Page 58 - Food Service τ. 116

FOOD
Service
58
H
Έδεσσα και η
Ορεινή Πέλλα
φημίζονται για
την ιδιαίτερη γε-
ωμορφολογ ί α
τους (50μ.-330μ.-2.524μ.) με
ψηλά βουνά, χρωματιστές πε-
διάδες, κρυστάλλινα νερά με
τους καταρράκτες της Έδεσ-
σας και τις λίμνες, κρύα ποτά-
μια και ζεστά ιαματικά νερά.
Η ιδιαίτερη αυτή γεωμορφο-
λογία προσέφερε στην περιοχή
πλούσια τοπικά προϊόντα με
κορυφαία τα φημισμένα κερά-
σια Έδεσσας, τα γνωστά σε
όλα τα παζάρια της Ανατολής
ως Κεράσια Βοδενών, από το
παλιό όνομα της Έδεσσας που
σημαίνει, όπως και σήμερα, η
πόλη των νερών.
Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ,
ως ετήσια καθιερωμένη γιορτή,
ξεκινά με την έναρξη της πε-
ριόδου της ανθοφορίας και
των ανθισμένων κερασιών.
Ακολουθούν… ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ
ΚΕΡΑΣΙΟΥ ως μέρος της Ελλη-
νικής Μεσογειακής Διατροφής.
Μύθοι & Θρύλοι
Ο Μέγας Αλέξανδρος, λά-
τρης της γαστρονομίας, έφερε
το εξωτικό τότε φρούτο από τη
Μεσοποταμία της Ασίας στη
Μακεδονία και από εκεί στην
υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν είναι τυ-
χαίο ότι οι γιορτές των Ανθε-
στηρίων στην αρχαιότητα βασί-
ζονταν στο λευκό άνθος της
Κερασιάς, ενώ οι νύμφες και οι
νεράιδες της άνοιξης κρατούν
το λευκό άνθος της κερασιάς
ως ένδειξη πίστης, αγνότητας
και αφοσίωσης. Ειδική αναφο-
Στην πόλη των νερών το Food Service περπατά τους δρόμους του Κερασιού…
Γράφουν οι:
Βαγγέλης Κυριακού, Υπεύθυνος Τουρισμού και Πολιτισμού Δήμου Έδεσσας, Γιώργος Παλησίδης, Ερευ-
νητής
Οι δρόμοι
του Κερασιού
Έδεσσα-Βεγορίτιδα & Ορεινή Πέλλα
αφιέρωμα