Food Service τ. 142

αυτό μπορεί να επιδράσει εξαιρετικά αρνητικά την αποτελεσματική λειτουρ- γία της. Πλέον του χώρου, υπάρχει και το θέμα της αξιοπιστίας. Για ένα εστιατόριο με υψηλό φόρτο εργασίας, χρειάζεται εξ αντικειμένου ένα πλυ- ντήριο που να αντέχει στη βαριά χρή- ση. Ένα πλυντήριο το οποίο θα χαλάει κάθε δύο – τρεις εβδομάδες, επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο που απαιτεί ο κύκλος εργασίας μιας κουζίνας, μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα και τελικά υψη- λότερο κόστος. Για τις πιο μικρές σε χώρους επιχει- ρήσεις, με μεγάλο όμως φόρτο εργασί- ας, υπάρχουν δυνατότητες για συμπα- γείς και με ταχεία λειτουργία συσκευές πλύσης. Οπωσδήποτε, οι μικροί χώροι είναι περιοριστικοί κι επιδρούν καθο- ριστικά στο σύνολο του εξοπλισμού που πρέπει να προμηθευτεί μια επι- χείρηση. Ο χρόνος Το άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ο χρόνος. Ο χρόνος είναι μάλλον το πλέον σημαντικό στοιχείο για μια επι- χείρηση μαζικής εστίασης. Στην αγορά, υπάρχουν συσκευές πλύσης που μπορούν να εξοικονομή- σουν χρόνο για το προσωπικό, επιτρέ- ποντας έτσι την καλύτερη εξυπηρέτη- ση των πελατών. Για παράδειγμα, υπάρχει πλυντή- ριο ποτηριών που βγάζει τα ποτήρια απολύτως στεγνά και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αυτό επιτρέπει π.χ. σε ένα μπαρ ή μια καφετέρια να ψύξει αμέσως τα ποτήρια μπίρας, ενώ σε κα- μία περίπτωση δεν χρειάζονται γυάλι- σμα. Το κόστος για μια τέτοια συσκευή πλύσης είναι οπωσδήποτε υψηλότερο από ένα πιο απλό πλυντήριο ποτη- ριών, ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς τον χρόνο γενικά, αλλά και τις εργατοώρες που γλιτώνει με αυτή την επιλογή σε βάθος χρόνου, το οικονομικό όφελος είναι σαφώς πολλαπλάσιο για μια επι- χείρηση. Λιγότερη ενέργεια και νερό Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί μόνιμο στόχο για κατασκευαστές και καταναλωτές, επαγγελματίες και μη, για κάθε είδους ηλεκτρική συσκευή. Στην περίπτωση των επαγγελματικών πλυντηρίων σκευών, πέραν του ηλε- κτρικού ρεύματος, είναι σημαντική κι η εξοικονόμηση νερού. Οι κατασκευ- άστριες εταιρείες έχουν εστιάσει ση- μαντικά σε αυτούς τους δύο τομείς, για να παράγουν συσκευές με φιλικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και βεβαί- ως χαμηλό κόστος χρήσης, χωρίς να επιτρέπουν εκπτώσεις στη λειτουργία των πλυντηρίων και την ποιότητα της πλύσης. Για την ακρίβεια, πολλές από τις νέες τεχνολογίες που εντάχθηκαν σε αυτές τις συσκευές είχαν κυρίαρχο 72 ρεπορταζ “ Ένα υψηλής ποιότητας πλυντήριο σκευών, όχι μόνο θα επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, αλλά θα έχει πολύ μεγαλύτερη «ζωή» από μια φθηνότερη επιλογή.”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=