Food Service τ. 141

66 inside story Πώς διαμορφώνεται ο οινικός χάρτης της χώρας μας φέτος Αποτελεί κοινό τόπο πως η σοδειά του 2019 χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα υψηλών προσδοκιών, με τις επιμέρους οινοπαραγωγικές περιοχές της πατρίδας μας να κάνουν λόγο για την καλύτερη χρονιά των τελευταίων δύο δεκαετιών, τουλάχιστον! Του Οινοχόου Ποιοτική «έκρηξη»! Δίχως αμφιβολία, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δημιουργική όσο και παραγωγική «έκρηξη» στον τομέα της οινοποιίας στη χώρα μας, την οποία κι ενστερνίζονται ουκ λίγοι ξένοι buyers σημαντικών ποσοτήτων της εγχώριας οινικής παραγωγής. Χρόνο με τον χρόνο, φαίνεται πως αναδει- κνύονται δύο κυρίαρχες τάσεις στην αγορά: πρώτον, η ποιότητα της παραγωγής, ο πλούτος της ποικιλίας, η αναζήτηση της αρτιότητας κι η συνολικότερη μετεξέλιξη της οινοποιητικής διαδικασίας κινούνται σε εξαιρετικά επίπεδα, με τάσεις διαρκούς βελτίωσης κι αναζήτηση νέων επιπέδων ανάπτυξης. Δεύτερον, η στροφή σε καθαρά ελληνικές ποικιλίες και προτάσεις έχει οδηγήσει στην εκδήλωση έντονου ενδια- φέροντος ακόμη κι από ώριμους «παίκτες» της διεθνούς αγοράς. Μάλιστα, επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, ο ιδιαίτερα σκληρός -στα όρια του ακραίου- χειμώνας που προηγήθηκε, σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες που τον πλαισίωσαν, συνέβαλλαν κατά πως φαίνεται, ώστε η σοδειά του 2019 να χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλών προσδοκιών! Για την ακρίβεια, ουκ ολίγες περι- οχές κάνουν λόγο για την καλύτερη χρονιά των τελευταίων δύο δεκαετιών, τουλάχιστον. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς κι οινοπαραγωγοί, οι έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα ομαλή κατανομή τους στον χρόνο, προσέδωσαν στα φυτά την απαραίτητη ποσότητα νερού, ώστε αυτά με τη σειρά τους να αντεπεξέλθουν στη θερμή καλο- καιρινή περίοδο Ιουλίου κι Αυγούστου. Φέτος δε, το εν λόγω χρονικό διάστημα κύλησε δίχως την εμφάνιση έντονου ή πολυήμερης χρονικής διάρκειας καύσωνα. Την ίδια στιγμή, τα σταφύλια κρίνονται ως απολύτως υγιή, ενώ ο τρυγητός χαρακτηρίζε- ται πιο όψιμος εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περυσινή χρονιά, επανερχόμενος σε φυσιολο- γικούς χρόνους ωριμότητας. Πολλοί επισημαίνουν πως η διαφαινόμενη ποιοτική υπεροχή της φετινής σοδειάς βασίζε- ται εν πολλοίς στην ικανή οξύτητα, που με τη σειρά της διασφαλίζει εξαιρετικά φρέσκα αρώ- ματα, δροσερότητα κι ικανότητα παλαίωσης! Όσο για τα επίπεδα της παραγωγής, παραμέ- νουν ελλειμματικά για τις ανάγκες της χώρας. Επιπροσθέτως, κατεγράφησαν έντονες διαφο- ροποιήσεις στο ύψος της παραγωγής, τόσο στη

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=