Page 27 - Food Service τ. 118

FOOD
Service
27
λακό Cabernet Sauvignon
Συνοπτικά, μπορεί να λεχθεί,
επίσης, ότι στο συνδυασμό
κρασιού-φαγητού επιδίωξή
μας είναι η αναζήτηση αρμο-
νίας μεταξύ:
Της οξύτητας του κρασιού
και της οξύτητας του φαγητού.
Της μαλακότητας (υφής) του
φαγητού και της μαλακότητας
του κρασιού.
Της σύστασης του φαγητού
και των τανινών του κρασιού.
Του χρώματος του φαγητού
και του χρώματος του κρασιού.
Το χρώμα της σάλτσας οδη-
γεί τον καταναλωτή στο ποιο
χρώμα κρασιού να επιλέξει.
Συνήθως οι σκούρες σάλτσες
είναι πιο έντονες σε μπαχαρι-
κά, ενώ οι λευκές χαρακτηρίζο-
νται από οξύτητα.
Μερικοί αντικειμενικοί κανό-
νες σχετικά με τη γεύση είναι
οι εξής:
Το ξινό πάει με τους αφρώ-
δεις και τους λευκούς οίνους.
Το πικρό πάει με κόκκινο οί-
νο.
Το αλμυρό και το γλυκό συν-
δυάζονται με την πλειονότητα
των κρασιών.
Τα λιπαρά (τηγανητά) συν-
δυάζονται ιδανικά με λευκό ξη-
ρό οίνο.
Τα στεγνά (φιλέτα) ακολου-
θούν τη σάλτσα.
Οι γλυκόξινες γεύσεις επιθυ-
μούν το ροζέ οίνο.
Επίσης, θα πρέπει να λαμβά-
νονται υπόψη τα ακόλουθα:
Η εποχή του χρόνου. Την
άνοιξη και το καλοκαίρι προτεί-
νονται τα ροζέ και τα λευκά
που πίνονται δροσερά και συ-
νοδεύονται με ελαφρά φαγητά.
Η νοερή εικόνα του κρασιού
η οποία μπορεί να απορρέει
από το χρώμα ή την ετικέτα
του.
Οι οινικές προτιμήσεις του
καταναλωτή.
Η αγοραστική δύναμη του
καταναλωτή (πόσα χρήματα εί-
ναι διατεθειμένος να δαπανήσει
για την αγορά του κρασιού).
Η σειρά σερβιρίσματος του
κάθε κρασιού.
Όπως έχει τονιστεί προηγου-
μένως, η επιλογή ενός κρασιού
που θα συνοδεύσει το γεύμα
μας δεν είναι καθόλου εύκολη
υπόθεση. Ο βασικότερος λό-
γος είναι ότι οι καταναλωτές
έχουν τις δικές τους προτιμή-
σεις που αποτελούν άκρως
προσωπική υπόθεση του καθε-
νός. Ωστόσο, όταν έχουμε να
συνδυάσουμε ένα κρασί με ένα
φαγητό, η επιλογή είναι απλή,
λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πά-
νω οδηγίες. Όταν όμως έχουμε
περισσότερα από ένα φαγητά ή
πιάτα, τότε το θέμα γίνεται πο-
λυσύνθετο.
Το σερβίρισμα του
κρασιού
1.
Το σωστό ποτήρι
Δεν θα ήταν υπερβολή να
λέγαμε ότι το κατάλληλο ποτή-
ρι αναδεικνύει ένα καλό κρασί.
Ας θυμόμαστε το εξής: όσο
απλούστερο, τόσο καλύτερο!
Βασικός κανόνας είναι να υπάρχει
ισορροπία στα αρώματα και στη γεύση
μεταξύ φαγητού και ποτού, ώστε
να διατηρείται αρμονία.
'
αφιέρωμα