Food Service τ. 142

38 ασιατικη κουζινα Κυρίαρχες γεύσεις Οι προτιμήσεις των καταναλωτών σε διεθνές επίπεδο και σε ό,τι αφορά την εν γένει Ασιατική κουζίνα δείχνουν να εστιάζονται στις Ιαπωνικές, Κορεατικές και Ινδικές γεύσεις, γεγονός που αναμένεται να σηματοδοτήσει σημαντικά το τι επιλέγουν να δοκιμάσουν στα αντίστοιχα εστιατόρια. Υπό αυτό το πρίσμα, στα προσεχώς εκτιμάται πως θα επικρατή- σουν ανά κουζίνα: Ιαπωνική Αντλώντας έμπνευση από το street food του Τόκιο, η Ιαπωνική κουζίνα αναμένεται να προβάλλει μια εντελώς διαφορετική γευστική πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ελαφρύτερα και πιο φίνα πιάτα αναμένεται να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, προς χάριν των πιο έντονων όσο και πλούσιων γεύσεων. Κορεατική Πρόκειται αναμφίβολα για έναν δυναμικά ανερχόμενο «παίκτη» της ασιατικής αγοράς τροφίμων και γεύσεων. Πόσο μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία πετύχει να ικανοποιήσει το αίτημα των καταναλωτών για την απόλαυση συναρπαστικών πιάτων, όσο και γευστικών συντα- γών! Υπό αυτό το πρίσμα, το πλέον δημοφιλές πιάτο της Κορεατικής κουζίνας, τηγανιτό κοτόπουλο με τραγανή επικάλυψη που σερβίρεται με ρύζι και Kimchi, εισβάλλει σε ολοένα και περισσότερες αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ινδική Το Ινδικό φαγητό κινείται –πλέον- πέρα και πάνω από το πλαίσιο του comfort food, αποδεικνύοντας στην πράξη πως αποτελεί πολύ περισ- σότερα. Τόσο ως περιεχόμενο, όσο και γευστικά. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλλει και η «στροφή» προς τους street vendors σε ολόκληρη την αχανή χώρα, εξελίσσοντας τη γεύση πέρα από το all time classic κάρυ, αναδεικνύοντας ένα «μπουκέτο» από γεύσεις κι αρώματα. Σε σημείο τέτοιο που δεν έχει συμβεί ποτέ κατά το παρελθόν! Δεν έχετε παρά να σκεφτείτε mini pakoras, roti wraps κι αρκούντως νόστιμα μπολ ρυζιού! ρια τα οποία ως επί το πλείστον είναι και πολυτελείας. Η γνώση των μπαχαρικών και βοτάνων που χρησιμοποιούνται στις Ασιατικές κουζίνες είναι ένα καλό μέσο, για να προσεγγίσει κανείς τις αυθεντικές συνταγές. Για παράδειγμα, με φρέσκο κόλιανδρο και μέντα έχουμε γεύσεις από το Βιετνάμ, με πράσινο πιπέρι από την Καμπότζη και με μωβ βασιλικό από την Ταϊλάνδη. Επίσης, το ρύζι είναι κυρίαρχο στην Ασιατική κουζίνα και σχετικά εύκολο να παρουσιαστεί με έναν γευστικό και πα- ραδοσιακό ασιατικό τρόπο. Ένας άλλος τρόπος είναι η συνεργασία με εταιρείες που ειδικεύονται στο ασι- ατικό φαγητό. Μία από αυτές είναι η εταιρεία Take-Nikolopoulou, η οποία από το 1989 έως σήμερα παράγει στην Ελ- λάδα μια μεγάλη ποικιλία από ασιατικά finger foods, με γεύσεις που παντρεύουν τις παραδοσιακές συνταγές με τις γευστι- κές συνήθειες της χώρας μας. Η γκάμα που προμηθεύει η συγκεκριμένη εταιρεία την αγορά του food service περιλαμβά- νει προϊόντα όπως spring rolls, won ton και samosas, σε ποικιλία μεγεθών και με διάφορες γεμίσεις και γεύσεις, τόσο χορ- τοφαγικές όσο και με κρέας. Οι πρώτες ύλες είναι κατά βάση φρέ- σκα λαχανικά ελληνικής παραγωγής και σε κανένα προϊόν δεν συμπεριλαμβάνε- ται γλουταμινικό μονονάτριο. Όποιος δρόμος και τρόπος κι αν επι- λεγεί, το κεντρικό ζήτημα είναι πως ο εμπλουτισμός του μενού με γεύσεις από την Ασία μόνο όφελος μπορεί να είναι για ένα εστιατόριο, με την προϋπόθεση ότι το πιάτο που θα σερβιριστεί θα είναι αυθεντικό και νόστιμο. <

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=