Page 66 - Food Service τ. 115

FOOD
Service
66
gourmet
club
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
ΓΙΑ THN ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ KAI TH ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
(015812)
Διευθύνων σύμβουλος:
Νίκος Μανούσος
Διεύθυνση marketing:
Λουκία Ταλιαδώρου
Διεύθυνση παραγωγής:
Ζοζέφ Φίλο
Νομικός σύμβουλος:
Γιάννης Τζίφας
Υπεύθυνος λογιστηρίου:
Πέτρος Καρποδίνης
Λογιστήριο:
Ζαμπέτα Τούρλου
Κυκλοφορία:
Χρύσανθος Μαντούβαλος
Συνδρομές:
Ιωάννα Σιμήρη
Γραμματεία:
Άννα Μπαλτσαβιά
Εκτύπωση - Βιβλιοδεσία:
M. ΣΠΥΡΟΥ
Kωδικός ΙSSN:
1108-9520
ΛΟΧΑΓΟΥ ΔΕΔΟΥΣΗ 1 & ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 304 - 155 62 ΧΟΛΑΡΓΟΣ
T:
210 9238672-5
-
F:
210 9216847
-
E:
-
W:
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική, κατά παράφραση ή διασκευή/απόδοση του περιεχομένου του Food Service, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Compupress A.E., όπως ορίζει ο νόμος 2121/1993, η Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης περί πνευματικής ιδιοκτησίας και οι κανόνες
Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Ferran Adrià
O διεθνούς φήμης chef
Ferran Adrià
βρέθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη
για να προωθήσει τη δημοπρασία των
κρασιών του από το κελάρι του εστια-
τορίου El Bulli. Κατά τη διάρκεια της
εκδήλωσης, ο γνωστός chef είχε την
ευκαιρία να ανακοινώσει και τα επό-
μενα σχέδιά του αναφορικά με το El
Bulli Foundation, το οποίο θεωρείται
ο διάδοχος του μέχρι πρόσφατα πο-
λυβραβευμένου εστιατορίου του, του
El Bulli.
Ο για πολλούς πατέρας της μοριακής
γαστρονομίας,
Ferran Adrià
εξήγησε ότι το νέο concept θα περι-
λαμβάνει ένα μουσείο, το οποίο θα φιλοξενηθεί στους χώρους που
παλαιότερα στεγαζόταν το εστιατόριό του έξω από τη Βαρκελώνη.
Επίσης, όπως είπε ο ίδιος, ετοιμάζει στο κέντρο της Βαρκελώνης
έναν πρότυπο οργανισμό με το ευφάνταστο όνομα El Bulli DNA,
στον οποίο θα φιλοξενούνται ως μαθητευόμενοι 20 chef. Ακόμη, ο
chef ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει μία διαδικτυακή πλατφόρμα πλη-
ροφοριών, την οποία ονομάζει El Bullipedia, η λειτουργία της οποί-
ας αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου 2015.
Για έναν ολόκληρο μήνα, το El Bulli DNA θα προσφέρει καινοτό-
μους γευστικές εμπειρίες στους επισκέπτες τους, χωρίς όμως να
δέχεται κρατήσεις θέσεων. Οι μισές θέσεις θα διατίθενται στους
μαθητές, ενώ οι υπόλοιπες σε άτομα που θα προσφέρουν κοινωνι-
κή εργασία. Επίσης, θα διατεθούν θέσεις σε περίπου 200 μέλη του
ιδρύματος, σύμφωνα με τον Adrià: «Τα πρώτα μέλη του ιδρύματος
θα είναι όσοι μας βοήθησαν με τις δημοπρασίες στη Νέα Υόρκη και
στο Χονγκ Κονγκ». Επιπρόσθετα, τα μέλη θα έχουν την ευκαιρία να
περάσουν μία ημέρα μαζί με τη δημι-
ουργική ομάδα του El Bulli.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκτός
του Adrià, δύο οινοχόοι, οι οποίοι έχουν
πολυετή συνεργασία με τον chef από
την αρχή της ζωής του El Bulli. O David
Seijas δηλώνει σχετικά με τη δουλειά
του οινοχόου σε ένα τόσο απαιτητικό
περιβάλλον, όπως το El Bulli: «Ήταν
εφιάλτης να πρέπει να συνδυάσω με
επιτυχία κρασιά με τα εξαιρετικά πιάτα
του Adrià. Επίσης, αυτή η εργασία είχε
πολλές δυσκολίες, καθώς εκτός από το
μεγάλο αριθμό διαφορετικών πιάτων, τα οποία απαιτούν αντίστοιχα
ξεχωριστούς οίνους, οι παραγγελίες των πελατών παρουσίαζαν με-
γάλες εναλλαγές. Μεταξύ των πιάτων μπορούσαν να περάσουν
από τα λαχανικά στα θαλασσινά ή στο κυνήγι και πάλι από την αρ-
χή, με αποτέλεσμα οι πελάτες να μη γνωρίζουν εάν το επόμενο
πιάτο θα είναι γλυκό ή αλμυρό. Αλλά ο Ferran έτσι είναι! Του αρέ-
σουν οι εκπλήξεις». Ο έτερος εκ των δύο οινοχόων του Adrià,
Ferran Centelles, συμπληρώνει: «Είναι σχεδόν αδύνατον να παντρέ-
ψεις κάθε πιάτο με ένα κρασί.»
Και οι δύο οινοχόοι υποστήριξαν ότι γενική φιλοσοφία τους αναφο-
ρικά με το κρασί είναι ότι αυτό πρέπει να σερβίρεται όπως το ορα-
ματίζονται οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί, χωρίς την προσθήκη κόκκων
βανίλιας ή οτιδήποτε άλλου. Σήμερα, οι δύο οινοχόοι, μαζί με τον
Ferran Adrià, προσανατολίζονται και σε άλλες διαδρομές, με πιο
πρόσφατη τη ανακοίνωση της συνεργασίας τους με την τοπική ζυ-
θοποιία Estrella Damm, για την παρασκευή μίας νέας μπίρας με την
ονομασία Inedit.
Αν και το γνωστό El Bulli συμπληρώνει σχεδόν δύο χρόνια από την παύση λειτουργίας του, ο
ιδιοκτήτης του και πολυπράγμων Ferran Adrià δεν σταματά πουθενά!
Kάτι τρέχει με το El Bulli.
Εκδότης:
Νίκος Μανούσος
Αρχισυντάκτης:
Μάγδα Πειστικού
Επιστημονικός συνεργάτης:
Γιώργος Παλησίδης
Ειδικοί συνεργάτες:
Νίκος Κρινής, Μαριάννα Μακρύγιαννη,
Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος
Συνεργάτες:
Σπυριδούλα Ζέρβα, Δημήτρης Μελένιος
Υπεύθυνη Διαφήμισης:
Δέσποινα Προβιδάκη
Διαφήμιση:
Κατερίνα Βόμβα
Art director:
Μαίρη Λυμπέρη
Υπεύθυνος D.T.P.:
Βασίλης Ευσταθίου
D.T.P.:
Νατάσσα Αντωνιάδου, Θεοδώρα Λαμπρινού
Διόρθωση:
Αγγελική Ματζαβίνου
O chef Ferran Adria σε νέες επιχειρηματικές δραστηριό-
τητες.