Food Service τ. 146

19 Ο φιλανθρωπικός (μη κερδοσκοπι- κός) οργανισμός The Clink λειτουρ- γεί τέσσερα συνολικά εστιατόρια πολυτελείας (fine dining) σε ισά- ριθμα σωφρονιστικά καταστήματα στην Αγγλία και την Ουαλία. Η αρχική ιδέα για τη δημιουργία του Clink Restaurant προέρχεται από τον Alberto Crisci (MBE), ο οποίος το 2009 εργαζόταν ως υπεύθυνος τροφοδοσίας στο σωφρονιστικό κατάστημα HMP High Down, στο Σάτον. Ο Crisci αναγνώρισε τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές που θα πρόσφεραν η κατάρτιση και εκ- παίδευση των τροφίμων στο περιβάλλον μιας επαγγελματικής κουζίνας. Για να το επιτύχει αυτό, έστησε ένα πιστοποιη- μένο πρόγραμμα κατάρτισης σε συνερ- γασία με το City & Guilds, παρέχοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν πιστοποιώντας τα επαγ- γελματικά τους προσόντα (NVQ 1 & 2). Έτσι, το 2009 ανοίγει το πρώτο εστια- τόριο στο HMP High Down και το 2010 ιδρύεται ο φιλανθρωπικός Μη Κερδο- σκοπικός Οργανισμός The Clink (https:// theclinkcharity.org/) . Στα 11 χρόνια λει- τουργίας του, ο οργανισμός μετράει τέσ- σερα εστιατόρια σε ισάριθμα σωφρο- νιστικά καταστήματα (HMP High Down, HMP Brixton, HMP Cardiff, HMP Styal), ένα καφέ στην καρδιά του Μάνστεστερ, ενώ από το 2013 προσφέρει υπηρεσίες catering για εκδηλώσεις. Αποστολή – Σκοπός Σκοπός του οργανισμού είναι η ομαλή επανένταξη, με τη μείωση του αριθμού των αποφυλακισθέντων που επιλέγουν να τελέσουν αξιόποινες πράξεις. Για να επιτευχθεί αυτό, το πρόγραμμα στο Clink βασίζεται σε τρεις άξονες: αλλαγή συ- μπεριφοράς και γενικότερα στάσης ζω- ής, αλλαγή επαγγελματικής κατεύθυνσης και δημιουργία «δεύτερης ευκαιρίας» για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Οι αξίες που το διέπουν είναι η συμπόνια, ο επαγγελματισμός και η ακεραιότητα, σε ένα –κατ’ ομολογία– δύσκολο περι- βάλλον με πολλά εμπόδια, που πρέπει να ξεπεραστούν σε καθημερινή βάση. Η πραγματοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης γίνεται με εξωτερικούς εκ- παιδευτές, προσλαμβανόμενους από το Clink, σε στενή συνεργασία με την Υπηρε- σία Φυλακών και Αναστολών της Αυτού Μεγαλειότητας (Her Majesty’s Prison and Probation Service). Η χρηματοδότηση του φιλανθρωπικού έργου γίνεται αποκλειστι- κά βάσει χορηγιών από επιφανείς ιδιώτες αλλά και εταιρείες. Σύμφωνα με το Clink, η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ξεκάθαρα τι μπορεί να επιτευχθεί όταν σε συλλογικό επίπεδο η κοινωνία ευαισθητοποιείται και προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία σε αυ- τούς που το αξίζουν. Μετά από 11 χρόνια λειτουργίας, τα στοιχεία για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι αδιάψευστα: το 65,6% από τους αποφοίτους του προ- γράμματος προχωρά σε ομαλή επανέντα- ξη μετά την αποφυλάκισή του. Το γεγονός αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στις ζωές των πρώην κρατουμένων και των οικογενειών τους όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Το πρόγραμμα Η ένταξη στο πρόγραμμα είναι εθελο- ντική και γίνεται μέσα από μια αυστηρή διαδικασία επιλογής μεταξύ κρατουμέ- νων που έχουν υπόλοιπο ποινής 6 έως 18 μήνες. Οι μαθητές σε καθένα από τα τέσσερα εστιατόρια Clink εκπαιδεύονται μέχρι 40 ώρες την εβδομάδα (full-time) σε δύο πιστοποιημένες ειδικότητες (εστι- ατοριακή ή μαγειρική τέχνη), έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν και τα δύο. Όλα τα προγράμματα σπουδών που πα- ρέχει το Clink βασίζονται σε πέντε στά- δια (Five-Step Integrated Programme), έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πως οι μαθη- τές-κρατούμενοι λαμβάνουν υποστήριξη, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του προγράμ- ματος αλλά και μετά την ολοκλήρωσή του. Τα στάδια αυτά είναι τα ακόλουθα: επιλογή, εκπαίδευση, υποστήριξη, εύρε- ση εργασίας και συμβουλευτική. Τα εστιατόρια, μέχρι τον Μάρτιο του 2020, όταν και εξαπλώθηκε η πανδημία στη Μ. Βρετανία, δέχονταν εξωτερικούς πελάτες σε καθημερινή βάση, με online κράτηση. Το περιβάλλον εκπαίδευσης που έχει καταφέρει να δημιουργήσει το Clink είναι εντυπωσιακό: Έπειτα από το πέρασμα στην πύλη για τους απαραίτη- τους ελέγχους ασφαλείας, μπαίνεις σε ένα πραγματικό εστιατόριο πολυτελείας που δεν θυμίζει σε τίποτα φυλακή. Έτσι, δίνε- ται η ευκαιρία στους μαθητές να επανα- προσδιορίσουν τη στάση τους απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και να επιθυμήσουν μια φυσιολογική ζωή μετά την αποφυλάκισή τους. Το πρόγραμμα καλλιεργεί σε υψηλό επίπεδο νέες δεξιό- τητες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εργα- στούν σε μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων εστίασης μετά την επιτυχή αποφοίτησή τους. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι κρατούμενοι-μαθητές έχουν την ευκαι- ρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια από καταξιωμένους και διάσημους σεφ που επισκέπτονται τα εστιατόρια εθελοντικά. Παράδειγμα αλακάρτ μενού για μεσημεριανό γεύμα “Οι αξίες που το διέπουν είναι η συμπόνια, ο επαγγελματισμός και η ακεραιότητα”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=