Food Service τ. 137

FUTURE LOOK 55 Πρωινό: Η ευκολία ανάγεται σε «κλειδί» των εξελίξεων Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας δείχνει να… γοητεύεται από τη δυναμική ιδιαιτερότητα του πρωινού στη διατροφική κλίμακα αξιών των πε- λατών. Γιατί, η αλήθεια είναι πως αργήσαμε να… ενδώσουμε στα κελεύσματα του πρωινού, ενώ μάλλον θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες στο ισχυρό τουριστικό ρεύμα που συνέρρευε τα τε- λευταία χρόνια στην πατρίδα μας και που ανήγε, προωθούσε κι έθετε ως επιτακτική ανάγκη την ύπαρξη του πρωινού και πέρα από τις αντίστοι- χες αίθουσες των ξενοδοχείων. Μάλιστα, πλέον, ολοένα και περισσότερα εστιατόρια βρίσκουν από περιορισμένο έως και πολύ χώρο στο μενού τους, προκειμένου να προτείνουν γεύσεις, πιάτα κι υλικά, ενώ διευρυμένο είναι και το ωράριο κα- τά το οποίο σερβίρεται το πρωινό. Το φαινόμενο του all day breakfast κάθε άλλο παρά ως άγνω- στη έννοια αντιμετωπίζεται. Ένα από τα πιο σημα- ντικά στοιχεία στο εν λόγω γεύμα της ημέρας δεν είναι άλλο από την εξασφάλιση της ευκολίας ή αλλιώς του convenience! Πώς… μεταφράζεται αυτό στην καθημερινότη- τα των ενδιαφερόμενων επαγγελματιών του κλά- δου; Μα, σε ταχύτητα! Μάλιστα, η ευκολία σε συνδυασμό με την ταχύτητα στην εξυπηρέτηση θεωρείται ως ιδανικός όσο κι «αχτύπητος» συν- δυασμός για τις σύγχρονες εστιατορικές επιχειρή- σεις, αλλά και τους πελάτες τους. Βέβαια, τα προαναφερθέντα στοιχεία είναι εξαι- ρετικά χρήσιμα, εφόσον όμως ενυπάρχουν εντός μιας βασικής πτυχής: αυτής της ποιότητας και της γεύσης! Γιατί, αναμφίβολα, ένας πελάτης μπορεί να εξυπηρετηθεί γρήγορα, ωστόσο, εάν αυτό που γευτεί τον απογοητεύσει, εξυπακούεται πως η ταχύτητα δεν μπορεί από μόνη της να… σώσει την κατάσταση ή να διατηρήσει τα όποια προσχή- ματα. Γι’ αυτό και δεν αποτελεί πρωτάκουστο γεγονός ή «περίεργη» εικόνα να συνωστίζονται πελάτες επί 20 και 30 ή και ακόμη περισσότερα λεπτά της ώρας, προκειμένου να απολαμβάνουν μια πλούσια και γευστική εμπειρία πρωινού. Οπότε, τα πάντα ξεκινούν από τη γεύση… Σε διεθνές επίπεδο, η σημασία του πρωινού για την επιτυχημένη λειτουργία μιας εστιατορικής επιχείρησης, και φυσικά την… υγεία του ταμεί- ου της, είναι τέτοια που, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης μελέτης της Technomic, το 16% του συνόλου της κίνησης των εστιατορίων προκύπτει κι αφορά το πρωινό γεύμα! Θα πρέπει να ση- μειωθεί πως το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο είναι μικρότερο του μεσημεριανού (23,2%) και του δείπνου (24.9%), εντούτοις διόλου αμελητέο. Ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα της ίδιας με- λέτης έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι πελάτες που έχουν μακρά εμπειρία στα πρωινά γεύματα Μ πορεί να θεωρείται – περίπου – δεδο- μένο πως η εστιατορική τέχνη προϋ- ποθέτει αγάπη και γνώση, μεράκι και τεχνική, φρεσκάδα και ποιότητα, εντού- τοις η ταχύτητα με την οποία εξελίσ- σεται η αγορά, οι αλλαγές που υπεισέρχονται, η πλήρης εξειδίκευση, η τόλμη, η ένταση του ανταγωνισμού κι οι ολοένα κι υψηλότερες απαιτή- σεις της εποχής συντείνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση: αυτή της αναγκαιότητας να βρίσκο- νται σε εγρήγορση οι επαγγελματίες και το εν γένει προσωπικό μιας εστιατορικής επιχείρησης, απορ- ροφώντας κάθε ψήγμα γνώσης που προκύπτει στην καθημερινότητά τους. Την ίδια στιγμή, εξαι- ρετικά χρήσιμο είναι να παρατηρούν από κοντά κάθε τάση, αλλαγή και μετεξέλιξη, προσπαθώντας να την υιοθετήσουν ή να την προσαρμόσουν, αν όχι στην ολότητά της, έστω στο μεγαλύτερο μέρος της, στα μέτρα τους! Το «FOOD SERVICE», σεβό- μενο τον ρόλο και τη σημασία που παίζουν στη σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα οι επαγ- γελματίες του κλάδου, αλλά και θέλοντας να τους προμηθεύσει με τα εξόχως αποτελεσματικά όπλα της γνώσης, και δη αυτής που αφορά τα… προσε- χώς, προχωρά σε χαρτογράφηση των τάσεων και των σημείων στα οποία θα μπορούσαν να επενδύ- σουν οι εμπλεκόμενοι, προκειμένου να βρεθούν στον… αφρό κατά την επόμενη ημέρα! ‘ ‘ H ευκολία σε συνδυασμό με την ταχύτητα στην εξυπηρέτηση θεωρείται ως ιδανικός κι «αχτύπητος» συνδυασμός.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=