Food Service τ. 140

35 Πολλοί, ενδεχομένως, να σπεύσουν να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στη vegan διάσταση του ζητήματος, εντούτοις η πραγματικότητα όχι μό- νο δεν εξαντλείται σε αυτή, αντιθέ- τως διευρύνει την αγορά προς νέ- ες προϊοντικές επιλογές, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν καινούριους κωδικούς και καθετοποιημένες αγορές. Για παράδειγμα, τελευταία, έντονα ανοδικά κινείται η αγορά του φυτικού -εναλλακτικού- κρέατος. Εξυπακούεται πως από την εν λόγω προϊοντική κατηγορία δεν μπορούν να λείπουν τα vegan burger, που βα- σίζονται πρωτίστως σε συνδυασμό λαχανικών στο μείγμα τους. Οι εναλλακτικές προτάσεις κρέατος αποτελούν προέκταση και συμπλήρωμα της ύπαρξης των veggie burgers εδώ και μερικά χρόνια στην αγορά. Παρ’ όλα αυτά, τα meatless προϊόντα «κρέατος» παράγονται από φυτικές πρώ- τες ύλες, η γεύση τους προσομοιάζει αυ- τή του κρέατος, είναι εύκολο να γίνουν branded και marketed προς τους τελι- κούς καταναλωτές κρέατος, αντικαθιστώ- ντας όμως μέρος από την αγορά κρέατος που πραγματοποιούν οι τελευταίοι. Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων στοιχείων τα διαφοροποιεί αισθητά από τα veggie burgers, τα οποία με τη σει- ρά τους απευθύνονται πρωτίστως σε vegetarian και vegan καταναλωτές, καθώς επίσης και σε όσους είναι ευαισθητοποι- ημένοι με την υγεία τους. Αναμφίβολα, τα πλέον… hot brands περί της γεύσης του εναλλακτικού κρέατος εί- ναι τα Beyond Meat και Impossible Foods. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην αγορά, τελευταία, έχει κάνει και την εμφάνισή του μια ακόμη εναλλακτική κρέατος: τα αποκα- λούμενα και ως κυτταρικά αναπτυγμένα, ερ- γαστηριακά ή «καλλιεργημένα» προϊόντα με βάση το κρέας, τα οποία βασίζουν την υπό- στασή τους σε πραγματικά κύτταρα ζώων, εντούτοις έχουν αναπτυχθεί σε εργοστασι- ακές εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων, αντί να ακολουθείται η συνήθης διαδικασία της ανατροφής ζώων σε συνθήκες αιχμαλω- σίας, τα οποία εν συνεχεία θανατώνονται για λόγους κατανάλωσης. Συμπερασματικά, τα veggie burgers θε- ωρούνται ως niche προϊοντική αγορά που απευθύνεται -σχεδόν αποκλειστι- κά- στους vegetarians, σε αντίθεση με τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος, τα οποία οι παραγωγοί θεωρούν πως θα καταφέ- ρουν να… βρουν τον δρόμο προς το πιά- το ή το τραπέζι κάθε καταναλωτή! Από… μόδα εξελίσσεται σε ενδιαφερουσα γευστικη προτάση! Εξαιρετικά δημιουργικό, όσο και πυκνό σε εξελίξεις και προϊόντα αποδεικνύεται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα το κομμάτι της αγοράς των burger δίχως κρέας, αλλά και των vegan εκδοχών του. Σε σημείο τέτοιο, ώστε να εξελίσσεται με σταθερό ρυθμό σε μια αρκούντως αποδοτική εναλλακτική για τις εστιατορικές επιχειρήσεις! Των Γεράσιμου Φωκά, Γιάννη Αποστολόπουλου εναλλακτικό και vegan «κρέας» “Οι εναλλακτικές προτάσεις κρέατος και τα veggie προϊόντα ήρθαν για να μείνουν!”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=