Page 8 - Food Service τ. 116

FOOD
Service
8
πρώτο
πλάνο
Η οικονομική κρίση φαίνεται
πως τώρα πλήττει και την υψη-
λή γαστρονομία και μάλιστα
στην έδρα της.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημο-
σίευμα τoυ διαδικτυακού τό-
που CNBC, τα έσοδα των επι-
χειρήσεων ταχείας εστίασης
έχουν αυξηθεί σημαντικά σε
σύγκριση με αυτά των παραδο-
σιακών εστιατορίων.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με
το δημοσίευμα, είχε ισχυρό
αντίκτυπο στην εικόνα της γα-
στρονομικής ταυτότητας της
χώρας. Νομικοί σύμβουλοι της
χώρας εκφράζουν τη σκέψη
και τη βούληση να προχωρή-
σουν σε ενέργειες με στόχο
την προστασία της πολιτιστι-
κής τους κληρονομιάς με την
κυβέρνηση να χαρακτηρίζει το
θέμα ως μεγάλης σημασίας για
την εθνική τους υπερηφάνεια!
«
Δεν θέλω να αντικαταστήσουν
τους μάγειρες οι φούρνοι μι-
κροκυμάτων», δηλώνει ο Daniel
Fasquelle, νομικός σύμβουλος
στη Γενική Συνέλευση των Γάλ-
λων δικηγόρων, ο οποίος ψήφι-
σε υπέρ του μέτρου να ανα-
γράφουν τα εστιατόρια στα
εδεσματολόγιά τους την ένδει-
ξη «fait maison» (χειροποίητο)
για κάθε πιάτο το οποίο παρα-
σκευάζουν εξ ολοκλήρου.
Ο Fasquelle χαρακτηρίζει την
εν λόγω νομοθεσία ως ασθενή
σε σχέση με αυτό που ο δικη-
γορικός σύλλογος επιθυμούσε,
όμως κινείται προς τη σωστή
κατεύθυνση. Ο ίδιος είναι μέ-
λος μίας κίνησης η οποία αγω-
νίζεται για τον περιορισμό της
χρήσης της λέξης «εστιατό-
ριο». Όπως οι ίδιοι εξηγούν,
εστιατόρια θα πρέπει να απο-
καλούνται μόνο οι επιχειρήσεις
εκείνες οι οποίες παρασκευά-
ζουν την πλειονότητα των πιά-
των τους μέσα στις κουζίνες
τους, έτσι ώστε να προστατευ-
θεί η ιδέα της «αυθεντικής-
πραγματικής» κουζίνας.
n
ΓΑΛΛΙΑ
Στροφή στη γρήγορη εστίαση
Οι ιδιοκτήτες επισιτιστικών επι-
χειρήσεων στο προάστιο Chel -
tenham του Gloucestershire
στο Λονδίνο απευθύνουν έκ-
κληση στην κυβέρνηση, προ-
κειμένου η ίδια να γίνει πιο
ελαστική σε ό,τι αφορά το με-
ταναστευτικό. Όσο περίεργο
και αν ακούγεται, σε τοπική
εφημερίδα του Cheltenham φι-
λοξενούνται άρθρα στα οποία
αναφέρεται ότι η αυστηρή με-
ταναστευτική πολιτική της πε-
ριοχής αποτελεί μεγάλο πρό-
βλημα για τα εστιατόρια, κα-
θώς δεν μπορούν να εργα-
στούν στις επιχειρήσεις επαγ-
γελματίες από την Ινδία και άλ-
λες ασιατικές χώρες. Αποτέλε-
σμα αυτού είναι η έλλειψη εξει-
δικευμένων ατόμων στην πα-
ρασκευή ινδικών πιάτων. Μάλι-
στα, οι ίδιοι αναφέρονται στο
γεγονός ως η «κρίση του κάρι».
Όπως αναφέρει ο Mannan
Abdul, διευθύνων σύμβουλος
του Brasserie Group με επτά
εστιατόρια στην περιοχή: «Εί-
ναι πλέον πολύ δύσκολο να
βρούμε εξειδικευμένο προσω-
πικό και όταν βρίσκουμε, η ζή-
τηση για αυτούς είναι πολύ
υψηλή. Σε αυτήν τη δύσκολη
οικονομικά περίοδο και με
όλους αυτούς τους νομικούς
περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη
μετανάστευση, δεν έχουμε κα-
μία βοήθεια. Αναγκαστήκαμε
να προάγουμε σε επικεφαλής
chef στα εστιατόριά μας ανειδί-
κευτους σερβιτόρους».
Ένα άλλο πρόβλημα που ανέ-
κυψε λόγω της αυστηρής πολι-
τικής σε θέματα μετανάστευ-
σης της περιοχής είναι το ότι
τα εστιατόρια αναγκάζονται να
μειώνουν τις ώρες λειτουργίας
τους. Σύμφωνα με τη νομοθε-
σία, οι περισσότεροι μετανά-
στες προκειμένου να πάρουν
άδεια εργασίας στο Ηνωμένο
Βασίλειο υποχρεούνται να συ-
γκεντρώσουν ένα συγκεκριμέ-
νο αριθμό μορίων.
n
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η «κρίση» του κάρι!
Έλλειψη
καταρτισμένου
προσωπικού στη
Βρετανία.
Μάχη για την
προστασία της
γαλλικής
κουζίνας.