Food Service τ. 142

24 Πολλά τα οφέλη Ένα brunch μενού προσφέρει πολλές δυνατότητες, καθώς μπορεί να συμπε- ριλάβει πολλές συνταγές με πιο υγιεινά χαρακτηριστικά και υλικά, τα οποία όντως μπορούν να κερδίσουν κοινό και να σερ- βίρονται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στο brunch, την ίδια ώρα μπορεί να συν- δυάζεται το γλυκό με το αλμυρό, τα βότα- να και τα μπαχαρικά και να δημιουργού- νται πιάτα που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους πελάτες. Άλλο σημαντικό «όπλο» είναι ο συνδυασμός του brunch με το τσάι ή τον καφέ, ανοίγοντας τον δρόμο για διεύρυνση των ωρών λειτουρ- γίας της κουζίνας και συνεπώς διεύρυν- ση των εσόδων. Να τονίσουμε πως στον τομέα των ροφημάτων έχουν κάνει την εμφάνισή τους μια σειρά από καινοτόμα και πρωτότυπα προϊόντα, που φέρνουν νέες γευστικές εμπειρίες κι επιτρέπουν συνδυασμούς με πιάτα brunch, τα οποία μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στα έσοδα. Βεβαίως, δεν αποκλείεται, αν η ώρα είναι αρκετά… περασμένη, να το συ- νοδεύσουν και με μπίρες, κρασί ή ακόμα και με κάποιο soft cocktail. Υπενθυμίζουμε πως ήδη από το πε- ρασμένο καλοκαίρι είχαμε αναδείξει στο Food Service #139 μελέτη της εταιρείας Délifrance, σύμφωνα με την οποία τα με- γέθη της αγοράς πρωινού και brunch σε διεθνές επίπεδο αναμένεται να σημειώ- σουν αύξηση της τάξεως του 5%. Όσο για τους παράγοντες γύρω από τους οποί- ους δείχνουν να περιστρέφονται οι δύο συγκεκριμένοι τομείς και τις κυρίαρχες προτιμήσεις των καταναλωτών, δεν είναι άλλοι από την υγιεινή διάσταση και την αίσθηση της ικανοποίησης που προσφέ- ρουν. Αν μια επιχείρηση εστίασης δεν είναι έτοιμη να εντάξει στην καθημερινή της ρουτίνα ένα μενού brunch, θα πρέπει τουλάχιστον να εξετάσει τη δυνατότητα να το προσφέρει την Κυριακή, καθώς εί- ναι η μέρα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο συγκεκριμένο γεύμα. Αυτό που κυρίως θα πρέπει να υπάρχει κατά νου είναι ότι οι περισσότεροι πελάτες δείχνουν μια ιδιαί- τερη προτίμηση σε γευστικές μεν υγιεινές δε προτάσεις και σε μεγάλο βαθμό διατί- θενται να πληρώσουν κάτι παραπάνω, για να ευχαριστηθούν το γεύμα τους. Επίσης, ένα άλλο κρίσιμο χαρακτηριστικό είναι η μοναδικότητα. Έστω κι ένα αποκλειστικό ή ιδιαίτερο πιάτο στο brunch μενού μπο- ρεί να κάνει τη διαφορά. Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο γεύμα προσφέρεται πλέ- ον, όπως προαναφέρθηκε, παντού, οπότε για να έχει κι επιτυχία ένα πρωτοεμφανι- ζόμενο brunch μενού οφείλει να έχει και κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά που θα το διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό. Με άρωμα Ελλάδας Σε αυτό το σημείο έρχεται να «δέσει» κι η προσπάθεια του Ξενοδοχειακού Επιμε- λητηρίου Ελλάδος για την ανάδειξη του ελληνικού πρωινού. Το ΞΕΕ έχει επιδοθεί σε έναν διαρκή αγώνα με τη δράση «Ελλη- νικό Πρωινό», μέσω της οποίας προωθεί τα προϊόντα της εγχώριας παραγωγής στις κουζίνες πρωτίστως των ξενοδοχεί- ων, αλλά και των εστιατορίων, προκει- μένου να αποτελούν βάση για γευστικές δημιουργίες πρωινού, δίνοντας έμφαση στις παραδοσιακές συνταγές κάθε τόπου χωριστά. Προτείνει, λοιπόν, την ανάδειξη, την προώθηση και την προβολή της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας κάθε περιο- χής προς τους πελάτες, ανάλογα με το τι παράγεται εκεί, σύμφωνα με τις κλιματο- λογικές συνθήκες, το έδαφος, την ιστορι- κή πορεία και τις επιρροές που υπάρχουν σε κάθε τόπο. Με τη σφραγίδα πιστοποίησης του ΞΕΕ, το «Ελληνικό Πρωινό» αποτελεί ένα δομημένο πρόγραμμα, το οποίο απαιτεί αυστηρή τήρηση συγκεκριμένων παρα- μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότη- τα κι η αυθεντικότητα των προσφερόμε- νων προϊόντων και συνταγών. Όλα τα προϊόντα που διατίθενται στο «Ελληνικό Πρωινό», είτε μεμονωμένα είτε BRUNCH “Η τοπική γαστρονομία είτε η ένταξη τοπικών συνταγών στο μενού μπορεί να κάνει θαύματα και ιδίως στο brunch.”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=