Food Service τ. 139

78 5+1 ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ... ΣΩΖΟΥΝ Alert για το νωπό κοτόπουλο! Καλοκαίρι και νωπό κοτόπουλο αποτελούν δύο παράγοντες οι οποίοι, εάν δεν λάβουν την κατάλληλη προσοχή, μπορεί να εξελιχθούν σε βραδυφλεγείς βόμβες υψηλού υγειονομικού κινδύνου! της Νικόλ Κηλίδη HEALTH SAFETY Το φετινό καλοκαίρι εξελίσσεται με έντονα υψηλές θερμοκρασίες, γεγο- νός που έχει μια σειρά από επιπτώ- σεις σε πολλαπλούς τομείς της εγχώ- ριας τουριστικής αγοράς, με πρώτο πλάνο την εστίαση. Κάτι απολύτως λογικό, από τη στιγμή κατά την οποία τα τρόφιμα αποτελούν μια ευαίσθητη κατηγορία προϊόντων, στην οποία υπάρχει ο κίνδυνος αλλοίω- σης από ποικίλους μικροοργανισμούς, χημικές ουσίες, ακόμη και ξένα σώματα. Χαρακτηριστικά στοιχεία τα οποία δύνα- ται να προκαλέσουν μέχρι και ανεπανόρ- θωτες βλάβες στην υγεία των πελατών. Βέβαια, για να φτάσει η κατάσταση στο… απροχώρητο, πρέπει να λαμβάνει χώρα και μια σειρά από άλλες παραμέ- τρους, η σημαντικότερη εκ των οποίων αφορά τη μη-κατάλληλη συντήρηση των τροφίμων. Μάλιστα, σε αυτή την περί- πτωση συναντάται το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης του πλήθους των μικροοργανισμών, κάνοντας τη δηλητη- ρίαση να θεωρείται -περίπου- σίγουρη. Εάν αναρωτιέστε σχετικά με τον βαθμό ευαισθησίας, και κατ’ επέκταση επικιν- δυνότητας, των πουλερικών, αυτός είναι εξόχως αυξημένος. Πιο πολύ δεν γίνεται… Οπότε, το ερώτημα που γεννάται είναι εάν υπάρχει κάποιο modus operandi που να σχετίζεται άμεσα με τη χρηστή όσο κι ασφαλή διαχείριση του νωπού κοτόπου- λου, το οποίο με την εφαρμογή του θα διασφαλίζει την απροβλημάτιστη κατανά- λωση του προϊόντος.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=