Page 52 - Food Service τ. 119

FOOD
Service
52
H
αξία μίας επιχεί-
ρησης –και επο-
μένως και ενός
ε σ τ ι α τ ο ρ ί ο υ –
διέπεται από τη
σχέση κινδύνου-απόδοσης. Η
αξία μίας επιχείρησης είναι συ-
νάρτηση του εισοδήματος
(
απόδοσης) που θα επιτύχουμε
από τη λειτουργία αυτής της
επιχείρησης και του κινδύνου
(
του ρίσκου) ότι το αναμενόμε-
νο εισόδημα θα επιτευχθεί.
Άσχετα με το μέγεθος της επι-
χείρησης και το ποιος είναι ο
αγοραστής, οτιδήποτε αυξάνει
την αναμενόμενη απόδοση και
οτιδήποτε μειώνει το κίνδυνο
του αγοραστή αυξάνει το τίμη-
μα. Ας αρχίσουμε να τα αναλύ-
ουμε ένα ένα:
Κρίσιμοι
παράγοντες στη
μεταβίβαση ενός
εστιατορίου
Ο βασικότερος και κρισιμό-
τερος παράγοντας για την επι-
τυχή πώληση οποιασδήποτε μι-
κρής ή μεσαίας επιχείρησης εί-
ναι να βγάζει λεφτά (εισόδημα)
η επιχείρηση και να μπορεί να
το αποδείξει. Τα ερωτήματα
στα οποία συνεπώς πρέπει να
απαντήσουμε και στην περί-
πτωση των εστιατορίων είναι
δύο:
Ποιο είναι το εισόδημα που
παράγει η επιχείρηση για τον
ιδιοκτήτη της και το οποίο μπο-
ρούμε ρεαλιστικά να υποστηρί-
ξουμε ότι θα διατηρηθεί και
στο μέλλον; Οι αγοραστές
αγοράζουν εισόδημα! Τα επι-
μέρους ιδιαίτερα χαρακτηρι-
στικά μιας συγκεκριμένης επι-
χείρησης (κατάσταση εξοπλι-
σμού, ιστορικό, ωράρια κ.λπ.)
μπορούν να την καταστήσουν
περισσότερο ή λιγότερο ελκυ-
στική και να οδηγήσουν σε με-
γαλύτερο ή μικρότερο ενδια-
φέρον για την επιχείρηση.
Όμως αυτά δεν θα καθορίσουν
την τιμή πώλησης. Θα χρησι-
μεύσουν σαν ποιοτικά στοιχεία
διαφοροποίησης μεταξύ ομοει-
δών επιχειρήσεων.
Κατά πόσο μπορούμε να
αποδείξουμε από τα επίσημα
οικονομικά στοιχεία ότι το ει-
σόδημα αυτό πράγματι παρά-
γεται; Οι αγοραστές «αγορά-
ζουν για το μέλλον, αλλά πλη-
ρώνουν για το παρελθόν». Και
το παρελθόν πρέπει να αποδει-
κνύεται! Είναι τεράστιο θέμα
στις μεταβιβάσεις εστιατορίων,
παγκοσμίως, οι αποδείξεις που
δεν χτύπησε στη ταμιακή μηχα-
νή ο ιδιοκτήτης-επιχειρημα-
τίας. Άποψή μας: τζίρος που
δεν υπάρχει στα επίσημα βι-
βλία δεν υπάρχει και στη δια-
πραγμάτευση της πώλησης!
Και όποιοι συνάδελφοι στο
εξωτερικό αποφασίζουν να
ασχοληθούν με τις μη χτυπημέ-
νες πωλήσεις (1/3 με μία πρό-
χειρη έρευνα) θέτουν το μέρος
του τιμήματος που προκύπτει
από τις μη-χτυπημένες πωλή-
σεις υπό την αίρεση να εξακο-
λουθήσουν να υπάρχουν οι πω-
λήσεις αυτές και μετά από την
εξαγορά.
Θα έχετε ακούσει και εσείς
πολλούς ισχυρισμούς: «Δηλώ-
νω λιγότερα για να μην πληρώ-
νω πολύ ΦΠΑ», «όλοι στον κλά-
δο κάνουν το ίδιο» κ.λπ. Οι
αγοραστές, όμως, δεν αποδέ-
χονται κάτι το οποίο δεν μπο-
ρεί να ελεγχθεί. Επίσης, δεν
Πώς μπορεί να υπολογιστεί η αξία πώλησης μιας επιχείρησης; Πώς μπορεί να
μειωθεί ο κίνδυνος για τον αγοραστή; Αυτά και άλλα κρίσιμα ερωτήματα απα-
ντώνται στο άρθρο που ακολουθεί…
Υπολογίζοντας την αξία
του εστιατορίου σας
Κίνδυνος & Απόδοση επιχείρησης
αφιέρωμα
Γράφουν οι
Γιάννης Εμπέογλου & Χρήστος Ρούσσης