Food Service τ. 139

FIRST AID Μαγειρικά ατυχήματα, σφάλματα κι αστοχίες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη μιας κουζίνας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν υπάρχουν τρόποι να διορθωθούν επιτόπου! του Παναγή Μενεγάτου ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΛΑΘΗ «Σώστε»την ημέρα! Αναμφίβολα, σε μια επαγγελματι- κή κουζίνα δεν είναι λίγα αυτά που μπορούν να εξελιχθούν αντίθετα από τα αναμενόμενα, από υγειονο- μικής σκοπιάς και φυσικής αρτι- μέλειας (λ.χ. κοψίματα, γλιστρή- ματα, καψίματα κ.ά.). Βέβαια, όλα τα προβλήματα δεν έχουν τη ρίζα τους στην αποτυχία δεδο- μένων και διαδικασιών ασφα- λείας. Γιατί, πώς μπορούν να εξηγηθούν αστοχίες που σχετίζονται με τον λαν- θασμένο υπολογισμό συ- στατικών, τον ακατάλλη- λο χρονισμό, την παρερ- μηνεία στοιχείων και χα- ρακτηριστικών κ.ά.; Όλα δε τα ανωτέρω μπορούν να χαλάσουν το τελικό μαγειρικό αποτέλεσμα! Ένα είναι σίγουρο: αργά ή γρή- γορα θα κληθείτε να αντιμετω- πίσετε κάποια μαγειρική αστο- χία, η διαχείριση της οποίας θα καταδείξει τον βαθμό της επαγγελματικής σας συγκρότη- σης, θα θέσει σε αμφιβολία την επάρκεια του γνωστικού σας επιπέ- δου, θα αποδείξει εάν μπορείτε να γυρίσετε επιτυχημένα μια αρνητική ή έντονα προβληματική κατάστα- ση, ενώ ταυτόχρονα θα ζυγίσει το πόσο «μετράτε» τα συνολικότερα οικονομικά δεδομένα του εστιατο- ρίου σας. Το ζήτημα είναι εάν είστε καταρτισμένοι όσο και «γεμάτοι» σε ό,τι αφορά τις γνώσεις και τους τρόπους εναλλακτικής προσέγγισης σε μια έντονα αγχωτική και προβληματική κατάσταση που ζητά λύση εδώ και τώρα! 56

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=