Page 30 - Food Service τ. 116

Ποιους επαγγελματίες θα ξεχω-
ρίζατε ως κορυφαίους στη ζαχα-
ροπλαστική διεθνώς και γιατί;
Είναι πολλοί οι επαγγελματίες της ζα-
χαροπλαστικής από τους οποίους ενη-
μερώνομαι, παρακολουθώ και ανά δια-
στήματα ακολουθώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέ-
ρον βρίσκω στον Ramon Morato, στον
Paco Torreblanca, στον Cristophe Mi -
chalak, στον Enric Rovira, στον Johnny
Luzzini αλλά και σε πολλούς άλλους. Ο
καθένας έχει μία δική του οπτική και
έτσι μπορείς να αποκομίσεις πληθώρα
νέων εμπειριών.
Θεωρείστε εκπρόσωπος της νέας
γενιάς των pastry chef. Πώς είναι
η συνεργασία των νέων επαγγελ-
ματιών με τις προηγούμενες γε-
νιές;
Θεωρώ πως υπάρχει μία αμοιβαία
εκτίμηση και σεβασμός του ενός για την
επαγγελματική ταυτότητα του άλλου.
Όσο σημαντικό είναι να ασπάζεσαι τις
συμβουλές ενός πιο έμπειρου επαγγελ-
ματία τόσο πολύτιμο είναι να προστα-
τεύεις και να στηρίζεις το νέο και φιλό-
δοξο επαγγελματία. Το πιο ορθόδοξο εί-
ναι να υπάρχει ανταλλαγή πληροφο-
ριών, ιδεών και προτάσεων, έτσι ώστε
να εξελιχθεί ο κλάδος ταχύτερα και μέ-
σα από τους εκπροσώπους του.
Η οικονομική κρίση έχει οδηγή-
σει πολλούς νέους επαγγελμα-
τίες να αναζητούν νέες επαγγελ-
ματικές διεξόδους σε χώρες του
εξωτερικού. Τι μπορούν να προ-
σφέρουν οι άλλες χώρες στους
νέους επαγγελματίες σε σύγκρι-
ση με την Ελλάδα;
Είναι αλήθεια πως έχει παρατηρηθεί
το φαινόμενο ολοένα και περισσότεροι
επαγγελματίες του κλάδου να εγκατα-
λείπουν την Ελλάδα και να κάνουν ένα
καινούργιο ξεκίνημα στο εξωτερικό.
Πρόκειται για μία απόφαση δύσκολη
που απαιτεί πολλές θυσίες, χρόνο προ-
σαρμογής και υπομονή για ένα καλύτε-
ρο μέλλον. Το θετικό είναι πως υπάρ-
χουν αρκετές θέσεις εργασίας σε διά-
φορες χώρες ανά τον κόσμο, όπως η
Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλαν-
δία αλλά και η Αμερική και η Ασία. Το
επίπεδο ποιότητας πρώτων υλών, νέων
τεχνικών εφαρμογών αλλά και η γα-
στρονομική παιδεία που θα συναντήσει
κανείς σε όλες αυτές τις χώρες διαφέ-
ρει πολύ από τα ελληνικά δεδομένα. Δυ-
στυχώς, οι ρυθμοί στην Ελλάδα είναι
βραδύτεροι. Τα νέα αργούν να φτάσουν
και οι εξελίξεις μάς αφήνουν αρκετά πί-
σω. Όταν όμως ένας συνάδελφος γνω-
ρίσει την πραγματικότητα με τα χαρα-
κτηριστικά που προανέφερα στο εξωτε-
ρικό, αντιλαμβάνεται αμέσως τη διαφο-
ρά. Υπάρχουν φιλόδοξοι επαγγελματίες
με γνώσεις και όνειρα. Δυστυχώς, τα ελ-
ληνικά δεδομένα αυτή την εποχή δεν
επιτρέπουν την υλοποίησή τους.
Είναι η ελληνική αγορά ανταγω-
νιστική σε επίπεδο αμοιβών σε
σύγκριση με άλλες χώρες;
Δυστυχώς, η πραγματικότητα αυτήν
τη στιγμή στην Ελλάδα είναι σκληρή. Αυ-
τό έχει αντίκτυπο και στον κλάδο μας,
αφού οι μισθοί δεν ανταποκρίνονται ούτε
στο βάρος που κατέχει το επάγγελμά
μας ούτε και στην ανταμοιβή που προσ-
δοκούν οι συνάδελφοί μου. Η τέχνη της
ζαχαροπλαστικής στο εξωτερικό διαφέ-
ρει σε επίπεδο μισθών, αφού υπάρχουν
περισσότερα και μεγαλύτερα concepts
τα οποία μπορούν να απορροφήσουν με-
γαλύτερο αριθμό επαγγελματιών.
<
FOOD
Service
30
συνέντευξη