λίστας ως καινο-
τόμο αλλά απόλυτα ταυτισμέ-
νο με τη φύση, είναι το Αttica
στη Μελβούρνη.
Το εν λόγω εστιατόριο έλαβε
το βραβείο «Η υψηλότερη νέα
είσοδος», καθώς κατέλαβε κα-
τευθείαν τη θέση 21 της σχετι-
κής λίστας. Ο chef Ben Shewry
είναι μόλις 35 ετών και κατάγε-
ται από τη Νέα Ζηλανδία.
Το πιάτο-υπογραφή του,
σύμφωνα πάντα με τον οδηγό,
είναι «Πατάτα μαγειρεμένη στη
γη που φύτρωσε».
Ο διαγωνισμός
Κάθε χρόνο το περιοδικό
«
Restaurant» συγκεντρώνει και
κατηγοριοποιεί τις απόψεις εν-
νιακοσίων και πλέον εκπροσώ-
πων του κλάδου της μαζικής
εστίασης, καταρτίζοντας τη λί-
στα με τα καλύτερα εστιατό-
ρια.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι
διοργανωτές στη σχετική ιστο-
σελίδα (http://www.theworlds
50
best.com/): «Η έννοια του
καλύτερου εναπόκειται στην
κρίση αξιόπιστων και πολυταξι-
δεμένων γευσιγνωστών».
Και εξηγούν: «Δεν υπάρχει
προκαθορισμένη λίστα κριτη-
ρίων. Για παράδειγμα, μία εν-
διαφέρουσα εμπειρία σε ένα
απλό κτίσμα όπου ανακαλύπτε-
ται μία εξαιρετική καινοτομία,
μπορεί να λάβει πολύ καλύτε-
ρη κριτική συγκριτικά με ένα
γεύμα που προσφέρεται από
μία εξαίρετη μαγειρική ομάδα.
Τα αποτελέσματα είναι μία
απλή καταμέτρηση ψήφων.
Στηριζόμενοι στο γεγονός ότι
αυτή η καλά δομημένη λίστα
βασίζεται σε προσωπικές
εμπειρίες, δεν μπορεί να είναι
απόλυτη, αλλά πιστεύουμε ότι
πρόκειται για μία αξιόπιστη
έρευνα των τρεχουσών γεύσε-
ων και έναν ακέραιο δείκτη των
καλύτερων σημείων για φαγη-
τό σε όλο τον πλανήτη».
Ο διαγωνισμός υποστηρίζε-
ται χορηγικά από τα San
Pellegrino και Aqua Panna.
<
θέμα
'
'
Η έννοια του
καλύτερου
εναπόκειται στην
κρίση αξιόπιστων
και
πολυταξιδεμένων
γευσιγνωστών.
Το El Celler de Can Roca
Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, σύμφωνα
με τη λίστα San Pellegrino, βρίσκεται στην πε-
ριοχή Girona, στην Καταλονία της Ισπανίας.
Πέρυσι βρισκόταν στη δεύτερη θέση της λί-
στας, ενώ έχει διακριθεί με τρία αστέρια Mi -
chelin.
Το El Celler de Can Roca λειτουργεί από το
1986,
με ιδιοκτήτες του τους αδερφούς Roca.
Ο Joan είναι ο επικεφαλής chef, ο Joseph
εκτελεί χρέη οινοχόου, ενώ ο μικρότερος αδερ-
φός, Jordi, ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική.
O chef Ben Shewry.