Food Service τ. 141

58 trends σημαίνει, μεταξύ άλλων, χαμηλή κατανά- λωση σε ενέργεια και νερό και άρα χαμη- λότερο κόστος λειτουργίας. Δεν υπάρχει εστιατόριο κι operator που να μην θέλει και να μην επιδιώκει τη μείωση του κό- στους λειτουργίας. Άρα, πέρα από το θέ- μα του περιβάλλοντος, αργά ή γρήγορα, οι σύγχρονες τεχνολογικά κουζίνες θα κυριαρχήσουν στον κλάδο. Ταυτόχρονα, αναμένεται ότι θα υπάρ- ξουν εξελίξεις στις συσκευασίες που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις delivery, οι οποίες θα είναι κατασκευασμένες από οικολογικά υλικά. Επιπλέον, κουζίνες με τεχνητή νοημο- σύνη θα μπορούν να χρησιμοποιούν μα- γειρικές τεχνικές, για να προετοιμάζουν μοναδικά γαστρονομικά πιάτα και ποτά. Η εξέλιξη δε της Γενετικής θα δώσει τη δυνατότητα για τη δημιουργία πιάτων που θα ανταποκρίνονται σε συγκεκρι- μένες ανάγκες ανθρώπων που αντιμε- τωπίζουν ζητήματα υγείας, αλλεργίες ή δυσανεξίες. Αλλαγές και στο προσωπικό Παρά την αυτοματοποίηση που ανα- μένεται στην εστίαση, η πρόβλεψη για την απασχόληση ανθρώπινου δυναμι- κού είναι πως θα υπάρξει αύξηση κατά την επόμενη δεκαετία. Αξιοσημείωτο είναι πως στις ΗΠΑ η απασχόληση των ατόμων άνω των 65 ετών αναμένεται να φθάσει σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, κάτι που σίγουρα θα συμβεί και εδώ, καθώς το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έχει διαμορφωθεί στα 67 έτη. Εν γένει, στο τμήμα του ανθρώπινου δυ- ναμικού, η εστίαση καλείται να ανταγωνι- στεί άλλες παραγωγικές δραστηριότητες για την προσέλκυση ανθρώπων με ταλέντο και διάθεση για προσφορά. Η εύρεση και δια- τήρηση του προσωπικού, δεδομένων και των τεχνολογικών εξελίξεων, θα αποτελέσει πρόκληση για την εστίαση. Η προσφορά κινήτρων κι η δημιουργία προϋποθέσεων καριέρας θα είναι μονόδρομος για τις επι- χειρήσεις που επιθυμούν να έχουν σταθε- ρό, παραγωγικό κι έμπειρο προσωπικό. Ταχύτητα προσαρμογής Από όσα προαναφέρθηκαν γίνεται σα- φές ότι αναμένονται ριζικές αλλαγές στην εστίαση. Το πόσο γρήγορα θα ανταποκρι- θεί κάθε επιχείρηση σε αυτές θα αποτελέ- σει ζωτικό παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξή της ή την αποτυχία της. Η ανάγκη για καινοτομία έχει επιση- μανθεί επανειλημμένα και δεν χρειά- ζονται μελέτες, για να γίνει αντιληπτό αυτό το γεγονός. Οι αντιλήψεις κι οι πρακτικές του παρελθόντος δεν θα χω- ρούν στη νέα δεκαετία, ενώ για όποιον καθυστερεί να δράσει τόσο πιο δύσκολη θα είναι η προσαρμογή στα νέα δεδο- μένα και τόσο θα περιορίζεται το πε- ριθώριο επιτυχίας. Με την τεχνολογία θα δοθούν δυνατότητες άμεσης αντα- πόκρισης στους πελάτες. Τα εστιατόρια “Εστιατόρια που θα είναι αμιγώς ψηφιακά, άνοδος του delivery και του take away ξεχωρίζουν στις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=