Page 36 - Food Service τ. 116

Ν
ερό, βύνη, μαγιά και λυκίσκος είναι τα βασικά συστα-
τικά της μπίρας. Ως μπίρα, και στην ελληνική γλώσσα
«
ζύθος», νοείται το αλκοολούχο ποτό ζύμωσης όπου
τα παραπάνω συστατικά συνηγορούν για τη δημιουρ-
γία τους. Βύνη είναι το φυτρωμένο δημητριακό (Σημ.:
Στο κριθάρι τα φυσικά ένζυμα μετατρέπουν μέρος του αμύλου σε
σάκχαρα κι έτσι προκύπτει η βύνη, που με τη βοήθεια των μυκήτων
και της μαγιάς μετατρέπει τα σάκχαρά της σε αλκοόλ και διοξείδιο
του άνθρακα. Η μπίρα είναι «προϊόν ζύμωσης», όπως η σαμπάνια.).
Ο λυκίσκος είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που ευδοκιμεί κυρίως
στις βόρειες χώρες (Καναδά, Τσεχία).
Βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τη γεύση, το χρώμα και το
άρωμα κάθε είδους μπίρας είναι οι διάφοροι τρόποι παρασκευής
της. Αυτό που τη διαφοροποιεί είναι η μαγιά και κατ’ επέκταση η
ζύμωση, η θερμοκρασία της για την ακρίβεια.
Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία της (15-23 βαθμούς) τόσο
Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από την Τήνο μέχρι τη Ρόδο,
εγχώριοι παραγωγοί επενδύουν στη μικροζυθοποιία και
κατακλύζουν την αγορά με μοναδικά προϊόντα μπίρας,
αποδεικνύοντας ότι η συνταγή της επιτυχίας περιέχει βύνη,
λυκίσκο, μαγιά και εξαιρετικές
πρώτες ύλες από την ελληνική γη!
Το νέο
success story!
Ελληνική Μπίρα
FOOD
Service
36
cover story
Γράφουν οι:
Γιώργος Παλησίδης, Ερευνητής Γαστρονομίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Γιώργος Μπόσκου, Επικ. Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο