Page 32 - Food Service τ. 116

Ο chef Γκίκας Ξενάκης αποτελεί το κλα-
σικό παράδειγμα του αυτοδημιούργητου
νέου που μέσα από σκληρή δουλειά και
θυσίες αναγνωρίστηκαν το ταλέντο και οι
δυνατότητές του. Με ευγένεια, χαμηλούς
τόνους και ήθος πορεύεται σταθερά ανο-
δικά στην επαγγελματική μαγειρική, απο-
δεικνύοντας πως η νέα γενιά των Ελλήνων
chef θέτει τις βάσεις για μία γνήσια Νέα
Ελληνική Κουζίνα…
Πώς μπήκε η μαγειρική στη ζωή
σας;
Εντελώς τυχαία. Δεν πέρασα στις πα-
νελλήνιες και οι γονείς μου μου πρότει-
ναν να πάω δοκιμαστικά για έναν χρόνο
σε σχολή μαγειρικής έτσι ώστε να δω αν
μου αρέσει. Πιο πριν δεν είχα καμία σχέ-
ση με τη μαγειρική, ούτε το είχα σκεφτεί
ως επάγγελμα. Σήμερα, όμως, αποτελεί
αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.
Από τη σχολή μαγειρικής στο Ale -
ria. Πώς ήταν αυτό το ταξίδι;
Γενικά, δεν είμαι άνθρωπος των αλλα-
γών. Δεν μου αρέσει να αλλάζω συνέχεια
εστιατόρια. Θέλω να υπάρχει διάρκεια
στον επαγγελματικό χώρο όπου βρίσκο-
μαι, ώστε να μπορώ να δείξω τη δουλειά
μου. Ξεκίνησα από το ξενοδοχείο St.
Nicolas Bay στην Κρήτη και μετά σειρά
είχαν οι Ορίζοντες Λυκαβηττού. Στη συ-
νέχεια, ένα μεγάλο κομμάτι της μαγειρι-
κής μου ταυτότητας το οφείλω στο
Boschetto, όπου και εργάστηκα για έξι
χρόνια. Εκεί είχα την ευκαιρία να συνερ-
γαστώ με σπουδαίους chef. Όταν το ση-
μαντικό αυτό κεφάλαιο της ζωής μου
ολοκληρώθηκε, συνέχισα στη Σπονδή δί-
πλα στο σπουδαίο άνθρωπο και chef
Arnaud Bignon. Εν συνεχεία και για περί-
που δυόμισι χρόνια ξεκίνησε η καριέρα
μου ως chef στο Κουζίνα Breeze, όπου
καταφέραμε να εντάξουμε με επιτυχία τη
γαστρονομία μέσα σε ένα Cafe, κερδίζο-
ντας βραβεία και σημαντικές διακρίσεις.
Τον τελευταίο έναν χρόνο έχω αναλάβει
την κουζίνα του εστιατορίου Aleria, στο-
χεύοντας να δώσω τη δικιά μου εκδοχή
στη Νέα Ελληνική κουζίνα.
Ποια είναι τα στοιχεία που συνθέ-
τουν την προσωπικότητα του μά-
γειρα;
Δεν θα εστιάσω στις γνώσεις που πρέ-
πει να διαθέτει ένας μάγειρας αλλά στον
επαγγελματισμό που πρέπει να δείχνει.
Πιστεύω πως έναν επαγγελματία μάγειρα
θα πρέπει να τον διακρίνει η συνέπεια, η
προθυμία και η αφοσίωση στο επάγγελ-
μά του. Επίσης, για μένα μεγάλο ρόλο
στο επάγγελμα αυτό διαδραματίζει η φα-
ντασία και η δημιουργικότητα.
Θεωρείτε ότι υπήρξατε τυχερός
στην επαγγελματική σας πορεία
και εξέλιξη;
Η τύχη έχει θέση παντού. Το ίδιο ισχύει
και για μένα και τη δική μου επαγγελματι-
κή εξέλιξη. Μία λάθος απόφαση μπορεί
να αλλάξει τα πάντα. Όμως δεν είναι μό-
νο η τύχη που καθορίζει την εξέλιξη. Πά-
νω απ’ όλα είναι η αγάπη που έχω για τη
μαγειρική και η αφοσίωσή μου σε αυτή,
αφιερώνοντας ατελείωτες ώρες στο
επάγγελμά μου.
FOOD
Service
32
``
``
Δηλώνω ένας άνθρωπος που αγαπάει
και σέβεται τη δουλειά του
Γκίκας
Ξενάκης
στη Μάγδα Πειστικού
συνέντευξη