Food Service τ. 140

22 Ταλαντούχος, κατασταλαγμένος, πολυβρα- βευμένος, με ενεργή εστιατορική εμπειρία και παρουσία στο εξωτερικό, αλλά κι εξόχως αντισυμβατικές δημιουργικές ανησυχίες, ο σεφ Σταμάτης Τσίλιας επιχειρεί να αφήσει το στίγμα του στην εγχώρια γαστρονομική σκηνή, προωθώντας, μεταξύ άλλων, μια νέα κουζίνα, με έναν κατάλογο υπό την ονομασία «Aliento». Ο σεφ Τσίλιας δεν αποτελεί δημιούργημα των συγκυριών ή ακόμη περισσότερο της μαγειρικής μόδας της εποχής. Κάθε άλλο! Μάλιστα, το φαγητό λειτουργεί ως μια πλατφόρμα, μα συνάμα κι αιτία έμπνευσης για τον ίδιο, προκειμένου να «ξετυλίξει» τα πολλά, διαφορετικά, όσο και δημιουργικά ενδια- φέροντα κι ασχολίες του. «Βαρύ» βιογραφικό με ποικίλα ενδιαφέροντα Ξεκίνησε τα πρώτα του μαγειρικά βήματα στις ΗΠΑ, ενώ η συνέχεια τον βρήκε να αναλαμβάνει επι- κεφαλής σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας. Όσο για τη μαγειρική του; Επηρεάζεται πρωτίστως από τις αρχές της Ασιατικής κουζίνας, την οποία προσπαθεί να υλοποιήσει κι εξελίξει σε καθημερινή βάση. Είναι συνεμπνευστής και συνδημιουργός της γνωστής διατροφής «A.B.C Nutrition», καθώς επίσης και του «Aliento experience» που περιστρέφεται γύρω από την Ιαπωνική και τη Λατινοαμερικάνικη κουζίνα. Τα τελευταία χρόνια εκτέλεσε καθήκοντα καθηγητή εφαρμογών στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ενώ την ίδια στιγμή είναι ειδικός συνεργάτης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και δη του τμήματος e-learning. Παράλληλα, έχει διδάξει μαγειρική τέχνη και food & beverage στο Ι.Ε.Κ MBS στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Έχει βραβευτεί με τον τίτλο «Chef des Rôtisseurs» από τη «La Chaine» το 2014 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Το 2016 διακρίθηκε με το βραβείο «Best à la carte» στο Μπάνσκο της Βουλγα- ρίας, ενώ τη διετία 2018 και 2019 βραβεύθηκε ως «Chef της χρονιας» από το portal estiatoria.gr. Σήμερα, είναι Executive Chef του ξενοδοχείου «Alice Springs Resort & spa» και Head Chef του εστιατορίου «Semilla fusion restaurant» στη πόλη της Κω. Ταυτόχρονα, είναι «Culinary art director» του ομίλου «Μολών Λαβέ» στη Μόσχα της Ρωσίας, όπου τα εστιατόρια βραβεύονται τα τελευταία 3 χρόνια ως best ethnic restaurant. Επιπροσθέ- τως, έχει αναλάβει «Chef consultant» του εστιατο- ρίου «Blue Lagoon» στο πεντάστερο ξενοδοχείο «Elounda Beach» της Κρήτης και «chef consultant» του «Copper Peruvian-Japanese street bar» στην Αθήνα. Η διαρκής αναζήτηση τροφοδοτεί τις δημιουργικές ανησυχίες μου! « Ξέρετε, όσοι δεν με γνωρίζουν κι ακούνε σχετικά με διακρίσεις, βραβεύσεις και δραστηριοποίηση σε πολλαπλούς όσο κι ενδεχομένως διαφορετικούς τομείς και επίπεδα, ίσως να θεωρήσουν πως είμαι κάποιου είδους… μαϊντανός ή ρομπότ που λειτουργεί δίχως συ- ναίσθημα και με βάση μόνο τον προγραμματισμό. Κάτι που δεν ισχύει, καθώς έχω την τύχη να καταπιάνομαι με πράγματα τα οποία αγαπώ και ψάχνω σε βάθος επί καθημερινής βάσεως. Εξάλλου, εκ φύσεως είμαι ανήσυ- χος, μου αρέσει να αναζητώ την ουσία και το βάθος των γαστρονομικών γεύσεων, είμαι τελειομανής και δύσκολα συμβιβάζομαι με κάτι που δεν ανταποκρίνεται στα υψη- λά στάνταρντ που από μόνος μου θέτω κι υπηρετώ. Πά- ντοτε προσπαθώ να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό στην κουζίνα, “μιλώντας” μέσω των δημιουργιών μου! » Ο ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ σεφ πραγματεύεται τη νέα κουζίνα «Aliento» του Παναγιώτη Μαρκέτου Σταμάτης Τσίλιας Ασυμβίβαστα δημιουργικός

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=