Page 62 - Food Service τ. 116

FOOD
Service
62
αφιέρωμα
με την Ελλάδα να βρίσκεται
στην 11η-14η θέση παγκο-
σμίως, και αναμένεται να έχει
βελτιώσει το σύνολο της παρα-
γωγής της στους 65.000 τό-
νους έως το 2015. Το 60% της
παραγωγής της Ελλάδας πα-
ράγεται στην ευρύτερη περιο-
χή της Έδεσσας. Η Έδεσσα
κάποια στιγμή, πριν εμφανι-
στούν νέες χώρες παραγωγής,
κάλυπτε έως το 4% της παγκό-
σμιας παραγωγής. Σήμερα,
ωστόσο, καλύπτει λίγο πάνω
από το 1%. Παρ’ όλα αυτά, οι
κλιματικές ζώνες καθώς και οι
αποστάσεις από τις κύριες
αγορές της δυτικής Ευρώπης,
σε συνδυασμό με τις εφαρμο-
γές ολοκληρωμένης διαχείρι-
σης, την καθιστούν ανταγωνι-
στική.
Οι ανταγωνιστές
Για την Ελλάδα οι κύριες
ανταγωνίστριες χώρες σε επί-
πεδο παραγωγής είναι η Τουρ-
κία, η Ιταλία και η Ισπανία, μια
και η Αμερική και η Χιλή απέ-
χουν σε αποστάσεις που θεω-
ρούνται κοστοβόρες στις Δυτι-
κές Αγορές. Ωστόσο, σύμφωνα
με τον παγκοσμίου φήμης κα-
θηγητή Long Lynn (Edessa
Cherry Conference, 2010), η
αγορά του Κερασιού είναι ακό-
ρεστη. Που σημαίνει ότι όσο
έχεις καλά κεράσια, η ζήτηση
στις αγορές υφίσταται.
Οι ελληνικές
ποικιλίες
Καλλιεργούνται πάνω από
42
ποικιλίες στην Ελλάδα και
ποικίλλουν ανάλογα με το έδα-
φος και την ωρίμανση σε σχέ-
ση με τα πρώιμα κεράσια. Γνω-
στότερες σε παγκόσμιο επίπε-
δο είναι τα Κεράσια Βοδενών
(
Τραγανά Έδεσσας) με υψηλή
συγκέντρωση σακχάρων και
υψηλή ανθεκτικότητα, με μικρό
όμως μέγεθος και με μία ιδιαι-
τερότητα. Όταν αποκόπτεται ο
ποδίσκος στο στάδιο της ωρί-
μανσης, το κεράσι δεν χάνει
καθόλου τις ιδιότητές του.
Ακολουθεί η ποικιλία Μπακιρ-
τσέικα που δημιουργεί μεγαλύ-
τερο μέγεθος με μία ελαφρά
υπόξινη επίγευση. Επίσης, καλ-
λιεργούνται τα Lapins, Ferro -
via, Skeena, Samba και φυσικά
πολλές άλλες.
Η αναγνώριση γίνεται κυ-
ρίως από το σχήμα, το χρώμα,
το ύψος του ποδίσκου, τη
σκληρότητα, τη γεύση, την επί-
γευση, το βαθμό σακχάρων.
Αναφορικά με τη διακίνηση των
κερασιών, οι επαγγελματικές
συσκευασίες διατίθενται κυ-
ρίως σε πακέτα μέχρι δύο κι-
λών λόγω της ευαισθησίας του
νωπού προϊόντος.
Οι παραγωγοί είναι Ομάδες
Παραγωγών που τα διαθέτουν
στις συνεταιριστικές τους ομά-
δες και από εκεί είτε στην
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρι-
σμών Έδεσσας είτε σε επιχει-
ρήσεις διακίνησης φρούτων
(
Sextos, Proton, Katsiamakas
κ.ά.). Επίσης, τα περίφημα κε-
ράσια της Έδεσσας μπορούν
οι ενδιαφερόμενοι να τα προ-
μηθευτούν μέσω του Διαδικτύ-
ου με απευθείας επαφές από
τους αγρότες του δικτύου
Cherriesonline.gr. Ο αγρότης
λαμβάνει την παραγγελία, κό-
βει τα κεράσια απευθείας στο
καλαθάκι και τα αποστέλλει
εντός 24ώρου στο γευσιγνώ-
στη καταναλωτή. Το σύστημα
λειτουργεί από το 2005 και
στόχο έχει την προσωπική επα-
φή και γνωριμία του παραγω-
γού και του καταναλωτή μέσω
του κερασιού.
Το δίκτυο Cherriesonline.gr
'
Γνωστότερη
ποικιλία σε
παγκόσμιο
επίπεδο είναι τα
Κεράσια
Βοδενών
(
Τραγανά
Έδεσσας) με
υψηλή
συγκέντρωση
σακχάρων και
υψηλή
ανθεκτικότητα.
Οι χρήσεις του κερασιού
Εκτός από τα νωπά κεράσια που κυκλοφορούν κυρίως από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Αυγούστου, μπορεί κανείς
να βρει όλο το χρόνο αποξηραμένα κεράσια, κεράσια κομπόστα, κεράσι μαρμελάδα, κεράσι λουκούμι, λικέρ κεράσι,
κερασόπιτα, παγωτό κεράσι, τσάι κεράσι και παγωμένο τσάι κεράσι, χυμό κεράσι, ροδόνερο από άνθη κερασιού και
βέβαια το διάσημο κεράσι γλυκό του κουταλιού από το κεράσι μπελουβίτσα, το λευκό κεράσι που προσφέρεται στα
περισσότερα εστιατόρια της περιοχής ως τοπικό επιδόρπιο ύστερα από ένα γεύμα τοπικής γαστρονομίας.