Food Service τ. 141

Τα τελευταία χρόνια, η κυρίαρχη κα- ταναλωτική τάση στον τομέα των τροφίμων είναι η αναζήτηση τρο- φών με υγιεινά θρεπτικά συστατικά, χωρίς χημικά πρόσθετα και συντη- ρητικά. Το συγκεκριμένο trend αφορά όλες τις τροφές ανεξαιρέτως, αφορά όμως ακόμη περισσότερο τις κατηγορίες τρο- φών που θεωρούνται, δίκαια ή άδικα, πιο επιβαρυντικές για την υγεία, όπως τα αλλαντικά και τα προϊόντα επεξερ- γασμένου κρέατος. Εδώ και χρόνια, οι καταναλωτές ψάχνουν και προτιμούν αλλαντικά με λιγότερο λίπος κι αλάτι και με περισσότερες πρωτεΐνες, απο- φεύγουν τα αλλεργιογόνα, ενώ πρόσφα- τα έχουν αρχίσει να αποφεύγουν και τη γλουτένη, λόγω των δυσλειτουργιών που έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί στο γαστρεντερικό σύστημα. Οι αλλαντοβιομηχανίες και γενικότε- ρα οι εταιρείες που δραστηριοποιού- νται στην επεξεργασία κρέατος έχουν ανταποκριθεί στις τάσεις και προτιμή- σεις των καταναλωτών και σήμερα στα σούπερ μάρκετ βρίσκουμε μεγάλη σειρά αλλαντικών με χαμηλά λιπαρά, χωρίς γλουτένη, με λιγότερο αλάτι, χωρίς συ- ντηρητικά και χημικά πρόσθετα, ενώ σημαντικός ανταγωνισμός έχει αναπτυ- χθεί και στον χώρο των premium αλλα- ντικών. Το διπλό όφελος Αντίστοιχα, τα μενού στις επιχει- ρήσεις εστίασης που περιλαμβάνουν ανάλογα προϊόντα μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα ελκυστικά για τους πελάτες και να αποτελέσουν από μόνα τους έναν λόγο για την προτίμηση του καταναλω- τικού κοινού. Το όφελος είναι διπλό, καθώς με την καλή ποιότητα πρώτων υλών επιτυγχάνεται ένα πολύ καλό γευ- στικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα η επιχείρηση δείχνει πως ενδιαφέρεται και παίρνει στα σοβαρά το θρεπτικό αποτέλεσμα και τον θετικό αντίκτυπο που έχουν για τον οργανισμό τα πιάτα που προσφέρει στους πελάτες. Μία, επίσης, τάση, που μπορεί να μην είναι ακόμη κυρίαρχη, ωστόσο είναι τα- χέως αναπτυσσόμενη, είναι η αναζή- τηση εναλλακτικών κρεάτων, με στόχο την αποφυγή του χοιρινού, του οποίου ούτως ή άλλως η τιμή έχει πάρει την ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ «ΚΑΘΑΡΑ» ΑΠΟ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΑ, ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΛΙΠΟΣ ΚΙ ΑΛΑΤΙ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΜΕΖΕΔΕΣ ΓΙΑ… ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ του Γιάννη Αποστολόπουλου 23

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=