Page 40 - Food Service τ. 115

Γ
ια περισσότερο από έναν μήνα, η επιστημονική ομάδα του
Food Service, σε μία προσπάθεια να αποτυπώσει την ελλη-
νική πραγματικότητα, πραγματοποίησε έρευνα σε δείγμα
30
και πλέον εστιατορίων. Στο πλαίσιο της έρευνας, στάλ-
θηκαν ερωτηματολόγια σε πλήθος εστιατορίων ανά την Ελλάδα με
στόχο να συγκεντρωθούν πιάτα τα οποία προσφέρουν στους επι-
σκέπτες τους κυρίως για την καλοκαιρινή περίοδο. Παράλληλα ζη-
τήθηκε από τους chef να απαντήσουν στις εξής ερωτήσεις:
1.
Ποια είναι τα δέκα κορυφαία υλικά που χρησιμοποιούνται στις
κουζίνες το καλοκαίρι του 2013;
2.
Ποια είναι τα πέντε εδέσματα της φετινής καλοκαιρινής περιό-
δου;
3.
Ποιες είναι οι υψηλότερες σε ζήτηση ποικιλίες οίνου;
4.
Αναφέρετε τα υλικά δύο cocktails εστιατορίου που είναι δημοφι-
λή το φετινό καλοκαίρι
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Μετά τη συγκέντρωση των ερωτηματολογίων, ακολούθησε η
επεξεργασία των απαντήσεων, η οποία είχε πολλά και ενδιαφέρου-
σα αποτελέσματα. Όπως φαίνεται και στον
Πίνακα 1
,
το σύνολο
των chef που συμμετείχαν στην έρευνα στηρίζουν σε μεγάλο πο-
σοστό την κάρτα τους στα ψάρια και στα θαλασσινά, με τα μικρά
ψάρια να έχουν την τιμητική τους. Γαύρος και σαρδέλα βρίσκονται
στην πρώτη θέση των προτιμήσεών τους, ενώ δεν υστερούν η τσι-
πούρα, το λαβράκι και η πεσκανδρίτσα. Επίσης, το ούζο, το τσί-
πουρο, οι ντομάτες, τα ντοματίνια και τα φρούτα συνδυάζονται τό-
σο στις σαλάτες όσο και σε ορεκτικά και κυρίως πιάτα, δημιουρ-
γώντας ενδιαφέρουσες γεύσεις. Φυσικά, το ελαιόλαδο δεν θα μπο-
ρούσε να λείπει από τη λίστα, αν και σύμφωνα με τις απαντήσεις
των συμμετεχόντων βρίσκεται στην πέμπτη θέση μαζί με τους κο-
λοκυθοανθούς και τα άγρια χόρτα. Πολύ δημοφιλή στις φετινές
κάρτες των εστιατορίων είναι το σταμναγκάθι, η αλμύρα και τα κρί-
ταμα, χόρτα που τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους
στις ελληνικές κουζίνες. Ακόμη, τα ελληνικά τυριά κάνουν αισθητή
την παρουσία τους στις τοπικές κουζίνες, με τη γραβιέρα και την
ξινομυζήθρα σε ενδιαφέρουσες παραλλαγές.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, εκτενής είναι η
χρήση των μυρωδικών, του ντάκου, της πιπεριάς και της κάππα-
Η ελληνική κουζίνα είναι πλούσια και ενδιαφέρουσα.
Το ρεπορτάζ του Food Service αναφορικά με τις
γευστικές προτάσεις των ελληνικών εστιατορίων
αποδεικνύει ότι οι chef αξιοποιούν τις τοπικές
πρώτες ύλες και δημιουργούν μοναδικές γεύσεις για
τους επισκέπτες τους. Μάλλον η ελληνική
γαστρονομία ήρθε για να μείνει…
Οι προτάσεις
του καλοκαιριού...
Τι σερβίρουν τα ελληνικά εστιατόρια;
FOOD
Service
40
cover
story