Page 56 - Food Service τ. 116

οικονομική και πολιτιστική ανά-
πτυξη της υπαίθρου και γενικό-
τερα της χώρας».
Στην κατεύθυνση αυτή συ-
μπλήρωσε ότι με το «πρόγραμ-
μα LEADER, υποστηρίζουμε τη
δικτύωση των επιχειρήσεων
του αγροτικού τουρισμού, των
ξενοδοχειακών φορέων, των
χώρων εστίασης αλλά και των
τοπικών παραγωγών αγροτι-
κών προϊόντων και τροφίμων».
Το Αγιωργίτικο της
Νεμέας
Η περιοχή της Νεμέας θεω-
ρείται μία από τις μεγαλύτερες
οινοπαραγωγικές ζώνες ερυ-
θρών κρασιών με 22.000 και
πλέον στρέμματα αμπελώνα. Η
αμπελουργία στη Νεμέα, σύμ-
φωνα με ιστορικά στοιχεία, ξε-
κίνησε την εποχή του Ομήρου
ο οποίος χαρακτηρίζει την πε-
ριοχή ως Αμπελόεσσα, δηλαδή
γεμάτη με αμπέλια.
Το 1971 είναι ένα έτος-σταθ-
μός για την οινοπαραγωγή της
περιοχής, καθώς τότε αναγνω-
ρίσθηκε η Ονομασία Προελεύ-
σεως Νεμέα για δύο τύπους
ερυθρών οίνων: ξηρός και γλυ-
κός. Η ποικιλία που είναι γνω-
στή και ως «μαυρούδι» ή «Μαύ-
ρο Νεμέας» καλλιεργείται σχε-
δόν αποκλειστικά στην περιο-
χή, αν και πλέον συναντάται
και σε άλλα μέρη της Νότιας
Ελλάδας.
Καθοριστικό ρόλο στην ποιό-
τητα της παραγωγής φαίνεται
να διαδραματίζει το υψόμετρο
το οποίο ξεκινά από τα 200 μέ-
τρα και φθάνει έως και τα 850
μέτρα.
Έρευνες που πραγματοποιή-
θηκαν στο παρελθόν για την
αμπελουργική ζώνη της Νεμέ-
ας κατέληξαν στην κατηγοριο-
ποίηση τριών υψομετρικών
βαθμίδων της Ονομασίας Προ-
έλευσης αλλά και των τύπων
των οίνων που μπορούν να πα-
ραχθούν σε κάθε υψόμετρο.
Η πρώτη κατηγορία αφορά
στα κρασιά που προέρχονται
από σταφύλια, τα οποία καλ-
λιεργούνται σε χαμηλό υψόμε-
τρο (200-320 μέτρα).
Τα κρασιά αυτά είναι συνή-
θως γλυκά με χαρακτηριστικό
ερυθρό χρώμα.
Από την άλλη, ροζέ και φρέ-
σκο κόκκινο κρασί παράγονται
από σταφύλια που συναντώ-
νται σε υψόμετρο από 550 έως
850
μέτρα.
Βάσει της ίδιας έρευνας,
ιδανικότερα για την παραγωγή
ερυθρών κρασιών μακράς πα-
λαίωσης είναι αυτά που προέρ-
χονται από σταφύλια που καλ-
λιεργούνται σε υψόμετρο από
320
έως 550 μέτρα.
Κύρια
χαρακτηριστικά του
Αγιωργίτικου
Τα κύρια αρώματα της ποικι-
λίας είναι τα κόκκινα και τα
μαύρα φρούτα, αλλά και τα
αρώματα του ξύλου που προσ-
δίδονται στο κρασί μετά τη δια-
δικασία της παλαίωσης.
Πολλοί χαρακτηρίζουν την
εν λόγω ποικιλία ως πολυδύνα-
μη, καθώς χρησιμοποιείται για
την παραγωγή μίας ευρείας
γκάμας κρασιών, από ροζέ έως
βαθιά κόκκινα, φρέσκα ή πα-
λαιωμένα, γλυκά ή ξηρά.
Τα νεαρά κρασιά από αγιωρ-
γίτικο έχουν μετρίως βαθύ κόκ-
κινο χρώμα, έντονα αρώματα
φρέσκων κόκκινων φρούτων,
μέτρια οξύτητα και μαλακές
τανίνες. Τα κρασιά που έχουν
ωριμάσει σε βαρέλι έχουν βα-
θύ χρώμα, ενώ η μύτη τους
αποκαλύπτει συμπυκνωμένα
και πολυσύνθετα αρώματα
κόκκινων φρούτων.
Στο στόμα είναι πλούσια με
ώριμες τανίνες υψηλής ποιότη-
τας. Το αγιωργίτικο είναι μία
ποικιλία που μπορεί να δώσει
και άλλους τύπους κρασιών,
όπως ροζέ ή επιδόρπια κρασιά
από λιαστά σταφύλια.
<
FOOD
Service
56
το
κρασί
στο
εστιατόριο
Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στις
Μεγάλες Μέρες της Νεμέας
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ
url:
ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΖΑΧΑΡΙΑ
url:
ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
url:
ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ
url:
ΚΑΤΩΓΙ & ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ
url:
ΚΤΗΜΑ ΝΕΜΕΙΟΝ
url:
ΚΤΗΜΑ ΜΗΤΡΑΒΕΛΑ
e-mail:
ΚΤΗΜΑ ΜΠΙΖΙΟΣ
e-mail:
ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ
url:
ΚΤΗΜΑ ΠΥΡΓΑΚΗ
url:
ΚΤΗΜΑ ΡΑΠΤΗ
url:
ΚΤΗΜΑ ΡΕΠΑΝΗ
url:
ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ
url:
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΑΥΚΙΩΤΗ
url:
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ
url:
ΣΕΜΕΛΗ
url:
ΜΠΑΡΑΦΑΚΑΣ
e-mail:
KTHMA ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ
url:http://www.bairactariswines.gr
ΚΤΗΜΑ ΓΚΟΦΑ
url:
ΚΤΗΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
e-mail: