Food Service τ. 143

DRINKS 52 ενδεχομένως να συναντώνται και στο 60-65% του συνόλου του φυτικού υλι- κού των διαφόρων ποικιλιών! Δια μέσου της κλωνικής επιλογής, τα προαναφερθέ- ντα αποτελούν - ευτυχές - παρελθόν, κα- θώς αυτομάτως τα φυτά απαλλάσσονται τόσο από τις ιώσεις όσο κι από τους επιβλαβείς οργανισμούς! Ποια η συμβολή της κλωνικής επιλογής; Με αυτό τον τρόπο, αναμφίβολα, θα καταφέρουμε ως χώρα να δομήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον που θα δια- κρίνεται από ξεκάθαρα χαρακτηριστικά και σταθερή ποιότητα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας ποικιλιακής ταυτό- τητας. Και όλο αυτό σε ένα σημαντικό βάθος χρόνου, γεγονός που επιτρέπει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συ- γκεκριμένων στρατηγικών εξωστρέφειας, προώθησης και προβολής ποικιλιών κι ετικετών κρασιού, που με τη σειρά τους θα μεταφραστούν σε εξαγωγές, πωλήσεις και πολύτιμο συνάλλαγμα. Εάν αναρωτιέστε τι είναι ακριβώς η κλωνική επιλογή, ουσιαστικά, δεν πρόκει- ται για κάτι άλλο παρά ένα «πάντρεμα» δύο μεθόδων βελτίωσης του φυτικού υλικού μιας ποικιλίας αμπέλου. Η πρώτη επιλογή κατά τη διάρκεια της κλωνικής επιλογής σχετίζεται με την υγειονομική πλευρά. Με άλλα λόγια, η απαλλαγή του φυτικού υλικού από ιώ- σεις του ίδιου του φυτού που έχει επι- λεγεί! Μάλιστα, το πλήθος των διαφορε- τικών ιώσεων που θα εξαλειφθούν ανά φυτό δύναται να αποτελέσει μια επιλογή. Πάντοτε, φυσικά, ακολουθώντας ένα αυ- στηρό πρωτόκολλο ελέγχου σε σταθερή βάση, αναφορικά με τις πλέον ζημιογό- νες εξ αυτών ιώσεις και οι οποίες προ- βλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Σε ό,τι αφορά την έτερη επιλογή, πρό- κειται για την πρακτική της επιλογής φυ- τών με διαφορετικά χαρακτηριστικά φαι- νοτυπικής ή ακόμη και ποιοτικής μορφής ενός αμπελώνα. Έπειτα, λαμβάνονται μοσχεύματα από το εν λόγω φυτό, προ- κειμένου να προκύψει ένα πολλαπλασια- στικό υλικό. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η επιλογή ενός φυτού ή ακόμη κι ενός βιότυπου μιας ποικιλίας συμβαίνει λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρα- κτηριστικά που έχει. Ως τέτοια μπορούν να θεωρηθούν ο κύκλος ωρίμανσης, τα αρωματικά χαρακτηριστικά των σταφυ- λιών, ο βαθμός αντοχής τους απέναντι σε επιμέρους ασθένειες κ.ο.κ. Ποια η ιδιαιτερότητα που εισφέρει στη συνολικότερη διαδικασία; Μα, το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία του πολλαπλασια- σμού παράγεται και εν συνεχεία διακινεί- ται η εν λόγω ποικιλία, ενώ την ίδια στιγ- μή προσδιορίζεται ξεκάθαρα το ποιος εί- ναι ο κλώνος της ποικιλίας και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Δίχως άλλο, ο εντοπισμός κι ο πολ- λαπλασιασμός των κλώνων αποκτά δι- αρκώς αυξανόμενο ρόλο και βαρύτητα, καθώς με την επιλογή του κατάλληλου κλώνου δύναται να εξασφαλιστεί η συ- νολικότερη παραγωγή άριστης ή έστω υψηλής ποιότητας σταφυλιών. Κι αυ- τό, ακολουθώντας τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί εκ προοιμίου για κάθε προϊόν ξεχωριστά. Αρκεί να τονιστεί πως η εν λόγω διαδικασία είναι πολυετής, καθώς μπορεί να υπερβεί τα 15-20 χρόνια, ενώ προϋποθέτει την ύπαρξη ξεκάθαρης επιστημονικής γνώσης περί της αμπε- λουργίας. < Δια μέσου της κλωνικής επιλογής τα φυτά απαλλάσσονται τόσο από από τις ιώσεις όσο και τους επιβλαβείς οργανισμούς!

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=