Food Service τ. 140

72 Πριν βιαστείτε να θέσετε σε δημόσια κρίση την αμφισβήτησή σας, σχετικά με την αναγκαιότητα και την αξία της μέ- τρησης, αλλά και την αντανάκλαση τυχόν χαμηλού βαθμού επαγγελματισμού που συνοδεύει την όλη διαδικασία, αξίζει να αφιερώσετε ένα λεπτό να σκεφτείτε την πιθανότητα αυτή να απευθύνεται και να χαρακτηρίζει τους συνειδητοποιημένους όσο κι απόλυτα συνεπείς επαγγελματίες. Μάλιστα, καθώς τα επιμέρους πληρο- φοριακά συστήματα που βρίσκουν τον χώρο τους στις επιχειρήσεις εστίασης, και δη στα μπαρ, δύναται να μετρήσουν και την παραμικρή σταγόνα οινοπνευμα- τώδους ποτού που σερβίρεται, τότε είναι σίγουρο πως θα εκτιμήσετε την αξία της μέτρησης από μέρους σας. Πόσο μάλ- λον, εάν σας ενδιαφέρει να βρίσκεστε σε απόλυτη ταύτιση όσο κι αρμονία με τα ισχύοντα δεδομένα. Σε πλείστες περιπτώσεις, επαγγελματί- ες μπάρμαν θεωρούν πως, όταν βγάζουν στην επιφάνεια μια σειρά από αναδευτή- ρες, κουτάλια και πάσης φύσεως εργα- λεία, εμφανίζουν ένα έντονα ερασιτεχνι- κό δείγμα και μια εικόνα μαθητευόμενου μάγου! Κι όμως, στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς στα μάτια των πελατών δείχνετε πόσο επαγγελ- ματίες είστε, όσο και ταγμένοι στο να παρέχετε ένα εξαιρετικά αναμεμειγμένο cocktail, με ιδανικές ποσοστώσεις των συστατικών. Επιπροσθέτως, δια μέσω της προσεκτικής μέτρησης κάθε ποτού ξεχωριστά, θα μπορείτε να μειώσετε σε δραστικό βαθμό τυχόν αχρείαστο κόστος που σχετίζεται με τα οινοπνευματώδη ποτά και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη σπατάλη τους. Κάτι, που θα λειτουρ- γήσει καταλυτικά για την περαιτέρω… υγεία του ταμείου σας και φυσικά του περιεχομένου του! Οι γνώστες του αντικειμένου ισχυρίζο- νται πως μόλις ένας πελάτης διαπιστώσει το πόσο καλά μετρημένα σερβίρονται τα ποτά στο μπαρ σας, ακολουθώντας κατά γράμμα τις δοσολογίες που ισχύουν κι απαιτούνται από την ίδια τη -γνωστή, τουλάχιστον- συνταγή του, θα πρέπει να θεωρείται -περίπου- ως δεδομένο πως όσα… ταχυδακτυλουργικά κι εάν εφαρ- μόσουν ή σε όσα τρικ κι εν γένει κόλπα καταφύγουν οι μπάρμαν από άλλες επι- χειρήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να σας τους αποσπάσουν! Αντιθέτως, θα πα- ραμείνουν πιστοί στην επιχείρησή σας, ανταμείβοντας την «καθαρότητα» και την πιστότητα της λειτουργίας της. Έχετε, φαντάζομαι, ακουστά την ανα- γκαιότητα ικανοποίησης του συνόλου των αισθήσεων, προκειμένου το αποτέλε- σμα να είναι περισσότερο ολοκληρωμέ- νο όσο και πλήρες για τους πελάτες. Σε αυτή τη λογική, ένα εξαιρετικά δομημένο cocktail δεν εξαντλείται, αποκλειστικά, στο γευστικό του αποτέλεσμα και την ευρύτε- ρη επίγευση που αφήνει, αλλά οφείλει να εντυπωσιάζει και στο επίπεδο της εμφά- νισής του. Μην φείδεστε φαντασίας και προσπάθειας να κατασταλάξετε σε ένα διαφορετικό δοχείο σερβιρίσματος. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα εκπλήξετε, θα μείνετε χαραγμένος στο μυαλό των πελατών και θα δημιουργήσετε… σχολή, με μια «εσάνς» #2 Η σημασία της μέτρησης! #3 Ικανοποιήστε τα μάτια των πελατών σας! DRINKS “Ένα εξαιρετικά δομημένο cocktail δεν εξαντλείται στο γευστικό του αποτέλεσμα, αλλά οφείλει να εντυπωσιάζει και σε εμφάνιση.”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=