Page 58 - Food Service τ. 115

v.i.p.
FOOD
Service
58
1
σε πωλήσεις ελληνική Μαυροδάφνη και,
φυσικά, η παραδοσιακή Ρετσίνα Κουρτάκη,
Νο 1 σε εξαγωγές, που έχουν κερδίσει τη
σταθερή προτίμησή τους.
Δραστηριοποιείστε και σε άλλες
χώρες εκτός από την εγχώρια αγο-
ρά;
Η Ελληνικά Κελλάρια Οίνων ΑΕ είναι η
μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής
κρασιού με ισχυρή εξαγωγική δραστηριό-
τητα σε 32 χώρες της υφηλίου, συμβάλλο-
ντας καθοριστικά στην εδραίωση του ελλη-
νικού ποιοτικού κρασιού διεθνώς. Οι εξα-
γωγές ήταν πάντα για εμάς κάτι ξεχωριστό
και σοβαρό.
Θεωρούσαμε και συνεχίζουμε να θεω-
ρούμε ότι με τις εξαγωγές όχι μόνο προ-
σθέσαμε ένα οικονομικό στοιχείο στην επι-
χείρηση, αλλά επιπλέον χτίσαμε τη φήμη
της εταιρείας. Δηλαδή, χρειαστήκαμε και
χρειαζόμαστε και τη λεγόμενη έξωθεν μαρ-
τυρία. Η εταιρεία ήταν γνωστή, τουλάχι-
στον στο εσωτερικό, προπαντός για τη Ρε-
τσίνα. Ορκιστήκαμε λοιπόν να αναστρέ-
ψουμε αυτήν την εικόνα, κάνοντας σοβαρό-
τατες προσπάθειες στις εξαγωγές από τις
αρχές της δεκαετίας του ’80. Έτσι η λεγό-
μενη για εμάς «επιτυχία του Καναδά» απέ-
δειξε ότι ένα εκλεκτό λευκό ξηρό κρασί
από την Ελλάδα μπορεί να πετύχει. Πρό-
σφατα, το λευκό Apelia επιλέχθηκε μεταξύ
7.000
κρασιών περίπου, στην επαρχία του
Τορόντο, από διάσημο δοκιμαστή-συγγρα-
φέα, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε
ότι αυτό θα προτιμούσε να αγοράσει από
ένα κατάστημα του μονοπωλίου. Άλλο ένα
σημαντικό βήμα έγινε στις αρχές του 1990
στην Ιαπωνία, όταν καταφέραμε να υπο-
γράψουμε μία σύμβαση με τη Mitsubishi
για την αποκλειστική διάθεση των κρασιών
Kouros μέσα στα περιβόητα τρένα-βολίδες
(
bullet trains) στη γραμμή Οσάκα-Τόκιο.
Πράγματι, θεωρείται ως σημαντική εμπορι-
κή επιτυχία το να πουλάς εκεί 400.000 φιά-
λες κρασί Kouros το χρόνο. Και αμέσως με-
τά, ήρθε η πρώτη θέση στους αιθέρες, με
το σερβίρισμα του Κouros στις διηπειρωτι-
κές πτήσεις της Lufthansa. Ως επιστέγασμα
αυτών των μεγάλων επιτυχιών ήρθε και η
γαλλική αναγνώριση, όταν το Kouros πήρε
το μεγάλο τρόπαιο στο Bordeaux και συ-
γκαταλέχθηκε στα 21 καλύτερα κρασιά του
κόσμου για το 1989. Όλα τα παραπάνω
ήταν ποιοτικές επιτυχίες και όχι ποσοτικές,
διότι έτσι είδαμε και συνεχίζουμε να βλέ-
πουμε το θέμα των εξαγωγών.
Ποιες οι συνεργασίες της εταιρείας
σας και με πιο κριτήριο συνάπτο-
νται;
Η Ελληνικά Κελλάρια Οίνων έχει την τύ-
χη να συνεργάζεται με δύο μικρούς, αλλά
κορυφαίους οινοπαραγωγούς. Ο πρώτος,
στην Πελοπόννησο, είναι ο γνωστός Άγγε-
λος Ρούβαλης, ο οποίος παράγει τα περί-
φημα κρασιά Ασπρολίθι, Μικρός Βοριάς και
IANOS. Ο δεύτερος, στη Μακεδονία, είναι
ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, γνωστός
ως Άρχοντας της Απόσταξης. Ο Ανέστης
μπορεί να έχει γίνει διάσημος για τα ανεπα-
νάληπτα αποστάγματά του ( Ούζο-τσίπου-
ρο ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ), όμως διαθέτει ένα απί-
στευτο κτήμα στην περιοχή της Όσσας στη
Θεσσαλονίκη με ιδιόκτητο βιολογικό αμπε-
λώνα 300 στρεμμάτων. Ξεκινήσαμε εδώ και
τρία χρόνια ακόμη μία συνεργασία, με την
Grand Chais de France, τον Νο 1 παραγω-
γό γαλλικού κρασιού με πωλήσεις πάνω
από 450.000.000 φιάλες ετησίως. Το 70%
αυτής της ποσότητας εξάγεται προς 120
χώρες σε ολόκληρη την υφήλιο. Η Ελληνι-
κά Κελλάρια Οίνων προχώρησε σε στρατη-
γική εμπορική συνεργασία με τη γαλλική
εταιρεία, που αφορά στη διακίνηση των
προϊόντων της στην ελληνική αγορά μέσω
του εμπορικού δικτύου μας, ενώ η Grand
Chais de France ήδη προγραμματίζει τη
διάθεση των κρασιών μας στις δικές της
εδραιωμένες αγορές. Πρόκειται για μία
πολλά υποσχόμενη ελληνογαλλική εμπορι-
κή συνέργεια που ήδη δείχνει ότι μπορεί να
πάει πολύ μακριά.
Ποια τα μελλοντικά σχέδια της εται-
ρείας σας;
Οι φετινοί στόχοι για την εταιρεία είναι
κατ’ αρχάς η διατήρηση και ει δυνατόν η
ανάπτυξη του τζίρου. Από πλευράς εξαγω-
γών, βάρος θα δοθεί στο άνοιγμα της αγο-
ράς της Κίνας, καθώς και στην ακόμη ευ-
ρύτερη διανομή των κρασιών μας στις
ΗΠΑ. Στην ελληνική αγορά έχουμε λανσά-
ρει μία νέα σειρά κρασιών, το Αλλοτινό, η
οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ση-
μερινού καταναλωτή. Η συνεχής προσπά-
θεια για το καλύτερο αποτέλεσμα είναι η
καλύτερη συνταγή. Εμείς προσπαθούμε
πάντα να δίνουμε στον καταναλωτή κρασιά
με την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής.
Έτσι καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπι-
στοσύνη του.
<