Page 34 - Food Service τ. 115

FOOD
Service
34
Σ
αφείς είναι οι ενδείξεις στη
διεθνή αγορά για την ανοδική
πορεία του κλάδου των αρτο-
παρασκευασμάτων και των
προϊόντων ζύμης. Σε πρόσφα-
τη έρευνα της βρετανικής εταιρείας στατι-
στικών ερευνών Mintel, αναφέρεται ότι ενώ
η καταναλωτική ζήτηση για το ψωμί πα-
ρουσιάζει μικρή ύφεση, άλλα τμήματα του
κλάδου αναπτύσσονται γρήγορα. Κρουα-
σάν, μάφιν, ψωμάκια για σάντουιτς, κρουα-
σάν, μπριός και μπέιγκελ έρχονται πρώτα
στην προτίμηση των καταναλωτών με την
αύξηση της ζήτησής τους στην Ευρώπη να
φθάνει στο 10%.
Βάσει της ίδιας έρευνας, η άνοδος των
τιμών των τροφίμων, αλλά και των καυσί-
μων σε συνδυασμό με το ασταθές οικονο-
μικό περιβάλλον συνετέλεσαν στην αλλαγή
της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Έτσι, οι
ίδιοι οι καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές
τους σε είδη ψωμιού, κάτι που φαίνεται να
ισχύει και για την ελληνική αγορά. Έρευνα
που πραγματοποίησε η εταιρεία MARC AE
εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αρτοποιών
Ελλάδος αναφέρει ότι δύο στους δέκα
Έλληνες καταναλωτές σταμάτησαν να αγο-
ράζουν ψωμί. Βάσει των ευρημάτων της
ίδιας έρευνας οι δύο βασικότεροι λόγοι μεί-
ωσης της κατανάλωσης ψωμιού είναι η μεί-
ωση των μελών της οικογένειας και η αλλα-
γή των διατροφικών συνηθειών λόγω δίαι-
τας ή λόγω υγείας. Ακολουθούν οι λόγοι οι-
κονομίας: ο αριθμός όσων δήλωναν ότι η
τιμή του ψωμιού αποτελεί αποτρεπτικό πα-
ράγοντα αγοράς είναι διπλάσιος από εκεί-
νον πριν από δύο χρόνια.
Υγιεινές επιλογές
Στο πλαίσιο του συνεχώς αυξανόμενου
ανταγωνισμού, πλήθος εταιρειών παραγω-
γής προϊόντων της κατηγορίας ενισχύουν
την γκάμα τους με νέα, «υγιεινού» προσα-
νατολισμού προϊόντα. Αραβικές πίτες, ψω-
μάκια ολικής άλεσης, μπέιγκελ και μπριός
ταυτίζονται με την υγιεινή διατροφή και δί-
νουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές
για συνδυασμούς χαμηλών λιπαρών και
υψηλής διατροφικής αξίας. Ενδεικτικό αυ-
τής της τάσης είναι πρόσφατο δημοσίευμα
της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η
οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι Βρε-
τανοί δείχνουν να χάνουν την όρεξή τους
για ψωμί, με τις πωλήσεις να μειώνονται
κατά 31 εκατομμύρια λίρες ετησίως. Σύμ-
φωνα με τους ειδικούς, η επικράτηση της
τάσης για υγιεινότερες επιλογές συντελεί
στη μείωση της ζήτησης του ψωμιού. Πα-
ράλληλα, ο τρόπος ζωής των καταναλω-
τών τους έχει επηρεάσει στις επιλογές
τους, καθώς πολλοί αντικαθιστούν το κλα-
σικό τοστ με αραβικές πίτες, κρουασάν και
μπέιγκελ.»
Οι σύγχρονοι καταναλωτές ενημερώνονται, γνωρίζουν και διαλέγουν προϊόντα
τα οποία τους προσφέρουν ποιότητα και τιμή σε απόλυτη ισορροπία, με την
αλλαγή των διατροφικών συνηθειών τους να καθοδηγεί κάθε επιλογή τους…
Aλλάζουν οι διατροφικές
συνήθειες την αγορά!
Προϊόντα ζύμης
έρευνα αγοράς