Food Service τ. 136

62 Μια πτυχή που τελευταία βιώνει διαρκή «άν- θηση» είναι και αυτή της περιβαλλοντικής ευ- αισθησίας και προστασίας. Για παράδειγμα, δεν λείπουν από την αγορά «παίκτες» οι οποίοι είναι συνειδητά ευαισθητοποιημένοι απέναντι στον όγκο του νερού ή της ενέργειας που κα- ταναλώνεται, καθώς επίσης και στο ποσοστό αυτών που δύναται να εξοικονομηθεί μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων λύσεων επαγγελματι- κών πλυντηρίων. Υπό αυτό το πρίσμα, οι «έξυπνοι» όσο και ευ- έλικτοι νέοι σχεδιασμοί έχουν επιτρέψει –πλέον– στα μηχανήματα να παράγουν εξαιρετικά αποτε- λέσματα, απαιτώντας την κατανάλωση εντυπωσι- ακά μικρότερων ποσοτήτων νερού και ενέργειας εν συγκρίσει με τα, παλαιότερης γενιάς, μοντέλα πλυντηρίων! Αυτά τα αποτελέσματα έχουν τις… ρίζες τους –μεταξύ άλλων– και στον τρόπο σχεδιασμού και κατασκευής τους, αλλά και στα υλικά που χρησι- μοποιούνται σε αυτά τα στάδια. Έτσι, λοιπόν, στο επίπεδο της εξοικονόμησης της ενέργειας, γίνεται χρήση διπλών τοιχωμάτων, προκειμένου να πε- ριοριστεί κατ’ ελάχιστον η απώλεια θερμότητας και να μειωθεί ο παραγόμενος θόρυβος. Παράλ- ληλα, όταν το πλυντήριο δεν λειτουργεί και βρί- σκεται σε πρόγραμμα αυτόματου standby, τότε οι μονάδες ανάκτησης της θερμότητας εξαλείφουν την ανάγκη θέρμανσης του νερού, ακόμη και της ικανότητας προσμέτρησης της ποσότητας του νε- ρού που απαιτείται για τον όγκο των σκευών που βρίσκονται ήδη τοποθετημένα στο πλυντήριο. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα, πλέον, τα επαγγελματικά πλυντήρια έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ψυχρό αέρα πίσω στον χώρο της κουζίνας, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη λειτουργία και απόδο- ση του συστήματος απορροφητήρων! Αυτό που μένει να αναρωτηθείτε, να αναζητή- σετε και να αξιολογήσετε από τη δική σας πλευ- ρά είναι εάν το επαγγελματικό πλυντήριο στο οποίο πιθανά έχετε κατασταλάξει ικανοποιεί το σύνολο των αναγκών που έχετε. Σας καλύπτει το μέγεθος, η ταχύτητα, ο όγκος των πάσης φύσε- ως σκευών που διαχειρίζεται ανά κύκλο πλύσης, τα επίπεδα κατανάλωσης νερού, ρεύματος και καθαριστικών, και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα που παράγει; Γιατί δεν πρόκειται για την επιλογή ενός τυχαίου, αδιάφορου ή ουδέτερου τμήματος του εξοπλισμού σας, αλλά αντιθέτως παίζει έναν από τους πλέον σημαντικούς ρόλους στην εύ- ρυθμη λειτουργία του καταστήματός σας, καθώς φροντίζει ώστε οι πελάτες σας να αποκτήσουν μια θετική εικόνα για την επιχείρησή σας και τον βαθμό καθαριότητας των ποτηριών, σερβίτσιων, μαχαιροπίρουνων που έχουν στη διάθεσή τους. Φροντίστε, λοιπόν, μέσω της επιλογής του επαγ- γελματικού σας πλυντηρίου, τέτοιου είδους καί- ριες λεπτομέρειες να μη χαλάσουν μια αψεγάδι- αστη εικόνα που υπάρχει για το κατάστημά σας! < ‘ ‘ Ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ομαλή απόδοση του πλυντηρίου είναι και η εκτενής εκπαίδευση του προσωπικού που θα επιφορτιστεί με τη χρήση του. Αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν ευλαβικά τα απαιτούμενα βήματα, τις ακριβείς ποσότητες χημικών-καθαριστικών, αλλά και τις διαδικασίες που προβλέπονται εκ μέρους του κατασκευαστή. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ STATS BOX • Το 83% του συνόλου των επαγγελματιών δεν αξιοποιεί στην ολό- τητά τους τα διαθέσιμα προγράμματα και λειτουργίες ενός πλυντη- ρίου πιάτων και μαγειρικών σκευών. • Το 75% των επαγγελματιών έχει την αίσθηση πως οι τεχνολογικές βελτιώσεις στα πλυντήρια επαγγελματικής χρήσης έχουν οδηγήσει στην προσθήκη και ενσωμάτωση μη σημαντικών χαρακτηριστι- κών, καθώς επίσης και περιττή πολυπλοκότητα! • Το 96% των εστιατόρων αναφέρει πως η απόδοση και η αξιοπι- στία αποτελούν τους πλέον σημαντικούς παράγοντες που αναμένει και αναζητά από ένα επαγγελματικό πλυντήριο, αντί για την ενσω- μάτωση των πλέον πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων, χαρακτη- ριστικών και λειτουργιών. • Ποσοστό 25 έως 30% των επαγγελματικών πλυντηρίων που χρησιμοποιούν τη «βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία» δύναται να εξοικονομήσει από τους εστιάτορες ποσοστό της τάξης του 25 έως και 30% σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=